7. 2. 2022

Novinka pod lupou: The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Woman in the House Across the Street from the Girl in the Window (Žena v domě přes ulici od dívky v okně)
Žánr komedie, minisérie, mysteriózní, parodie, thriller
Stanice Netflix
Premiéra 28. 1. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 29 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Anna má zlomené srdce, každý den je pro ní stále stejný. Sedí u vína, hledí z okna, sleduje, jak kolem ní utíká život. Když se však naproti na ulici nastěhuje krásný soused, Anna začne vidět světlo na konci tunelu. Tedy až do chvíle, než se stane svědkyní otřesné vraždy… nebo ne?

Trailer

A jaký je náš ortel?

A já začnu schválně jinak než asi většina. Tento pilot mi výstavbou dost připomínal Sexify, zase jsme se nedostali k tomu, na co jsme čekali. Jenže co je nejdůležitější, ono to vůbec nevadí.

Netflix zase představil něco geniálního, co v sobě spojuje různé žánry, atmosféry a pohledy, neskutečně táhne a během 29 minut dokáže vytvořit neskutečné množství děje. Je tu sázka na osvědčenou jistotu v podobě voiceoverů od Kristen Bell, která je tu opět bravurní jako snad všude. Užívám si jejího herectví a jako postavy je mi jí chvílemi neskutečně líto.

Dost silně příjemným dojmem na mě seriál dýchl i po stránce vzhledu, od úvodních titulků, přes detaily jako mísu plnou korkových zátek, až po celý koncept dva domy jedna ulice. Opravdu jsem si to užíval a ve spojení se zajímavým dějem, který mě jednoznačně navnadil na další díly, stojíme snad před jedním z větších seriálových úspěchů letošního roku.

Jsem teprve u pilotu a je to opravdu jízda, seriál ve mě vyvolává tolik věcí a dýchá tolika různými způsoby. Zkrátka něco až takového jsem nesjpíš ještě neviděl. Každého to asi nechytne, ale tak ona většina zdejších pilot nejspíš zkusí kvůli výzvě (nakonec jsem se k tomu přece dostal), takže každý bude mít aspoň malou představu a mohla by se nám tu rozjet hezká debata o této minisérii (tento žánr moc oceňuju, sjet to najednou bude paráda). Jo a neskutečně mě na tom baví, že nedokážu odhadnout, co je skutečné a co sen.

  • Kristen Bell
  • táhnoucí žánrový mix
  • navnadí
  • něco úplně úplně jiného
  • jen z pilotu není jasný směr
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Pilot byl svým způsobem zajímavý. Začátek jsem zcela nepochopila, jak prostě Anna vařila a sáhla do trouby pro pekáč bez chňapek, prostě holýma rukama. Ale postupně se to vysvětlí. Jde o drama, kde v tomto pilotu dané drama není zcela jasné, i když jisté prvky tam jsou.

Sousedka, co se snaží Anně dohodit mužského je mi od pohledu nesympatická. U nového souseda si stále nevím co si mám myslet. Na venek se tváří jako milý mužský, který přišel o manželku a stará se sám o svou dcerku. Ale nemyslím si, že je to jeho pravá povaha. Něco mi na něm nesedí a prostě nevím, co si mám o něm myslet.

Anna mi přijde sympatická a docela ji chápu, proč pije to víno a je skoro pořád zavřená doma. I to, jak občas vidí a mluví se svojí mrtvou dcerou. Toto není zcela můj žánr, ale díky krátké stopáži i málo dílů, tuto minisérii dokoukám, přesto, že to není můj žánr, který vyhledávám, je to dosti zajímavě udělané dějově a těším se, jak se to bude vyvíjet dál.

