10. 1. 2022

Novinka pod lupou: Špunti na cestě (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Špunti na cestě
Žánr komedie
Stanice Česká televize
Premiéra 7.1.2022
Vysílání pátek
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Dobrodružný komediální seriál podivných členů jedné „normální“ rodiny aneb všechno, co nechcete, aby se vám během dovolené přihodilo. Hrou osudu, vlastní hlouposti a několika nedorozumění se tři generace rodiny Veselých ocitnou v upraveném obytném autobusu značky Robur. Sérii malých i velkých katastrof postupně promění v dobrodružství, které semkne rodinu pevně dohromady. Na cestě nakonec stráví velkou většinu prázdnin. A bude to nezapomenutel­ná jízda.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Počátek roku pro Českou televizi nevyznívá vůbec dobře. O pátečních večerech se opět vracíme ke komedii, která volně navazuje na film Špunti na vodě. Hynek Čermák se překvapivě transformoval do Davida Novotného, ale jinak to vypadá, že je vše při starém.

Máme tu dvě rodiny, jednu svatbu na spadnutí a hromadu dětí. Překvapivě patří děti k tomu lepšímu v epizodě. Hrají přirozeně, a pokud zrovna nemají scény se svými rodiči, tak jsou příjemným osvěžením. Jakmile se do toho ale připletou rodiče tak vznikají absurdní zápletky, které tvoří oslí můstky k propojení děje, např. zápletka s vypadnutím proudu.

Mezi dospělými jednoznačně vyniká David Novotný, který tomuhle typ role jednoznačně sedně. Je to sice pořád na stejné brdo, ale on to hraje s takovým gustem, že mu ty neotesané a nepříliš chytré otce od rodiny prostě žeru. Navíc si do své role dokáže dát vždycky něco nového a dát jí nový rozměr. To se nedá říct o Pavlu Liškovi, který od filmu Návrat Idiota hraje pořád to samé a je opět otravný.

To, že je scénář předvídatelný a opakují se pořád ty stejné vtipy, které už jste viděli v kupě rodinných komediích, je vlastně dobře. Nic neočekáváte a ve výsledku nebudete zklamaní, že jste nedostali nic na víc. Jen teda nevím, jak tohle chtějí natahovat na 13 epizod, aniž by to neztratilo aspoň trochu švihu, který to má.

Na páteční večer se sklenkou vína to asi není špatný. Pravděpodobně si to své diváky najde, protože tohle je pro většinové publikum jako dělané. Vlastně kdyby to bylo na Nově, nebo Primě, tak by si toho nikdo ani nevšiml.

  • David Novotný
  • dětští herci
  • předvídatelnost
  • hloupý humor
  • přitroublý scénář
  • Pavel Liška
40 %
Mé hodnocení
litllewitch

Obávám se, že hodnotit Špunty po pilotu je značně nevhodné. Celé mi to totiž přišlo jako předehra před něčím větším, co se zatím nedostavilo. V podstatě se jednalo jen o spoustu problémů, které vedou k tomu hlavnímu a to k nacpání celé rodiny do starého autobusu. Jenže v prvním díle jsme neviděli ani celou rodinu. Ani autobus. A skoro to vypadá po upoutávce na další dí, že to ještě nějakou dobu bude trvat.

Všechny scény působí jako předehry k něčemu. Bohužel dosti zdlouhavé. Například všichni asi 10 minut brousí lavice (a půl epizody o tom mluví), aby se připravila scéna s tím, jak si odnesou lavici domů a tam s ní způsobí jednu z katastrof. Ještě že jsme se během ní mimoděk dozvěděli i o skvělém táboře.

Na to, že to má být rodinný seriál, tak se dětské problémy nějak extra neřeší i když jsou povrchně naznačeny, ale ony se neřeší ani dospělácké problémy. Všechno se prostě točí jen o tom, dostat všechny do šachu, aby někdy v budoucnu museli do toho prokletého autobusu, který tak ukrutně v pilotu chybí, nastoupit.

  • snad se to dalšími díly bude zlepšovat
  • spousta postav a nikdo se je nijak nesnaží představit
  • nic se neděje
  • scény s paní učitelkou
40 %
Mé hodnocení
Fruiko

Schválně jsem si dal před úvodním dílem ještě opáčko filmu. Seriál překvapil a jede minimálně ve skvěle zajetých kolejích. Díl jsem si užíval náramně a jak jsem slyšel, tak i všichni v okolí takových deseti metrů.

Díl utekl neskutečně rychle, byl nabytý skvělými scénami, hláškami, nic mu nechybělo. Asi jsem si víc užíval dospělé postavy, ale děti jim statně sekundovali. Výchovné metody Alice, ty neměly chybu, jak se navzájem doplňují a podrývají všichni rodiče je taky super.

Tvůrci našli smysluplnou cestu, jak pokračovat v příběhu, a vedou ho přesně tím směrem, kterým diváci chtějí. Nejsou tu žádné díry, výplňové scény, zkrátka takový pohodový díl. Vlastně po delší době se České televizi povedla komedie, která není trapnou a u které se dá upřímně zasmát.

Jak jsem si postěžoval už na timeline, přeobsazení je škoda, ale příběh nijak nenarušuje. Přibyly a přibydou nové postavy, což seriál příjemně doplňuje. Za mě teda fajn podívaná, plánuju pokračovat dál. Jo a málem bych zapomněl na jedno hodně příjemné plus. Úvodní díl nebyl jen delší verzí upoutávky, vlastně z velké části byl ze záběrů, které ani po miliontém omílání upoutávky divák nezná, rozhodně velké plus.

  • smysluplné navázání
  • příjemné tempo
  • není jen delší verzí upoutávky
  • dá se u toho upřímně zasmát a nesklouzává k trapnosti
  • přeobsazení a přejmenování některých postav
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Na tento seriál jsem se těšila, i zároveň jsem měla obavy, aby to nebyla nějaká blbost. Upřímně, je to blbost (nebo aspoň pro mě), ale teď to myslím v dobrém smyslu. Pobavilo mě to. Takže dobrá komedie. I když upřímně, po prvním díle úplně nevím, co si o tom mám myslet. Zasmála jsem se, ale přijde mi, že je tam dost naivních lidí.

Je to taková nenáročná a odlehčená komedie. Ale nemyslím si, že by v dnešní době či v době minulé takhle rodiče či děti jednali. Hlavně co se týká toho tábora pro ta děcka. Nebo mi hlavně naivní přišla Zlatica. Sice stále nevím, co si o tom mám myslet. Je to taková nenáročná komedie, kde se vše budu muset brát s rezervou. Ale jako odreagování, je to dobrá volba. Já rozhodně pokračovat budu, protože mě zajímá, kam se děj bude vyvíjet a třeba ke konci se můj názor i hodnocení změní.

  • Komedie
  • Prostředí
  • Anna Polívková (nevím, co si o její postavě mám myslet)
  • Jíří Langmajer (otec rodiny, co mu nejde udělat řidičák)
  • Jana Kvantíková (Zlatica mi přijde ze všech asi až moc naivní a je mi taková nesympatická)
60 %
Mé hodnocení
Janey T
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Lucas

Lucas

Mě už ten film zklamal, mělo to celkem potenciál, ale ten spíš promarnil. Filmu jsem dával 40 %, takže...
před 2 roky
šotek10

šotek10

Film jsem tedy neviděla, ale řekla jsem si, že to zkusím.... Nemyslím si, že by to bylo nějak špatné, ale...
před 2 roky
Katarina Hronova

Katarina Hronova

Celo dobu čekám, kdy to příšerně přemoudřelé dítě přestane šišlat. To nemohli vybrat někoho, kdo umí mluvit?
před 2 roky
Další články k tématu