9. 2. 2022

Novinka pod lupou: Duch (Prima)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Duch
Žánr krimi, drama, komedie
Stanice Prima
Premiéra 5. 2. 2022
Vysílání sobota
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Případy Národní centrály proti organizovanému zločinu. Dva rozdílní vyšetřovatelé. Emil je nenápadný a introvert. Je sice přátelský, ale nikdo z kolegů moc nestojí o přátelství s ním. Emil nevyniká ve fyzických akcích, zkoušky ze střelby dělává na spodní hranici a s kondičkou je na tom bídně. Na druhé straně je jeho parťačka Radka. Schopná, ambiciózní žena, která má ráda přesnost a disciplínu. Spolu tvoří skvělý tým. Emil bude mít po boku nejen Radku, ale i tajemného pomocníka z jiného světa…

Trailer

A jaký je náš ortel?

Ale tak jo. Herecké výkony sice pokulhávají, ale příběhově se mi novinka celkem líbí. První díl měl až moc dlouhý úvod, ve kterém se naprosto vypařilo jakékoliv napětí, ale postupně se v mých očích zlepšoval a přinesl uspokojivé rozuzlení.

Líbí se mi, že půjde o částečně serializovaný příběh, že jsme se nedočkali všech odpovědí hned v prvním díle. Postavy k příběhu sedí, jen herci nepředvádí žádnou velkou hitparádu. Na druhou stranu seriál jde ruku v ruce s dalšími zástupci domácí dílny Novy a Primy, takže v tomto ohledu se nejedná o žádné překvapení. Věřím, že své diváky si najde.

  • ozvláštněný krimi žánr
  • dobrá zápletka
  • herecké výkony
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Začátek vypadal dost slibně, Už se tam něco dělo a tajná akce policie nakonec byla v troskách. Emil byl dost nervózní, takže herec to sehrál výborně. Děj je nakonec zajímavý, i když předvídatelný, což nemusí vyhovovat každému.

Pár komických scén se zde objevilo, nejvíce mi utkvěla v hlavě na začátku, když bratři Baťkové, jako záloha, čekali v autě a slibovali dispečinku, že počkají na zásahovku, přesto se připravili na zátah sami. A pak, kdo mě ještě tam baví, je sám duch mafiána. Nemocniční scéna, kdy se z narkózy probral Emil se mi nezamlouvala, a upřímně jsem si myslela, že pilot je o ničem.

Postavy jsou docela sympatické, tedy až na Radku, ke které mi nejspíš potrvá si najít cestu. A ta postava, co byla krysa u policie. Tak ještě ta mi neseděla. V pilotu se toho moc neděje, z hlediska akce, až na ten začátek v tom skladišti. Pilot nenaláká na pokračování, i když závěr je zajímavý a jsou tu otázky, na které kde kdo možná bude chtít znát odpovědi. Proto tomuto seriálu šanci dám. A uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet. Má to jistý potenciál, jen podle mě to potřebuje nakopnout a rozjet to.

  • hudba
  • bratři Baťkové při zásahu v úvodu
  • duch mafiána
  • Štěpán Benoni
  • Radka
  • scéna v nemocnici, kdy se Emil probudil z narkózy
  • předvídatelný děj
50 %
Mé hodnocení
Janey T

Nezlobte se na mě, ale nic hloupějšího už jsem dlouho neviděla. Moje mamka, která na to koukala v televizi, mi řekla, že to byla sice blbost, ale aspoň zábavná. Já si vzpomněla na naprosto trapný a/nebo nevhodný humor v pilotu komediálního krimi “Dvojka na zabití” od stejné stanice, a na vidinu zábavného večera raději zapomněla.

Jenomže nemělo to být komediální aspoň minimálně? Pořád jsem čekala a čekala, až se to rozjede, a ono nic. Zvažovala jsem, jestli to teda mám brát seriózně, nebo to má být s nadsázkou, nicméně za celý ten nekonečně dlouhý pilot jsem se nerozhodla.

Scénář tak šustil papírem, až mi bylo trapně za ty herce, že se to museli učit. Kdo tohle sakra píše. A o tom slovníku – v primetime v sobotu – ani nemluvě. Přijde mi, že jsem koukala na něco jiného než většina, protože co já tak četla, tak kolem toho z nějakého důvodu neproudí taková vlna hejtu, jaká by měla. Nechápu to, asi prostě nejsem masový divák, nebo jsem nepochopila humor a pointu tohohle díla.

Malinké, téměř neviditelné plus za možnou jiskřičku naděje do budoucna. Třeba to nakonec nebude až tak tragické, třeba zlepší zápletky, přidají tam tu komedii, nebo co já vim, prostoru pro zlepšení mají mraky. Každopádně to už se nikdy nedozvím. Mě tahle skoro hodinová seznamovačka s otřesnými postavami a ještě hloupějším scénářem stála tolik nervů, že už se netěším ani na příští rewatching Ohnivého poháru. A takový sympaťák to byl! Nevěřím, že to říkám, ale asi tak stokrát raději bych si dala znova tu jejich Zoo.

  • už už jsem se těšila z Martina Písaříka na začátku, načež ho hned zabili, takže ani ten nemůže jít do plus
  • scénář
  • postavy
  • vtipe vylez
  • prostě hloupé
  • úplně mi zkazili postavu Igora Karkarova
20 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

To bylo tak vtipně špatný, až jsem se u toho bavil. Půlku epizody zabírá hlavní akce, která působí neuvěřitelně vtipně. Ať už jde o rádoby drsné gangstery či o ještě rádoby drsnější agentku v utajení. Jestli jí to někde uvěřil, tak pěkně prosím, až vám bude někdo nabízet supervýhodné hrnce, tak se raději optejte nějakého příbuzného, jestli náhodou netrpíte stařeckou demencí.

Zbytek už se jen táhne do nekonečně v tom, co se stalo, krysu bystrý divák odhalí od jejího prvního nástupu na scénu a jen se čeká jestli se odkope hned, nebo až příště. Vtipné je, že otisky z bankovek sloužících jako úplatek evidentně stihli sejmout, ale už jim nějak nepřijde divná absence otisků hlavního hrdiny. Protože úplatek berete zásadně v rukavicích, abyste si ho pak vychytrale schovali ve služebním stole.

Samotná linka s duchem je tak asi nejzábavnější. Jeho občasné vstupy jsou zábavným zpestřením a i herecký výkon patří k těm lepším. Ale pomalu bych mohl vytasit mé oblíbené přísloví o jednookých.

Od Primy a jejích seriálů se nedá moc čekat a je tomu i tentokrát. Divácké mase to je jedno, ale vedle toho kriminálky na Nově patří pomalu do zlatého fondu kinematografie. A to je také moc nechválíme.

  • občasné vtipné průpovídky ducha
  • drsná policistka
  • divná úvodní akce
  • pořád to vypadá, jak studentský projekt
20 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
šotek10

šotek10

Prupovídky ducha, kterého hraje Predrag Bjelac jsou na tom asi to nejlepší.... :D Zbytek je takový...
před 2 roky
Maarti

Maarti

Přesně, přišlo, že snad jen Predrag umí něco zahrát.. Štěpán se snad zlepší. Rozleželo se mi to...
před 2 roky
Jenny17

Jenny17

Tak jsem včera dala šanci ještě 2 dílu, ale to jako vážně?!? Děs...
před 2 roky
Další články k tématu