  • rozpačitost a nejistota při loučení Anny u souseda, když u něho a dcery byla na večeři
  • stopáž
  • ideální na maraton
  • nový soused
  • sousedka
70 %
Mé hodnocení
Janey T

Na tohle jsem se těšila a zároveň od toho nic neočekávala. Těšila jsem se totiž na Kristen Bell, která mě nezklamala. Její postava je uvěřitelná. Ale jinak vlastně nevím, co k tomu mám více napsat, protože v 1. díle se skoro nic nestalo. Seznámili jsme se s neurotickou Annou, která nemá žádný život. Pilot se tváří jako komedie, thriller a romantika dohromady, takže nevím, co si z toho mám vzít. Ale pochopila jsem, že to musím brát s nadhledem, že se to nebere moc vážně. A taky téměř nic z toho, co jsme viděli v traileru, nevidíme v 1. díle, takže vím, že nás čeká mnohem napínavější a zábavnější akce. Proto si jdu pustit další díly.

  • Kristen Bell
  • velká sklenice na víno, do které se vám vejde celá láhev (tu musím mít)
  • stopáž do 30 minut
  • nevíte, co od toho čekat, pokud byste neviděli trailer
  • nic moc se tam neděje
60 %
Mé hodnocení
zuzak

Na tohle jsem se těšila, a to nejen proto, že si seriál dám, stejně jako všichni ostatní, do výzvy s názvem nad 25 písmen. Neodolala jsem a už na podzim jsem si pustila trailer, jak ho Netflix zveřejnil, protože prostě Kristýnka.

Trailer vypadal tak komicko-thrillerově, první díl se ale k mému milému překvapení držel v relativně vážné rovině. Docela jsem začala přemýšlet nad tím, že jsem vlastně neskutečně šťastný člověk, jelikož jsem se nikdy nemusela potýkat s žádnými psychickými problémy. Protože to, co zažívá tahle hlavní hrdinka, vypadá na hodně těžký a nešťastný život.

Každopádně, co je potřeba zmínit: Seriál musí mít neuvěřitelnou zásobu zapékacích pekáčů, protože jestli tempo jejich rozbíjení pokračuje stejně dál i v následujících epizodách, tak se o ně začínám bát. A druhá věc: Ty skleničky na víno už větší být nemohly? Úplně jsem si připadala jako v těch vtipech na Facebooku, když doktor řekne, že si člověk může dát skleničku před spaním, a na fotce ženská drží skleničku o objemu 5 litrů.

V prvním díle se zatím nic nestalo, ale rozhodně se na to koukalo dobře, pilot si dokázal udržet mou plnou pozornost a navnadil na další díly. Jsem zvědavá, co se z toho nakonec vyklube. Pokud bych ale měla hádat, hrdinka něco uvidí, všichni si budou myslet, že si to jen vymyslela, když má tak bujnou fantazii, ale nakonec se ukáže, že všechno byla pravda. Anebo taky ne. Uvidíme. Jen by mě zajímalo, jestli je to minisérie, Netflix jen u hrstky věcí píše limited series, většinou tam seriály mají season 1 a člověk je z toho pak zmatený a neví, jak dlouho má s maratonem vyčkávat.

  • Kristin Bell
  • mystery zápletka
  • prolínání reality a fantazie
  • originální název
  • z pilotu nejde poznat, o čem seriál vlastně bude
  • obrovské skleničky na víno
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Vítejte všichni, kdo si jdete splnit Pilot seriálu s 25+ písmeny do výzvy! :D Jen tak mimochodem, ten název je tak přestřelený, že mi to připomíná moje psaní seminárek, kdy potřebuju nahnat slova. Na druhou stranu k takovému seriálu by se normální název ani nehodil.

Kristen Bell mám fakt ráda, ale na tohle jsem se těšila hlavně díky Shelley Hennig, která to stylem sobě vlastním skvěle propagovala na Instagramu. K mému nemilému zjištění se Shelley v prvním díle neobjeví, takže jsem hned koukala dál. Ostatně mě pilot chytl natolik, že bych v klidu pokračovala dál i bez ní. To mě přivádí k otázce, kdy sakra takhle vyspěla? Vím, že byla dospělá už jako Malia v TW, ale stejně… cítím se staře.

