2. 2. 2022

Novinka pod lupou: Chosen (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Chosen (Vyvolená)
Žánr drama, mysteriózní, thriller
Stanice Netflix (Dánsko)
Premiéra 27. 1. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 41 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Mladé dívce se obrátí život vzhůru nohama, když odhalí znepokojivou pravdu ukrývající se v jejím malém tichém dánském městečku.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Když jsem si pouštěla pilot, neměla jsem tušení, do čeho vlastně jdu. Co mě zaujalo byly žánr, drama, thriller a mysteriózní. A tak bylo rozhodnuto, že si pustím pilot.

Zpočátku jsem si říkala, na co koukám. Bylo dost zajímavé, jak Emma v muzeu dětem vyprávěla příběh o celém městečku, kde spadl daný meteorit a ze skoro zaniklého města se stalo známé město. Zpočátku mi Emma neseděla, bylo vidět, jak ji práce nebaví a nic o ní neví. Tvářila se, že jí je vše jedno.

Ale postupně se to začínalo rozjíždět, hlavně po té mysteriózní stránce. Budoucí přátelé Emmy jsou záhadní od počátku a stále nevím, co si mám o nich myslet. Jsou to lidé nebo nadpřirozené bytosti? Záhadou je nejen meteorit, ale i firma, která se snaží vrátit městečko do dob slávy, která by měla existovat pouhý měsíc.

Po zhlédnutí pilotu mám více otázek, ale méně odpovědí. Fanoušky, kteří se zajímají o mysteriózní stránku, to určitě zaujme. I mě to zaujalo a rozhodně budu pokračovat v dalších dílech, protože šest dílů je jakoby nic.

  • ukážky jak spadl meteorit v zanikajícím dánském městečku
  • hudba
  • Závěr
  • Emma a její budoucí přátelé
  • ostatní postavy
70 %
Mé hodnocení
Janey T

Dánský seriál, využívající motiv sci-fi, je kompilace několika žánrů, jenž používá učebnicové postupy pro vyvolání napětí. Sledujeme 17 letou Marii a partu kamarádů, která se snaží odhalit záhadu kolem meteoritu, který meteoritem není. Marie je tak trochu smolařka, ale snaží se to změnit, zjišťuje, jaká je její sexuální orientace a hledá si práci. Potud OK a pak přijde „organismus“, který se připravuje na vyhlazení lidí. A tady už to OK není. Mám pocit, že se tvůrci snažili natočit dánské Stranger Things, ale nemají na to. Loudavé tempo a ne zcela přesvědčivé herecké výkony to potvrzují. Mimozemšťan, který jakoby vylezl z kokpitu F16, také nenadchnul. Řemeslné zpracování je solidní, ale chybí tomu jiskra a výrazná postava, kterou Marie není.

  • Forma
  • Scifi zápletka
  • Zápletka
  • Vyvolená bez charisma
  • Loudavé tempo
50 %
Mé hodnocení
richardK

Velké zklamání. Na dánský seriál jsem se těšila, naposled jsem viděla Equinox, kde mě minimálně pilot hodně zaujal. Ale tohle mě nepřesvědčilo o tom, že bych měla pokračovat ve sledování dál.

Podobně jako u Astrid a Lilly, i tady mi to přišlo hodně amatérské. Seriálů o nadpřirozených schopnostech hrdinů je už tolik, že opravdu nestačí vytvořit něco průměrného a doufat, že se to chytne. Pokud v dnešní době tyto seriály nemají nějaký originální nápad a zápletku, tak o ně ani nezakopnete, což je i případ Chosen.

Hlavní hrdinka je hodně nesympatická, v podstatě celou dobu se tam jen tváří otráveně nebo brečí. Vůbec mi nesedla ani herečka, ani postava, nezajímá mě, co s ní bude dál. Ostatní postavy ani nestojí za řeč – i když jsem zrovna před pár minutami pilot dokoukala, nějak ani nevím, kdo další tam byl, nikdo nebyl extra výrazný.

Tady se tvůrci ale alespoň nesnažili hrát na odlehčenou notu. Bohužel, i když se brali vážně, tak výsledek za to taky moc nestojí. Vůbec nevím, na koho má seriál vlastně cílit, koho by mohl zajímat a bavit.

  • trošku jiný pohled na dánskou tvorbu
  • nesnaží se téma odlehčovat
  • hlavní hrdinka a ostatní postavy
  • nudné, nezáživné, nezajímavé
  • neutkví v paměti a nenaláká na další sledování
40 %
Mé hodnocení
ragelly

Být “vyvolený/á” je jedno z nejprovařenějších klišé všech fantasy děl, a postavit si na tom nejen zápletku, ale i název, to chce odvahu. Odvaha je asi tak to jediné, čím tady tvůrci překypují, protože zbytek stál za starou bačkoru.

Ústřední postava je slečna, která jde očividně všem ve městě na nervy, a já se jim vůbec nedivím. V 16 letech ji za rok vyhodili už z 5 prací a kromě toho se o ní dozvíte jen to, že nemá vkus na kluky. Ale co je proboha alkohol za řešení? Jsem asi divná, ale tohle prostě nikdy nepochopím. Úplně to nesnáším a tou scénou, kterou pak na té pouti udělala, se mi zhnusila (a to jsem si do té doby říkala, že jí křivdí, že nemůže být až tak špatná). Korunu tomu nasadila její máma, která se ani nepozastavila nad tím, že se její téměř sedmnáctiletá dcera před celým městem opila, udělala scénu a pak zmizla na celou noc. Místo toho ji ještě přivítala oslavou.

Asi jste si všimli, že tu rozebírám jen tu dramatickou část a nic mysteriózního. Ono totiž není moc co. Tajemné to je jak hrad v Karpatech, ale že bych z toho něco pobrala, to ne. Celé to směřuje k poslední scéně, kde zjistíte, že to meteorit asi tak úplně nebyl, jinak vlastně moc netuším, o co tam má jít a proč by sakra měla být ona nějaká vyvolená. Je možné, že jsem se jen tolik nesoustředila, což by ale znamenalo, že to nebylo natolik dobré, aby si to mou pozornost udrželo, protože zrovna jsem u toho ani nedělala nic jiného.

Zaujala mě jen ta partička, která se o ni po té eskapádě na pouti postarala. Škoda, že nedostali žádné pořádně představení, protože nevim, jestli zvládnu někdy kouknout i dál. Bavil mě i ten začátek, kdy vyprávěla o historii toho jejich města a muzea, ze kterého ji následně vyhodili. To mě docela navnadilo a přišlo mi to jako originální nápad, bohužel pak to šlo strmě dolů. Plus je taky to, že to je celé dánské a mohla jsem si poslechnout dánštinu, nicméně vedle parádních kousků z Norska a Švédska Dánsko zklamalo.

  • Dánsko a vyprávění v úvodu
  • hlavní hrdinka a drama kolem ní
  • nevyužitý nápad
  • celé to bylo nějaké divné a o ničem
40 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
_-0-_

_-0-_

Vydržel jsem sledovat do poloviny E01 a to jsem se musel dost přemlouvat.
před 2 roky
Další články k tématu