22. 2. 2022

Novinka pod lupou: Severance (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Severance
Žánr drama, mysteriózní, thriller
Stanice Apple TV+
Premiéra 18. 2. 2022
Vysílání pátek
Délka pilotu 57 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Mark je zaměstnanec velké firmy, který se snaží svou temnou minulost hodit za hlavu a dát si život zpět do pořádku. Jeho zaměstnavatel – firma Lumen Industries – nabízí lidem proceduru, jež oddělí pracovní vzpomínky od těch mimopracovních.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Klube se nám tu hit sezóny? Uvidíme, pilot ukazuje silné stránky, ale i ty slabší. Děj se opírá o možnost blokace vědomí a oddělení od pracovních a soukromých vzpomínek pouhým opuštěním „místnosti“. Jde o proceduru, která má korporátní společností hlídaná pravidla, jenž vypadají na první pohled jednoduše, ale manipulovat s vědomím vždy nastolí obavy, že se tady nemusí hrát fér. Už první záběry přivedou diváka do budovy fy Lumen Industries, jenž má futuristický vzhled, byť design včetně techniky (PC aj.) je starší a odpovídá 90. letům. I hlavní postava Mark, při své první „akci“ používá papírový manuál a má problém se v něm orientovat, což neladí s představou technologicky vyspělé firmy. Celé podání postav a situací s nimi spojenými je takové strojené, odosobněné a přímo to křičí, že tady není něco v pořádku. Vždyť i o podání ruky musíte zažádat. Celkové vyznění podporuje i styl interiéru a exteriéru, kdy je vše s miminem předmětů, ulice bez lidí, parkoviště liduprázdné. A s tím vším se ztotožnit může být pro mnohé trochu náročné. Je evidentní, že ledacos tu zachraňuje silné herecké obsazení, kdy i John Turturro tu zřejmě hraje vedlejší roli (i když v rámci těch pár herců to může být významné účinkování). Je dobře, že s objevením se Petea dochází k první informaci o nějaké zrůdnosti kanclu a můžeme spekulovat, oč půjde. Severance ,prozatím, za pozornost stojí a další epizodu si nenechám ujít, ale snad nakonec nepůjde o nějaké psychohrátky, než chytlavý thriller. PS. Ben Stiller jako režisér pilotu je taky zajímavý prvek.

  • Námět
  • Herci
  • Děj, zasazený do 90. let
  • Odosobněný děj
  • Strojené chování postav
70 %
Mé hodnocení
richardK

Podobných seriálů je hrozně málo. Je to asi tím, že nejsou cílené na masové publikum, ne každému tento statický model bez jakéhokoliv vývoje děje sedne. Já mám osobně také raději akcí nabitý serializovaný děj, ale tady mě láká to velké neznámé, jsem zvědavá, co bude dál.

Úvod byl opravdu dlouhý, v podstatě 3/4 dílu koukáte spolu s hrdinou do sněhově bílých stěn a do jedné místnosti s neznámou ženou. Situace se postupně začne pomaličku vysvětlovat a na konci pilotu už máme docela jasnou představu, na co se to vlastně koukáme. Což je dobře, jelikož za sebou máme 60 minut sledování.

Vlastně ani nevím, jak hodnotit. Všichni koukají bez mrknutí oka před sebe, žádná postava neprojevuje žádné velké emoce, takže herecký výkon je hodně statický, ale samozřejmě je jasné, že jsou postavy skvěle zahrané, protože to bez pochyby patří k tomuto stylu vyprávění a příběhu samotnému. Osobně bych jen ocenila o třetinu kratší stopáž, ale možná s přibývajícími epizodami začne více prokukovat ta napínavá thrillerová stránka, která mi pomůže se do příběhu naplno ponořit.

  • upoutá svým nezvyklým zpracováním a záhadným příběhem
  • není to seriál, který vzniká každý týden
  • ocenila bych kratší stopáž
  • nejsem si jistá, jestli to na maraton nebude nekonečné
  • chyběl mi jakýkoliv náznak toho thrilleru, kterým seriál má být
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
_karel_

_karel_

Čtyřicet minut pilotu se nedělo vůbec nic, takže stop a pro mě konec.
před 2 roky
Fruiko

Fruiko

Prý se to pořádně rozjede až v druhý epizodě.
před 2 roky
_-0-_

_-0-_

IMDb 8,2/10? "Finally a new concept. A show full of mistery and uniqueness."?
před 2 roky
Další články k tématu