Seriál samotný bych zařadila do takové té kategorie divnoseriálů, nečekejte žádný vážný mystery thriller. Pokud nemáte rádi, když je celý příběh jednoduše divný, kdy nevíte, co je sen, co realita, jestli je to myšleno vážně, nebo si s vámi tvůrci hrají, tenhle počin rozhodně nedoporučuju. Za mě to je divné naprosto božsky. Spadá to asi do osmi různých žánrů, je to ujeté, vtipné, smutné i děsivé a množství vína, které se v tom vypije, ve mně vzbuzuje ještě větší nechuť k vínu než doteď.

Délka epizod je ideální, stopáž dokonale nutí k binge-watchingu, mít tak na to čas. Rozhodně to ale není mainstream, který bude bavit každého. Já od toho raději moc nečekala – kromě skvělého obsazení, které nezklamalo – a chytlo mě to o to víc. Už se těším, až to dokoukám, protože vůbec nemám ponětí, kam až všude se to může ubrat. Je to satira jak víno (pun intended).

  • Kristen Bell a Shelley Hennig!
  • multižánrový divnoseriál
  • délka
  • není to pro každého
90 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Seriálová variace na Hitchcockovo Okno do dvora má za úkol hlavně pobavit, nenudit a to se povedlo. Krátká stopáž jednotlivých dílů, lehká nadsázka, která v předposlední epizodě přitvrdí a tupá policajtka řadí seriál k těm oddechovějším, ale přitom umí vyvolat správnou náladu, kdy se začnete ptát " tak je ta ženská magor"?. Tu ztvárnila Kristen Bell a casting se s jejím obsazením trefil. Její halucinogenní stavy a střet s realitou je thrillerová podívaná, kterou ji s úsměvem na tváři uvěříte. O to tvůrcům šlo, o takový decentní humor, který pak dostane „nůž do zad“, to abyste se neztratili. Jo, takhle by to šlo.

  • Kristen Bell
  • Lehká nadsázka
  • Nic, co by stálo za řeč
70 %
Mé hodnocení
richardK

Na úvod trochu okrajově – mám podezření, že tento seriál hodně lidí použije do letošní výzvy kvůli jeho rekordně dlouhému názvu. Takže za to má seriál (jeho název tu opravdu vypisovat nebudu) malý bezvýznamný bonusový bodík navíc. :)

Teď už ale k pilotu. Přiznám se, že až do samého konce, kdy se objevily další náznaky, že není všechno košer, mě díl příliš nebavil. Teprve závěr ve mně zvládl vzbudit zvědavost, co se bude dít dál. Předtím to skoro vypadalo jako rodící se romanťárna s pohledným novým sousedem přes ulici. Což by si své publikum určitě také našlo, ale nejde zrovna o můj šálek čaje. Ta mysteriózní stránka se mi ale zamlouvá, seriálu to dodává na kouzlu.

Kristen Bell hraje dobře, ale přiznám se, že jsem jí jako herečce nikdy nepřišla na chuť tolik jako jiným. Roli si každopádně vychutnává. Ostatní postavy jsou zatím víceméně křoví, dcerka nového souseda je sympatická, ale nedokážu si teď vybavit, jak se jmenuje.

Prozatím seriál po pilotu vnímám jako takový slušný průměr. Snad se to v budoucnu vylepší, až se příběh v dalších dílech víc rozjede. V tuto chvíli ale nemám nutkavou potřebu ihned vidět následující epizody jako u jiných, podařenějších děl.

  • Závěr epizody dokáže navnadit
  • Seriál má příslib do budoucna
  • Kristen Bell v hlavní roli (podle toho, jestli jste jejími fanoušky)
  • Chvíli trvá, než se to rozjede
  • Chybí tomu „wow faktor“, díky němuž bych se hned chtěla pustit do dalších dílů
60 %
Mé hodnocení
Mad.Awe
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
Fruiko

Fruiko

To říkala. Ale nebyl to tenhle člověk.
před 2 roky
ladyanneliese87

ladyanneliese87

A ti z vás, kteří čtěte... :) Jedná se o variaci na knihu Žena v okně?
před 2 roky
Fruiko

Fruiko

V podstatě jo.
před 2 roky
Další články k tématu