22. 11. 2022

Novinka pod lupou: 1899 (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název 1899
Žánr drama, historický, horor
Stanice Netflix (Německo)
Premiéra 17. 11. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriál sleduje loď s migranty, kteří míří na Západ z Londýna do New Yorku. Pasažéři jsou takovým mixem Evropanů, které spojují sny a naděje přicházející s novým stoletím a budoucností v zahraničí. Když objeví další loď migrantů na otevřeném moři, jejich cesta nabere nečekané obrátky. Co najdou na druhé palubě, promění jejich cestu do země zaslíbené v hororovou noční můru.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Další velmi ambiciózní projekt od tvůrců seriálu Dark (který jsem stále neviděla, ale chystám se, fakt!). Vůbec jsem netušila, do čeho jdu, a vlastně ani po zhlédnutí první epizody stále nevím, na co se dívám nebo o co komu jde. A je to parádní. Ze začátku jsem si sice nebyla jistá, ale od té scény s hromadným pitím čaje jsem až do konce seděla netknutě přikovaná k obrazovce. Všechno bylo správně chaotické a slow-burn.

Úplně nejlepší pro mě byl ten průřez postav. Prolínají se tady všelijaké národnosti, různorodé osobnosti a veškerá společenská postavení a celý seriál (v originálním znění) je přímo ráj pro jazykové fajnšmekry (takže i pro mě). Miluju, jak si tam každý jede svoje, blábolí svým rodným jazykem a nikomu zdá se nevadí, že si ve většině případů vlastně navzájem nikdo nerozumí.

Herecky byl pro mě velkým lákadlem Miguel Bernandeu, který je skvělý a je skvělý i tady, naopak překvapením (příjemným) byl německý Kapitán a jeho velmi chytlavý vibe s Maurou. Jinak je to obsazení obrovská nádhera celkově, ta různorodost je perfektní. Nešla jsem koukat na dramatickou vztahovku, uvědomuju si, ale stejně se mega těším, až se ty vztahy, potažmo národnosti, mezi sebou promíchají.

Jediným drobným nedostatkem je čistě pro mou osobu ta hororovější stránka. Hororový nádech, který byl v prvním díle, zvládám, ale jestli přitvrdí, tak to bude pro mě špatné, protože moje hranice snesitelné úrovně hororovosti je hodně nízko. Mysteriózní to však bylo naprosto ideálně a nakonec ještě poděkujme za to, že to je na Netflixu, takže si to můžeme pustit celé najednou.

  • mix národností
  • lingvistický ráj
  • sestava postav a jejich obsazení
  • perfektní chaos a slow-burn
  • mystery vibe
  • hladinka hororu je pro mě na maximu
80 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Na tento seriál jsem se dost těšila, konečně něco jiného než komiksovka, detektivka atd. A nezklamal. Asi jsem čekala více, ale jsem spokojená. První díl je takový pomalý, nic se neděje, seznamujete se s postavami, kterých je celkem dost. Každá něco skrývá a není moc těžké uhádnout co. Později se to začne rozjíždět, když se objeví „loď duchů“ a mystérium s ní spojené. Začnou hrátky s dějem, postavami a divákem. Je to od tvůrců Dark, takže pokud se vám líbil, bude i toto. Ale kvalit Darku to nedosahuje. Co mi ale dost vadilo a mělo to být asi plusem, byla jazyková bariéra postav. Mluvili spolu každý jiným jazykem, nerozuměli si a přitom to vypadalo, že si rozumí. Ale to je moje subjektivní přijetí, druhým se to může naopak líbit. Doporučuji ke shlédnutí, sympatický je i počet epizod a že to slupnete za víkend :)

  • jiný příběh, styl než je mainstream
  • uzavřenost příběhu
  • počet a délka epizod
  • hodně postav, člověk se v tom může ztrácet, ale taky si může oblíbit jen někoho
  • předvídatelnost charakterů postav
  • jazyková bariéra postav
70 %
Mé hodnocení
zuzak

Vím, že velká část z vás už má za sebou celou sérii, na timeline se mi pár hodnocení seriálu objevilo a nebyly úplně na maximu. Ale za sebe musím říct, že pilot mě nadchnul a jsem moc zvědavá, co bude v dalších dílech.

Na začátku mě překvapilo, že Netflix uvádí jako originální jazyk angličtinu. Tak nějak jsem byla smířená s tím, že to bude německy, když je to od tvůrců Dark. A jo, němčina tam taky je, je tam hodně jazyků smíchaných dohromady, ale žádný není dominantní. A máme titulky, takže fajn.

Přesně takovéto příběhy s prvkem hororového tajemna mám ráda. Už jako malá jsem viděla horor Loď duchů nebo tak nějak a od té doby horory na lodi opravdu můžu. Tohle spadá do té samé kategorie, i když předpokládám, že tam bude nějaký přesah do sci-fi, cestování časem nebo něco podobného.

Zatím vůbec netuším, co mám od seriálu očekávat, kam by se příběh mohl vyvíjet. Ale rozhodně to plánuju zjistit, po prvním díle jsem nadšená, jak je to záhadně zamotané.

  • směs jazyků
  • skvěle vyvážená směs žánrů
  • pilot naláká na další sledování
  • seděla jsem u obrazovky jako přikovaná
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Vytáhli se tvůrci Darku i napodruhé? S odřenýma ušima. Zatímco Dark byl komornější, tady jde již o rozmáchlejší produkci s obrovským parníkem a cca 1400 lidmi. Postav, které příběh sleduje, je tudíž povícero a děj tím občas trpí. Nejenže sledujeme nosnou, mysteriózní zápletku, ale k tomu i traumatizující události jednotlivých postav. A kolem toho „pobíhá kompars“ a děje se spousta věcí, kdy logika občas dostává trhlinky jako např. skládání záchranného (?) týmu na podivně ztracený a zase objevený Prometheus (sesterská loď), kdy kapitán cestou koho potká, ten jde s ním. Bohužel vývoji děje nepomáhá ani povinná story s „teplými bratry“, nebo v podstatě předvídatelná vzpoura. Naštěstí i přes výše uvedené nedostatky se daří udržet vše na uzdě, záhadná atmosféra tu je (tentokrát řešena technologicky), herecké výkony výborné, vizuál lodních prostor na jedničku, včetně kostýmů. I charakterové vykreslení postav je na jedničku. Přesto jsem k seriálu nedokázal nějak přilnout, jako se to podařilo první řadě Dark, ale i tak jde o kvalitní a napínavou podívanou.

  • Mystická zápletka
  • Vizuál
  • Vícero dějových linek
  • Trhlinky v logice
  • Předvídatelná vzpoura
70 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
_karel_

_karel_

Tyhle manžílci fakt uměj. Je to pecka. Koukejte. :D
před 77 týdny
Fruiko

Fruiko

Kurňa neštvěte. Já to chtěl skipnout. :D
před 77 týdny
_-0-_

_-0-_

Byla by to velká chyba.
před 77 týdny
Další články k tématu