5. 2. 2022

Novinka pod lupou: The Afterparty (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Afterparty
Žánr komedie, krimi, mysteriózní
Stanice Apple TV+
Premiéra 28. 1. 2022
Vysílání pátek
Délka pilotu 48 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriál se točí okolo záhadné vraždy, ke které dojde na afterparty během setkání spolužáků ze střední školy. Každá z osmi epizod se bude soustředit na stejnou noc, a to vždy z pohledu jiné osoby. Díly se budou lišit vlastním osobním vizuálním formátem i žánrem, které dokonale ladí k osobnosti člověka, jehož očima na událost nahlížíme.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Ach, ta setkání se spolužáky ze střední školy. Pro některé lidi je to zábava, pro jiné noční můra. A to se na nich většinou nevraždí! The Afterparty začíná zajímavě, zobrazením smrti jednoho účastníka party.

Poté ale tempo příběhu trochu uvadne, když detektivka, která mi chvílemi svým chováním přišla nevtipná až křečovitá, začne vyslýchat jednoho z návštěvníků party, který mohl, ale nemusel dotyčného mrtvého zabít.

Na pilotu je fajn, že zvládne zaháčkovat na další sledování, protože diváky nejspíš bude zajímat, co se tedy vlastně stalo a kdo je vrah. Navíc stejný příběh sledovaný z úhlu rozdílných postav fungoval už v minulosti, a zde se díky pestré skladbě hrdinů, z nichž někteří jsou opravdu bizarní, tvůrci nejspíš dokážou vyřádit.

Přesto mi v pilotu chybí něco, co by z tohoto seriálu učinilo nezapomenutelné dílo, posunulo ho na ještě vyšší úroveň. Koukat sice budu dál, ale nevím kdy, prostě The Afterparty něco postrádá, ačkoliv pilot vůbec špatný není.

  • Slibný začátek pilotu, který zvládne zaháčkovat
  • Bizarní a leckdy vtipné postavičky
  • Ústřední záhada, kterou chce divák rozlousknout
  • Tempo příběhu chvílemi pokulhává
  • Detektivka, která příběh vyšetřuje, není ani zdaleka tak vtipná, jak nejspíš měla na papíře být
  • Chybí tomu něco, co by mě nalákalo na okamžité další sledování
70 %
Mé hodnocení
Mad.Awe

V rámci traileru to vypadalo dobře, tak jsem si seriál dal do watchlistu. A ono to dobře i vypadá, vizuálně, ale to je tak asi vše. Komedie (?), spíše útrpná. Ošuntělé frky, podané přehrávajícími herci, vůbec nezabírají (čest vyjímkám). Rádoby „nablýskané“ záběry tady nemají šťávu. Mysteriózní (?), a v čem? Po dvou epizodách jsem to vzdal, ale možná se objeví duch zemřelého (ironie). Tak tady jsem si kousnul do trpkého „Jablíčka“, vyplivnul a zahodil.

  • Vizuál
  • Vše ostatní
40 %
Mé hodnocení
richardK

Jo, tohle je přesně seriál podle mého gusta. Zábavná kombinace murder mystery a komedie, zamotaný příběh, každá postava něco skrývá. Tohle bude parádní maraton.

Zatím se toho nedá asi tolik říct. Pokud lze usuzovat podle prvního dílu, tak v každé epizodě bude v centru dění jedna z hlavních postav, která odvypráví svou verzi toho, co se osudný večer stalo. Poslední bude asi Xavier (i když nevím, jak bude vyprávět :D ).

Postav je tady docela dost, zároveň ale není vůbec komplikované se v nich vyznat. Během prvních pár minut docela jasně pochopíte, kdo je kdo, a začnete si sledování naplno užívat. Každá postava je jiná osobnost, jak už to obecně ve školních třídách bývá, takže bude super sledovat, jak se styl vyprávění upravuje podle jednotlivých charakterů.

Taky musím pochválit vyšetřovatelku. Je parádně vtipná, ale zároveň všímavá, neuniknou jí detaily, které já bych běžně přehlížela. Rozhodně jí věřím, že pachatele dokáže odhalit. Seriál si místo v mém watchlistu najde, těším se na maraton.

  • postavy
  • příběh
  • styl vyprávění (v každém díle jiný úhel pohledu)
  • kombinace murder mystery a komedie
  • ideální pro maraton
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Apple TV+ sice mám, ale nebýt NPL, tohle by mi rozhodně uteklo, což by to byla věčná škoda. The Afterparty je až taková parodie na typické murder mystery, kde máte partu lidí na jednom místě, přičemž jeden z nich umře a všichni jsou podezřelí. Vypravěčem svého pohledu na onen večer je v první epizodě týpek, který se živí vymýšlením únikových místností – jak moc cool job tohle je? – a ten, jakožto první podezřelý, si řekne, že to zkusí vyřešit dřív než detektivka, která si případ sama sobě přidělila. “Představ si to takhle: pokud tenhle případ vyřešíš, místnost, které unikneš, je vězení.”

Humor je ve většině zahnaný úplně na okraj trapnosti a já se královsky bavila. Jediná trošku na hranici přestřelení mi přišla detektivka, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Celé to bylo boží, zábavné, a i když by to fungovalo skvěle i jako film, taková lepší americká komedie, jsem ráda, že z toho udělali seriál, protože takhle to má mnohem víc prostoru na rozvinutí příběhu před vraždou. Ono totiž přestože je to pojaté fakt komediálně, stejně dobře je tam udělaná i ta vražedná záhada a celý koncept vyprávění a vizualizace.

V neposlední řadě: Davea Franca miluju! Ale proč jsem měla pocit, že je o 10 let mladší? Říkám si tyjo, to je přece blbost, aby byl spolužák všech těch ostatních hlavních postav, se kterými se potkává na srazu ze střední školy, tak jsem šla pátrat po internetech. Výsledek je, že mladší sice je, ale zas takový rozdíl, jaký jsem si představovala, to není, což mě docela šokovalo. Moc se těším na další epizody z pohledů ostatních a doporučuji dále. Komu? No, pokud jste viděli třeba komedii Game Night a bavila vás, tohle mi to připomnělo, pokud vás naopak tenhle typ komedií nebaví, nejspíš vám nesedne ani tohle.

  • Dave Franco
  • přesně můj styl americké komedie
  • styl vyprávění
  • mystery linka
90 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu