1. 2. 2022

Novinka pod lupou: Feria: La luz más oscura (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Feria: La luz más oscura (Feria: Nejtemnější svit)
Žánr krimi, drama, fantasy
Stanice Netflix (Španělsko)
Premiéra 28. 1. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 56 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Když vyjde najevo, že v okultním rituálu s tragickým koncem měli prsty jejich rodiče, změní se dvěma sestrám život od základů. A zabrat jim dají i nadpřirozené sí­ly.

Trailer

A jaký je náš ortel?

I z tohoto pilotu jsem měla obavy, že to nebude podle mého gesta. U začátku jsem si říkala, že to asi nebude nic pro mě, ale jakmile sestry šli na tu slavnost, tak pak se začaly dít věci a mě to více zaujalo a nutilo se více dívat.

Ze začátku mi i přišlo, že sestry spolu nebudou moc vycházet, ale nakonec se ukázalo, že se rády mají, jen se tak popichují. Když holky zjistili, že jejich rodiče jsou hledaní, že se našlo 23 mrtvých těl a oni jsou podezřelí, tak mě překvapilo, že ta mladší v tom domově se začala chovat jako by byla starší.

Je tu stále spousta otázek a málo odpovědí. Je tu nádech hororu, ale hlavně nadpřirozena. Zatím, až na toho mladíka, kterého našli u té jeskyně v tom kumbálu (nebo co to bylo za místnost) zavřeného, jsou mi všichni zatím sympatičtí. Rozhodně další pilot, který mě dost zaujal a jsem připravena pokračovat v dalších dílech.

  • hudba
  • sesterské pouto
  • závěr
  • uprchlík, co byl nalezen zavřen v kumbálu.
70 %
Mé hodnocení
Janey T

Po pilotu jsem si myslel, že jde o další seriál tvůrčího týmu 30 stříbrných (až na herce). Ta formální podoba. Jinak recenze je psaná po zhlédnutí 5. epizody a mohu doporučit – nenechte se odradit první epizodou. V ní je pel mel scén a postav, které moc nedávají smysl, vše se spojí v 3. epizodě a pak jde o konzistentní story, která zaujme. A hlavně seriál plní to, co slibuje, mysteriózní drama, jenž staví proti sobě realitu s nadpřirozenem. Základem story je vyšetřování záhady kolem 23 mrtvol, jenž souvisí s aktivitou náboženské sekty. Jejich cílem je rozlomit pátou pečeť a přivést „nový život“ bez trápení. Tvůrci umě balancují na pomezí reality a fantazie, což se projevuje hlavně na chování rodiny, jejichž osudy sledujeme od r.1975 až po současnost, kdy již mají téměř dospělé dcery, přičemž 70. léta jsou pro atmosféru částečně významná. Plíživé tajemství, je postupně rozkrýváno, každá epizoda má tu správnou náladu, napětí, ale hlavně dochází i k zamyšlení, proč takové sekty tady jsou, co na ně má vliv, myšleno na lidi. Nechybí scény, kdy je někdo obětován a ostatním to je jedno, ale jak dojde na ně, pak je hned „oheň na střeše“. Ale totéž lze říct i o světě nesektářském, takže nechybí ani pohled na lidi malého městečka Feria, kde se tragédie odehrává. Seriál se přitom nevyhýbá zobrazení sexuálních projevů, či vražd a jakoby tím vztyčuje varovný prst těm kdo se mohou do spárů sekty dostat. Však to znáte, když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají, což je tady doprovázeno fantasy tvorem, který má velkou moc. A tak slabinou seriálu je nakonec o něco více témat, než by bylo zdrávo, navíc dost diváků neví nic o atmosféře Španělska 70. let. Herecky to také není úplně ono, béčkovost tu je trochu vidět i tak má seriál co nabídnout.

  • Mysteriózní nálada
  • fantasy
  • Herci
  • Pilotní díl
70 %
Mé hodnocení
richardK

První díl rozhodně dokázal upoutat. Opět je to něco, co jsem ještě neviděla. Samozřejmě tento názor můžu rychle změnit, pokud se z toho ukáže např. něco podobného jako Lisey's Story. Ale zatím jsem zaháknutá a jsem zvědavá, jak příběh bude pokračovat dál.

Líbí se mi, že to chvilkami vypadá jako mrazivá mystery kriminálka, ale vzápětí se dostáváme do hodně zamlžené roviny, která se přesouvá až do nadpřirozena. Zatím nelze s jistotou říct, kterým směrem se seriál vydá, ale plánuju to zjistit.

Hlavní hrdinky vypadají sympaticky, ani s vyšetřovateli nemám problém. Jediné, co bych řekla, tak to chce ještě trošku zapracovat na napětí, protože jsem se do příběhu úplně neponořila a nesoustředila se naplno – místy jsem se přistihla, že se věnuju něčemu jinému a nevěnuju pilotu takovou pozornost, jakou by si asi zasloužil.

  • zajímavý mystery děj
  • naláká na další sledování
  • sympatické postavy
  • chce to intenzivnější napětí
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu