2. 9. 2022

Novinka pod lupou: The Lord of the Rings: The Rings of Power (Prime Video)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Lord of the Rings: The Rings of Power (Pán prstenů: Prsteny moci)
Žánr fantasy, dobrodružný
Stanice Prime Video
Premiéra 2. 9. 2022
Vysílání pátek
Délka pilotu 62 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Patrick McKay, John D. Payne
Hrají Markella Kavenagh, Maxim Baldry, Joseph Mawle, Morfydd Clark, Robert Aramayo

O čem to je?

Seriálová adaptace slavných románů J.R.R. Tolkiena. Toto epické drama se odehrává tisíce let před událostmi Hobita a Pána prstenů. Bere diváky zpět do doby, kdy utvářeli velmoci, kdy království vzkvétala, aby mohla upadnout do záhuby a nepravděpodobní hrdinové byli zkoušeni, zatímco naděje visela na nejjemnějších nitkách a největší padouch, který kdy povstal z Tolkienových stránek hrozil, že uvrhne celý svět do temnoty. Počínaje dobou relativního míru seriál sleduje známé i nové postavy, jak čelí dlouho obávanému opětovnému vzniku zla v Středozemi…

Trailer

A jaký je náš ortel?

Další fantasy seriál roku je tady. A první dvě epizody pohodově uběhly. Stylem mi to silně připomíná filmového Hobita, kdy se nám nejdříve představí postavy a poté sledujeme řadu příhod s nimi, přičemž v některých scénách lze poznat odkazy na ikonické filmy (např. červ, podplouvajíc rozbitou loď). Prozatím tu chybí Sauronova temná moc, jenž zvěstuje špatné dny, ale už vykukuje z poza rohu. A jakkoli mně příběh úplně nestrhnul, tak vizuál už ano. Tady je vše zvládnuté na výbornou a řekl bych i o něco lépe, než Rod draka. Herci pak své role zvládají, ale přeci jen mi tu chybí někdo s charismatem Aragorna. Bohužel děj bez jednotícího prvku, má až moc pomalý vývoj, takže je fajn vidět souboj trpaslíka s elfem v rozbíjení kamenů, poté s klasickým humorem pojatou scénu s večeří, ale nakonec to většinou vyzní do ztracena. Prostě ani po 2 dílech nevím, o koho, nebo oč se mám strachovat. Snad se to zlepší.

  • Efekty
  • Vizuál
  • Milé příhody
  • Chybí jednotící prvek
  • Roztříštěný děj
70 %
Mé hodnocení
richardK

Abych pravdu řekla, tak jsem nesdílela nadšení fanoušků Pána prstenů, ať už knižní nebo filmové verze, v případě připravovaného seriálu. Ano, pocítila jsem vůči němu zvědavost, neboť mě vždy zajímají seriálová zpracování slavných děl (knižních i filmových), ale že bych kvůli tomu šla do kolen, to se říci nedá. Pravdou je, že jsem knihy nikdy nečetla a filmy viděla (spíše neviděla, neboť jsem u nich usnula) jen kvůli tomu, že tam hrál Orlando Bloom. A Hobita? Tak toho jsem neviděla ani z rychlíku. I přesto jsem se na pilot těšila a byla zvědavá na jejich zpracování tak známého díla, jako je Pán prstenů, jenž určitě více jak 90 % populace tak miluje.

Před staletími bylo světlo elfů napadeno zlým Morgothem, kvůli kterému musí elfové do Středozemě válčit se skřety. I když je Morgoth poražen, přesto existuje zlo v podobě čaroděje Saurona, který skřety po porážce shromáždil. Tehdy mladičká, teď už velitelka, Galadriel si slíbila, že bratra, jenž padl v bitvě, pomstí. Proto se nebojí následovat Sauronovu stopu až do nejchladnějších koutů světa Středozemě. Bohužel honba za pomstou musí počkat, byť Galadriel cítí, že zlo není vymýceno. Nepříjemné pocity mají i někteří obyvatelé Středozemě, kteří si všímají různých znamení. Je zlo opravdu vymýceno nebo má Galadriel pravdu a někde ve stínech číhá a čeká na svůj návrat?

Popravdě, pilot se mi líbil, co se týče efektů a přírody. Příroda se mi hodně líbila i ve filmovém zpracování, proto jsem ráda, že jej dodrželi i zde. Co se táče kostýmů, tak maskéry musím obdivovat (nečetla jsem předlohu, takže netuším, zda je dodržena), ale za mě to jde. Elfové mají špičaté uši, Chluponozí chlupaté nohy, sněžný obr vypadá děsivě. Ano, po této stránce si myslím, že pilot ustál. V dějové lince se zatím trošku plácám a čekám, co se, jak vyvine a jak děj bude pokračovat. Ano, lehkou představu mám, ale jinak? Nope, vůbec netuším, o co go. Vlastně ani netuším, do jakého časového období je děj zasažen :D je to prequel filmů? Jedná se o jiné zpracování filmů? Netuším a sama uvidím, jestli mi děj v seriálu začne něco říkat. Protože byť jsem filmy viděla před více jak dekádou a usnula u nich, něco málo si pamatuju. Já osobně se tedy nechám překvapit, co bude dál ;) :) Praví fanoušci si myslím, že budou ale hned v obraze, a tak tápat nebudou ;)

  • CGI
  • příroda
  • kostýmy
  • hudební doprovod
  • zvědavá na pokračování
  • barevnost
  • zatím se tápu v ději
  • pořádně netuším, co si mám myslet
90 %
Mé hodnocení
Luisa

Jsem v naprosté menšině (možná jediná na světě), ale první film LOTR byl pro mě neskutečné utrpení a dalším už jsem pro jistotu šanci nedávala. Asi to bylo způsobené hlavně tím, že jsem se na něj dívala hned po vydání, což mi bylo asi deset. Možná bych tomu měla dát znovu šanci a chytlo by mě to o dost víc než tehdy, když jsem ani netušila, co to nějaké fantasy vlastně je.

Každopádně ze seriálu jsem nebyla na větvi, jako všichni ostatní, tahle značka mě prostě neoslovila. I tak jsem ale k pilotu přistupovala otevřeně a bez jakýchkoliv předsudků a při sledování jsem dávala extra velký pozor, abych se zvládala v tolika postavách a prostředích orientovat, jelikož mi nejsou známé z filmů.

První díl se mi líbil. Postav je tady obrovské množství, ale dá se v nich vyznat bez problémů. Trošku větší potíže mi dělaly jednotlivé části světa nebo světů, zatím vůbec netuším, kdo bydlí kde.

Vizuální stránka je fakt nádherná. V tomto ohledu je seriál extra třída, je na něm rozhodně vidět, že jde o nejdražší seriál všech dob. Každý detail je dopracovaný k dokonalosti, takže i kdyby příběh stál za starou bačkoru, pořád je, nač koukat.

V příběhu nemám žádné spojitosti, nevím, jak moc odkazuje k filmům, pro mě je to všechno něco nového a neokoukaného. Ale líbí se mi hledání velkého padoucha, hlavní hrdinka na mě působí sympaticky a určitě mě po prvním díle zajímá, co bude dál.

  • bezkonkurenční vizuál
  • zábavný a poutavý příběh
  • sympatické postavy
  • velký zloduch
  • dokáže obstát u vášnivých milovníků předlohy a filmů?
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Za posledních několik let si nepamatuji seriál, který by jen svou přítomností prvních dílů vyvolával takové ambivalentní pocity.

Ze začátku jsem byl nadšený, protože kvalitní obsah ze strany Pána prstenů jsem nedostal, pokud nepočítám videohry, od… no vlastně od roku 2003, kdy skončila filmová trilogie. Jenže jak se začaly množit zprávy o produkci seriálu, nadšení opadlo. Ale zvědavost zůstala.

Nechci hned ze začátku říkat, že seriál je špatný. Na mnoha místech není. Drahá produkce (místy až zbytečně předražená) je znát a být to fantasy seriál bez nálepky Pána prstenů, měli bychom tu nový a citelný zářez do seriálové historie, seriál na úrovni Hry o trůny.

