11. 3. 2022

Novinka pod lupou: Chlap (Nova)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Chlap
Žánr drama/lékařský
Stanice Nova
Premiéra 10.3.2022
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

MUDr. Ondřej Frank je úspěšným lékařem, primářem v prestižní Nemocnici Centrum, který si nepřipouští žádné pochybnosti o svých schopnostech, přístupu k pacientům nebo o svém osobním životě. Vše má přesně vykalkulované, funguje velmi racionálně a většině lidí okolo sebe připadá chladný a odosobněný. Tento pečlivě budovaný svět se ale Ondřeji Frankovi zhroutí jako domeček z karet během jediného okamžiku, kdy mu vinou těžkého poranění mozku vypadne z mysli posledních několik let života.Seriál je inspirován skutečným pravdivým příběhem lékaře Pierdante Piccioniho, primáře velké nemocnice v severní Itálii, který popsal ve svých autobiografických románech Minus dvanáct a První pomoc.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Tento seriál mě zaujal hlavně anotací. Zajímalo mě, o čem to přesně bude. A po pilotu mohu říci, že si mě tento seriál z nemocničního prostředí fakt získal. Zatím je první letošní novinka z české tvorby, která mě tak zaujala.

Poté, co se děj začal odehrával v den, kdy byl primář Frank střelen do hlavy, což přežil, tak mi příběh připomněl doktora House. V podstatě dokázal určit pacientovi diagnózu z hlediska základního vyšetření. I to jeho chování mi připomínalo House. Ale vesměs mi jinak připadá jako sympaťák. Což skoro všechny postavy jsou tak nějak sympatické až na doktora Sýkoru.

Podle mě seriál má velký potencionál a taky se mi líbí, že jde o inspiraci podle skutečných událostí. V seriálu pokračovat budu a uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál.

  • doktor Frank
  • dojemná scéna, kdy Frank zjišťuje, že si celých 12 let nepamatuje
  • inspirace podle skutečné události
  • podoba se seriál Dr. House
  • doktor Sýroka
70 %
Mé hodnocení
Janey T

Už obsazení Slováka do hlavní role, přičemž na Slovensku mají svou verzi úplně stejného seriálu, mi nelezlo na mozek, ale budiž. Proti Maštalírovi nic nemám, právě naopak si myslím, že do role sedí (určitě víc než do role učitele v Pánu profesorovi a mám pocit, že i více než Koleník). Ale toho, kdo schválil název “Chlap”, a toho, kdo vymyslel, že bude mluvit česky, bych nechala na místě vyhodit.

Asi si nikdo nepamatuje, jak jsem u Druhé šance (ten slovenský remake) psala, že se tentokrát podívám na Slováky prvně, protože kdyby třeba náhodou záleželo na pořadí, tak abych nebyla ovlivněná zkouknutím české verze jako první v pořadí, jako tomu bylo doteď. S potěšením (asi jen mě samotné) však oznamuju, že na pořadí zhlédnutí nezáleží!

Nova by neměla obsazovat do rolí doktorů stejné obličeje. Hned u první scény jsem totiž musela sama sebe přesvědčovat, že nekoukám na Ordinaci, protože Lupták a Růžičková. S Růžičkovou a tou její slovenskou češtinou mám navíc už od dob Vyprávěj velmi špatný vztah, který je tady ke všemu podtržený slovenskou češtinou Maštalíra, takže kombo k nezaplacení. Mladí by se měli povinně učit slovensky, aby se tady ty blbosti u nás pořád nepraktikovaly.

Co se týče zbytku obsazení, tak asi překvapivě dobrý. Jakože Honza Nedbal? Ach, ano prosím! Taky mám moc ráda Jenovéfu, snad bude mít víc prostoru v dalších dílech, a ráda jsem zas viděla v televizi Jitku Ježkovou. Myšička v pohodě, Stáňa Jachnická taky a Jiří Dvořák, no, takovou nenávist k němu jsem ještě asi necítila, takže účel postava splnila.

Předramatizované to bylo skoro jako ta slovenská verze, v obou mi chyběla nějaká odlehčená nota, avšak tady mě to nerušilo tak moc. Maštalír z mého pohledu tolik nepřehrával a netvářil se, že na jeho bedrech leží osud celého lidstva, jen tak osud celé nemocnice. Což je ve výsledku plus, věřte nebo ne. I emočně to na mě kupodivu zapůsobilo. Scéna, kdy hlavní postava zjišťuje pravdu o nehodě a co všechno si nepamatuje, byla hodně silná a podtržená skvělým baladickým songem. Jakmile u sledování čehokoliv tasím Shazam, tak má u mě ono dílo napůl vyhráno.

K ději jinak nemám co říct, příběhově mě už nemělo co překvapit, jelikož je to navlas totožné s Druhou šancí. Tady mě ale aspoň přinejmenším zajímá, co se bude dít dál, a koukat na Maštalíra s plnovousem je velmi příjemný zážitek, o kterém jsem doteď netušila, protože bez něj mi nikdy kdovíjak hezký nepřišel (a nevynikly jeho oči).

  • většina obsazení v čele s Honzou Nedbalem
  • Maštalír mi sedl víc než Koleník
  • zapůsobilo na emoce
  • překvapivě bych se i podívala dál
  • chyběla mi tam odlehčenost, ale nebylo to až tak drasticky předramatizované, jak jsem očekávala
  • Růžičková
  • slovenská čeština
  • tolik nelogičnosti mě nutí si myslet, že na tom dělali nějací idioti
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Tenhle pilot se mi hodnotí hrozně těžko, protože on je slovo od slova úplně stejný jako Druhá šanca, kterou jsme tu hodnotili před pár měsíci. Takže jsem u toho měla slušný pocit deja vu. Procentuální hodnocení je teda stejné, protože změna herců tomu nepomohla, ani neuškodila. Jo, jednu změnu to má, mohla jsem si užívat krajinky u nás na Pankráci!

Podobně jako ve slovenské verzi je tu poměrně sympatické obsazení. Ať už je to Tomáš Maštalír v hlavní roli, nebo mé oblíbenkyně Denisa Barešová s Jenovéfou Bokovou. Jiří Dvořák si klasicky užívá roli slizkého záporáka. Je to taková klasika.

Seriál vás ničím extra nepřekvapí. Je to standardní vztahovka snažící se maskovat za lékařský seriál, ale všem je jasné, co tu hraje prim, a medicína to není. Takže tak je k tomu potřeba přistupovat.

Pokud chcete o trochu chytřejší Ordinaci, tak tohle je dobrá věc na odreagování. Můžete vypnout mozek, ale nebudou vám u toho umírat mozkové buňky.

  • sympatické obsazení
  • úplně stejný scénář jako slovenská verze
  • typická limonáda
60 %
Mé hodnocení
litllewitch
Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
fabec1222

fabec1222

Příjde mi, že od té doby, co je na Nově ta Slovenka z Markízy, tak v podstatě v každém novém...
před 2 roky
libor42

libor42

Za mě první seriál Novy z lékařského prostředí, kde se mě nechtělo zvracet z medicínských...
před 2 roky
F.Valek

F.Valek

Další otravný archetyp doktora, co "koukne a vidí" aniž by někoho vůbec vyšetřil...
před 2 roky
Další články k tématu