21. 10. 2022

Novinka pod lupou: Shantaram (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Shantaram (Šantaram)
Žánr akční, krimi, drama
Stanice Apple TV+
Premiéra 14. 10. 2022
Vysílání pátek
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci
Hrají Charlie Hunnam

O čem to je?

Adaptace románu Gregoryho Davida Robertse z roku 2003. Lin je na útěku z australského vězení a chce se ztratit v rušném Bombaji. Nemá kontakt s rodinou ani přáteli a vytvoří si nový život v temných uličkách, barech a podsvětí Indie.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tak snadný a hladký útěk z vězení jsem tedy ještě neviděla. Nicméně to byla zábava sledovat, prvnéch deset minut mě bavilo víc než celý zbytek epizody.

Apple TV+ opět dokazuje, že u něj prozatím vítězí kvalita nad kvantitou. Cokoliv vyprodukuje, je to kousek, na který se dá dívat a který si své publikum rozhodně najde. Já jsem od toho ale čekala trošku něco jiného, zvlášť po těch prvních minutách.

Celou dobu jsem se přistihávala, že nedokážu udržet pozornost. I když jsem se hodně snažila, pořád jsem myslela na něco jiného, takže jsem ze seriálu nic neměla. Chyběla mi zde nějaká jiskra, která by mě donutila opravdu sledovat a dávat pozor. Hlavní hrdina je sympatický, i když ten jeho australský přízvuk mi k „Jaxovi“ nesedl. Ostatní postavy mě ale vůbec neoslovily – ne že by byly slabé nebo nevýrazné, ale spíš mi nesedl casting.

Počkám si na odezvu od ostatních a podle toho se rozhodnu, jestli sledovat dál. Tvorbu od Applu si vesměs užívám, tak třeba i do tohoto seriálu časem dozraju a vychutnám si ho naplno v ten správný čas.

  • vězeňský úvod
  • exotické prostředí
  • přízvuk hlavního hrdiny
  • casting vedlejších postav
  • nedokázal si udržet mou pozornost
40 %
Mé hodnocení
ragelly

Shantaram je další potěšení v rámci TOP kvality. Příběh je adaptací románu Gregory Davida Robertse, který napsal o svých zážitcích román, podle kterého byl seriál natočen. Stylově natočený děj je pomalý, hloubavý a nevyhne se ani úvahám o božství, ale jeho jádrem je kriminální chování hlavní postavy, jenž po útěku z Austrálie do Indické Bombaje se snaží začít nový život (v seriálu Charlie Hunnam jako Lin). Bohužel indické podsvětí ho nenechá na pokoji ani tady a tak se není možné vyhnout některým nepříjemnostem. Ty ale Lina začínají formovat více a více a bude zajímavé sledovat, jak. Ve 3 epizodách se seznámíme nejen s nekalými praktikami a korupcí až na úrovni vlády, ale i s indickým slumem, kde se Lin stane po nešťastné příhodě nechtěným doktorem a snaží se tak odčinit své hříchy. A v tom tkví největší síla vyprávění, protože divák, který sleduje indickou produkci, nebude v podstatě ničím překvapený (nutnost uplácet v podstatě všude, chování policie, zločinnost atd.). Ale osoba Lina přináší nový element do života Indů a naopak. Na konci 3.epizody se Linn seznamuje s mafiánským bossem, který je ústřední postavou kriminální části seriálu a je jasné, že dojde k propojení, ze kterého Lin nebude mít radost. Radost ale je seriál sledovat.

  • Styl vyprávění v rámci kriminální linky
  • Charlie Hunnam jako Lin
  • Osudová spletitost
  • Trochu přikrášlená kriminální linka
80 %
Mé hodnocení
richardK

U mě to seriál s Charliem Hunnamem a Lukem Pasqualinem neměl vůbec těžké. Tihle dva ode mě mají plus úplně zadarmo, i kdyby hráli třeba kolemjdoucí. Je to natočeno podle knihy, která by měla být autobiografická. Netuším, nakolik je to hodnověrné (natož nakolik byla pravdivá už sama předloha), ale rozhodně se jedná o zajímavý příběh. Oceňuju jinakost prostředí, atmosféru osmdesátek a počáteční útěk z vězení.

Já bych to zase zkrátila, hodina na epizodu je prostě šílená stopáž, ale stopla jsem si to snad jen 2×, což je na mě a dlouhé díly úspěch. Všichni v zahraničí si stěžují na Charlieho falešný australský přízvuk, který mně byl teda upřímně jedno, spíš mi vadila postava Karly. Při snaze o velmi, velmi emancipovanou ženskou hrdinku tady příliš tlačí na pilu a potenciální romantice s ní fakt nefandím. Nicméně, Apple natočit kvalitu prostě umí a tohle je dalším důkazem.

  • Charlie Hunnam a Luke Pasqualino
  • jiné prostředí
  • atmosféra
  • délka
  • Karla
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Tulrika

Tulrika

Pamatuji se, jak jsem si koupila Šántárám a myslela si, že jde o historickou knihu. Takže mě první díl...
před 82 týdny
Další články k tématu