29. 10. 2022

Novinka pod lupou: Případy mimořádné Marty (Nova)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Případy mimořádné Marty
Žánr krimi, komedie, drama
Stanice Nova
Premiéra 23. 10. 2022
Vysílání neděle
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci
Hrají Tatiana Dyková, Roman Zach

O čem to je?

Marta je neskutečně inteligentní a velmi osobitá matka tří dětí postrádající respekt k jakýmkoliv autoritám. S policií nechce mít za žádnou cenu nic společného. Když jí však, díky její neovladatelné touze zasahovat do věcí a posouvat je geniálním a neotřelým způsobem kupředu, policejní náčelnice Klára Hořavová nabídne pozici konzultantky na oddělení vražd, nakonec po krátkém váhání přijme. Spolu s ultra čistotným sucharem kapitánem Kreinerem a jeho týmem začíná s osobitostí sobě vlastní rozplétat komplikované případy vražd…

Trailer

A jaký je náš ortel?

Udělala jsem si takový český večer a po Dobrých zprávách si dala tohle. Sice to díky té primácké hovadině neměli moc obtížné, ale stejně mi to razantně zlepšilo náladu.

Přitom jsem se toho hrozně bála. Ze všech sil jsem se snažila nepřihlížet ke svým odvěkým antipatiím vůči Táni Vilhelmové, ještě navíc když ta její postava už jenom na papíře zněla absolutně nesnesitelně. Můj postoj k této herečce teda i po zhlédnutí stále trvá, avšak nezhoršil se, což byla reálně jediná dobrá zpráva, kterou jsem ten večer zažila (pun intended).

Kromě toho jsem měla velmi nízká očekávání celkově, ale musím říct, že jsem příjemně překvapená. Možná to souvisí s tím, co jsem viděla předtím, ale přišlo mi to místy skutečně (a především nečekaně) vtipné. Ne že bych se smíchy popadala za břicho celý díl, ale mělo to svoje zábavné momenty.

Nakonec mě bavilo i řešení případu a styl vyprávění s prostřihy. Aspoň to bylo něco malinko jiného. Zato kontrast postav, kdy je jeden z dvojice striktní následovník pravidel a druhý rozjařený mluvka, je klišé jako prase a stejně to vždycky miluju. Akorát mě štve, že zase tvoří cizí nápad, ale vlastně raději ať navždy kopírují tyhle průměrné, na odlehčení a odpočinek ideální seriály, než to, co opět vyplodila Prima.

  • styl vyprávění
  • odpočinková, nenáročná záležitost na zlepšení nálady
  • čistý průměr, nic ohromujícího
  • kontrast ústřední dvojice – extrémní klišé, ale baví mě
  • neoriginální
  • Tatiana Vilhelmová
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Ale jo, byla to dobrá sranda. Hlavní hrdinka je sice neskutečně nesympatická, ale jako celke se mi seriál líbil. Má to grády, má to solidní sarkastické hlášky, na české poměry myslím dobré. Neviděla jsem tedy originál, ale předpokládám, že to bude scéna od scény totožné, jak to u dalších českých, potažmo slovenských adaptací ve 100 % případů bývá.

I když měla epizoda hodinu, rychle mi utekla, soustředila jsem se na příběh po celou dobu, takže super. Tatiana odvádí dobrou práci, hraje výborně, tam je pro mě osobně problém jen v charakteru hrdinky, která je prostě tak nepříjemně a otravně napsaná, a s tím sebelepší herečka prostě nic nesvede.

Případ měl zvláštní pointu, bylo to na jednu stranu hrozně primitivní, ale na druhou stranu mi to přišlo až přehnaně překomplikované. Nebudu sem házet spoilery, ale celý ten důvod, proč je vrah vrah, mi přišel úplně na palici. Nicméně se mi líbí, jak si hrdinka dokáže všímat detailů, přesně takový styl vyšetřování si užívám.

  • detaily při vyšetřování
  • pilot si dokázal udržet mou pozornost
  • spousta sarkastických hlášek
  • otravná osobnost hlavní hrdinky
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Deaneira

Deaneira

Slovenskou verzi jsem dokoukala minulý týden a teď i  českou, tedy jen první díl, absolutně...
před 80 týdny
Olivia Caroline Jones

Olivia Caroline Jones

Tak mi to nedalo a zkusila jsem první díl i Výnimočné Nikol, protože asi nikdy nepochopím místní...
před 80 týdny
sonkad

sonkad

Ďakujem za názory a porovnanie 😊
před 80 týdny
Další články k tématu