Jenže právě spojení s Pánem prstenů je největší problém seriálu. Přes všechna ujištění, kolik odborníků na Tolkiena na seriálu pracuje, nelze konečné dílo považovat za více než předražený fanfilm. Místy se zde objevují naprosté nesmysly v kontinuitě a obecně v hierarchii. Galadriel touto dobou již má být v manželství s Celebornem, kterého potkala ještě v Prvním věku (seriál se odehrává v Druhém věku). Je o nějakých 1500 let starší než Elrond (který si za dalších tisíc let má vzít její dceru), přesto tak nevypadá. Má být o nějakých 1000 let starší než Gil-galad (a v příbuzenském vztahu je to jeho PRATETA). Přesto tak nevypadá! Gil-galad je padesátiletý tatínek, který má do vznešeného elfa tak daleko jako já do profesionálního hokejisty v NHL.

Technicky vzato má Galadriel být v době seriálu druhým nejvýše postaveným elfem. Měl někdo pocit, že to tak je? Já rozhodně ne. Seriál místo toho nabídl rozzuřenou tvrdohlavou teenku – a já chápu proč. V Silmarillionu se píše, že si Galadriel z příběhu o silmarilech, zabití Finwëho a bratrovražedných válek elfů odnesla „temná tajemství“. Dokážu si představit ten jásot v produkční místnosti, když na tuhle větu narazili, protože tato formulace představuje pro americké scenáristy neskutečnou vábničku. Sice se uvedená věta týkala událostí několik tisíc let před událostmi seriálu, ale co si budeme povídat, elf, co měl jednou „temná tajemství“, určitě bude mít temná tajemství i o tisíc let později.

Ani nezmiňuji tu neskutečnou kravinu, že Galadriel jen tak přeplave oceán. Ale jo, vlastně zmiňuji. Protože to byla fakt kravina.

Teď k hobitům. Ano, chápu, že Harfoots (v českém překladu Chluponohy) byli v tomto období v podstatě kočovníci, a že jejich usazení se v Kraji mělo teprve přijít. Co ovšem nechápu, je snaha z nich udělat umazané lesní bytosti, kteří žijí v rozpadajících se maringotkách. Mám pocit, že i středověcí cikáni měli kvalitnější bydlení než tito seriálové hobité.

Toto je velmi dobrý příklad toho, kam šly peníze v produkci. Velká část jich šla na CGI, které je v určitých směrech skvělé a efektní, v určitých směrech je tragické. Pamatujete na ten tragický záběr z traileru, kde se Galadriel držela za nůž zabodnutý v ledovém vodopádu? Tak ten v seriálu zůstal tak, jak je a je pořád tragický. Galadriel vznášející se ve vlnách oceánu je postavička nerealisticky pohybující se nahoru a dolů jako nějaká papírová lodička. Sněžný troll? Lepší grafiku jsem viděl v trailerech na deset let staré počítačové hry. A jeho zabití? Absolutně nechápu trend posledních let, kdy jsme v rámci ženského empowermentu začali vytvářet naprosto nesmyslný overpowerment (Black Widow, Rey, Captain Marvel) s postavami, které jsou technicky naprosto nezničitelné nebo používají své schopnosti doslova lusknutím prstu. Rád bych připomněl, že ty všechny postavy kolem ní, které byly smeteny sněžným trollem jako domek z karet, byli stejně dobře trénovaní elfové.

Co se týče peněz na produkci, rád bych vypíchl ještě jednu věc, a to, kolik houbiček zjevně do sebe musel nasát tým produkčního designu. Na jednu stranu se tu ukazují neskutečně přeumělkované stavby a rekvizity (v jednom záběru je dokonce vyřezávaný žebřík), na druhou stranu je zde až přehnaná snaha o umělé zobrazování chudoby. Mluvím o tom, že všichni na venkově jsou špinaví, nosí potrhané oblečení, jejich stodoly jsou sbity z rozpadajících se prken, které by neochránily ani před májovým deštíčkem, všechno je nakřivo a rozpadlé. Nerad to sděluji, ale takhle nikdy v celé historii prostě nikdo nežil. Maximálně když vám bylo devadesát a nemohli jste se o sebe postarat. Mám pocit, že designový tým se držel hesla „hlavně ať to vypadá elfsky, je jedno, jestli to je funkční“, „hlavně ať to vypadá chudě, je jedno jestli je to funkční“, „hlavně ať to vypadá hrozivě, je jedno… chápete, kam mířím“.

