17. 6. 2022

Novinka pod lupou: Queer As Folk (Peacock)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Queer As Folk
Žánr Drama
Stanice Peacock
Premiéra 9.6.2022
Vysílání celá série najednou
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh je zasazen do New Orleans. Sledujeme různorodou skupinku přátel, jejich životy se navždy změní po prožité tragédii. Seriál je novou adaptací stejnojmenného britského dramatu, ze kterého vychází také americká verze z roku 2000.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Americká verze Queer As Folk z přelomu milénia je pro mě dodnes jedním z nejlepších queer seriálů vůbec. Takže když se rozhodlo, že bude reboot, tak jsem hodně skřípala zuby. Celý fandom léta touží po pokračování, spammuje Showtime, herci jsou připravení naskočit zpět a ono… nic. Nicméně jsem se rozhodla do toho jít bez předsudků, protože jestli něco nová queer generace potřebuje, tak je to mít vlastní Queer As Folk. A myslím si, že to celkem povedlo.

1. epizoda obsahuje nespočet odkazů na US verzi. Moc jsem si to užila a hned od začátku jsem se cítila jako v Babylonu. Jsem ráda, že seriál se soustředí na celou queer komunitu. Takže tu najdete celou plejádu minorit. Od gayů, přes trans až po nebinární. Nechybí samozřejmě ani drag queens atd. A tak to má být. Queer komunita má spoustu barev a seriál se snaží, aby se na nikoho nezapomnělo.

Co už je horší, tak jsou samotné postavy. Ty totiž balancují na hraně snesitelnosti. Zatím jsem si nenašla nikoho, komu bych vysloveně fandila, což může být po pár dílech problém. A trochu mi vadilo, že z toho kluka na vozíku dělali komickou vsuvku. Bylo to zbytečné.

Casting se každopádně povedl na jedničku. Hercům jejich postavy sedí. Juliette Lewis jako matka dítka v pubertě exceluje. Nedá se tu nic vytknout. Chemie mezi postavami taky funguje. Jen je škoda, že nastavené dějové linie v podstatě kopírují předchozí verze. Myslím si, že by bylo lepší, kdyby šel reboot vlastní cestou a od předchozích verzí se jasně odstřihl. Takhle se bohužel bude neustále porovnávat se staršími bratry.

Celkově je to za mě povedený kousek, který mě nostalgicky vrátil o více jak 10 let zpět. Takže ve výsledku asi budu nadhodnocovat. Pokud patříte do queer komunity, tak si seriál pravděpodobně užijete. Pokud ne, tak to asi nepochopíte a na edukaci tenhle seriál zrovna není.

  • queer prostředí
  • Juliette Lewis
  • hlavní postavy
  • stejné dějové linky jako v předchozích verzích
  • kluk na vozíku
70 %
Mé hodnocení
litllewitch

Původní americký seriál patří mezi moje srdcovky, takže jsem měla trošku obavy, jak dopadne tahle extra moderní a do extrému dotažená verze. Na začátek si to řekněme na rovinu – není to původní seriál. Nemá to stejný vibe, atmosféru ani postavy. Je potřeba oba dva oddělit a brát je pouze jako dva seriály se stejným názvem a podobným tématem.

Když se divám na novou verzi jako samostatnou jednotku, jsem spokojená. Pilot mě zahltil emocemi, prožívala jsem ho naplno. I když jsem při sledování chtěla psát názory na další piloty, nešlo to, protože si ukradl naplno mou pozornost a já skoro ani nemrkala, aby mi něco neuteklo.

Na postavy si musím ještě hodně zvykat. Původní mi přirostly k srdci hned, ale tady jsou opravu všichni hodně výstřední, což jde ruku v ruce s dnešní dobou, ve které se příběh odehrává. Ale k mému překvapení jsem zjistila, že mi ani nikdo nevadí – z toho jsem měla po odsledování traileru největší strach, protože v mých očích nikdo nedokázal dostáhnout kvalit a zábavnosti původního obsazení. Jsou všichni úplně jiní a nesrovnatelní, ale sami zde fungují dobře.

Co mi chybělo nejvíc, to byla ikonická hudba původního seriálu. Tady zní moderní rytmy, ale prostě a jednoduše to není beat of Babylon, ať se seriál snaží, jak chce. Kdyby hudba byla stejná jako v původním seriálu, klidně přihodím k hodnocení ještě deset procent navrch. I tak jde ale o solidní pilot, který mě zaujal, pohltil, s postavami jsem prožívala každý okamžik naplno a moc se těším na celou sérii/seriál.

  • atmosféra
  • příběh dokáže vtáhnout a pohltit a navnadí na celý maraton
  • postavy chytí za srdce
  • hudba
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Pokud je tu někdo, koho zajímá názor od někoho, kdo je kompletně nepolíben oběma předchozími verzemi, tady je. To hlavně znamená, že nemám co srovnávat, tudíž jsem se do toho pustila s otevřenou myslí. Na druhou stranu nežiju pod kamenem a popularity americké verze jsem si vědoma, takže jsem byla hodně zvědavá, jak tohle bude rezonovat v roce 2022.

Mám pocit, že verze z přelomu tisíciletí bude víc přízemní, přestože jsem slyšela, že i ta byla na svou dobu hodně přelomová, což se, tipuju, týkalo gay sexu. Ať už tam ale Babylon vypadal jakkoliv, určitě nebyl postavený na drag school a totálně přepálených charakterech jako tady.

Nevím, jestli by to nefungovalo lépe, kdyby se to oprostilo od té nálepky rebootu oblíbené série, protože už tak tady visí ona generační bariéra a srovnávání všemu vždycky spíše uškodí, nicméně já to neviděla, tudíž to posouzet nemohu. Třeba to všeobecně fanouškům vadit nebude.

Za sebe nemůžu říct, že by to bylo hodně zlé, problém je spíš v tom, že to ani zdaleka nebylo skvělé. S postavami jsem se příliš nesžila, nejvíc mě bavil Mingus a jeho skvělá máma v podobě Juliette Lewis. Jak už jsem psala, téměř všechny queer osoby v tomhle jsou vyloženě vyhrocené do extrémů, což mě mírně vytáčelo. Zlatá reprezentace v seriálech jako je Heartstopper.

V momentě, kdy jsem si na to zvykla a zrovna mě to začalo přiměřeně bavit, se stala ta tragédie. Kdyby to nebylo už tak všemi směry přehnané, asi bych takový plot twist uvítala, ale takhle jsem si nad tím pouze povzdechla a přemýšlela, kam až ten děj zajde v průběhu dalších 7 dílů.

  • Juliette Lewis
  • i když to docela haním, nebylo to celé až tak špatné, takže čestné plus :D
  • vyhrocené postavy
  • přehnané do extrémů
50 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Petyer

Petyer

Vdaka za vsetky recenzie, mam to stale vo watchliste a neviem sa na to nejako odhodlat 😉 Kedze som videl...
před 100 týdny
Další články k tématu