Teď už slavný Muž z meteoru je něco, co mi hodně skřípe mezi zuby, a doufám, že jeho linka bude uspokojivě vysvětlena. Protože jestli Amazon udělá další botu s časovou osou a prohlásí ho za Saurona nebo Gandalfa, tak budu hodně naštvaný. A jestli toto má být Glorfindel, který se vrátil do Středozemě někdy uprostřed Druhého věku, tak jsme zjevně někde ztratili standardy krásy.

Konečně se dostáváme k tomu, co zjevně pálí spoustu diváků – diverzita herců v seriálu. V tomto tématu si stojím za tím, co jsem už napsal u názoru na Kolo času – problém není v diverzitě národů, problém je v diverzitě místní. Není zvláštní mít v seriálu afroamerické, asijské, latino herce. Je ale zvláštní, pokud mi seriál předkládá, že mám věřit tomu, že Timo, jehož herec má zjevně východoasijské předky, je synem postavy, jež hraje herečka původem z Íránu. To mi přijde jako mnohem větší nesmysl než mít černého elfa, toho opravdu nevidím jako problém. V Tolkienově podání jsou elfové nadpozemsky krásné bytosti, jejichž krása přetrvává staletí. Nikde se nemluví o tom, že to musí být světlovlasé, modrooké a vysoké osoby. To byl jiný pán.

Poslední věc, na kterou bych se chtěl zaměřit, je casting seriálu, který je zčásti velmi nepovedený. Herci, kteří hrají Elronda, Gil-galada, těm se prostě nedá věřit, že jsou elfové. Namísto toho Nazanin Boniadi, jedna z nejkrásnějších hereček, co znám, hraje (prozatím) naprosto nepodstatnou vedlejší postavu lidské vesničanky.

Abych své povídání ukončil, vrátím se na začátek. Seriálu nejvíc škodí jeho spojení se značkou Pán prstenů. Je to úctyhodný přídavek do světa Pána prstenů? Částečně ano, většinou ne. Je to dobrý fantasy seriál? Upřímně – ano. Celou dobu, co jsem sledoval první dva díly, jsem ale měl neodbytný pocit, že koukám na druhou řadu Kola času (zápletka s dýkou/mečem, který otravuje mysl? Vážně?). A kdyby to bylo Kolo času, měl bych z něj mnohem lepší pocit, než z toho, co přišlo loni v prosinci. Nejlépe by ale bylo, kdyby Amazon místo investovaných peněz natočil nové téma, nový fantasy seriál. Vyšlo by ho to levněji a s tou mírou produkce, kterou vložil do Rings of Power, by dostal mnohem věrnější, lepší a pravděpodobně i oceňovanější dílo.

  • Morfydd Clark
  • až na několik scén to není vyloženě špatný seriál
  • občas CGI
  • divák se musí oprostit od toho, že vlastně nedívá na Pána prstenů
  • hudba
  • casting elfů
  • zobrazení hobitů
  • naprostá ignorace časové posloupnosti ze Silmarillionu
50 %
Mé hodnocení
Seraphine313
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
andrea168

andrea168

Souhlasím s názorem Seraphine, vidím to dost stejně. Myslím, že nakonec se publikum rozdělí na tábory...
před 84 týdny
spike

spike

Jako adaptace Tolkiena je to hrůza, ale jako předražená generická fantasy dělaná na efekt by se to dalo. Jen...
před 84 týdny
Hrus

Hrus

Hele, tak jako výprava, kostýmy, CGI - hodně dobrý. Penízky jsou vidět. Ale je to prostě příšerná nuda. Za...
před 84 týdny
Další články k tématu