17. 2. 2022

Novinka pod lupou: TBH (iVysílání - Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název TBH
Žánr Drama, Webseriál
Stanice iVysílání (Česká televize)
Premiéra 17. 2. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 11 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Co se po střeleckém útoku na jedné brněnské střední škole odehraje ve společenství, kde dosud pravidla na hranici šikany stanovovali členové florbalového mužstva a jejich obdivovatelky – dívčí parta Bitchez?

Trailer

A jaký je náš ortel?

Někteří už si přečetli mé výlevy, jak mě mrzí, že jsem neměl čas a neviděl aspoň část dílů na žádném z festivalů. Tak teď jsem to napravil a první díly si pustil prakticky chvilku po tom, co se na webu objevily. A teda na rovinu, úplný úvod je psycho. Pak se atmosféra do dalších dílů změní, až jsem si říkal, že je to škoda, protože to najednou vůbec nevyzní. Ale není to tak, celou noc a potom i přes den ve mně díly rezonovaly. Každý další díl totiž přinášel něco jiného. Bylo to silné.

Na mě teda zapůsobil už teaser, záběry v kombinaci se skvělou částí skladby Billie Eilish fungovaly. Co ale v úvodním dílů, když přejdu k němu, nefungovalo, byla postava Máji. Samozřejmě že takové holky jsou, ale pro seriál mi to přišlo jako až moc velká inspirace Amerikou.

Moc mi nesedí grafická stránka, která působí odfláknutě. Vždyť už jen ten panel, který je na iVysílání vypadá dost dobře. Ale naštěstí je to u prvního dílu barevně asi nejhorší a pak už to aspoň tolik neruší.

Že půjde o něco hodně silného, to bylo jasné. Sahá se tu po závažném tématu, kterého by nikdo nechtěl být účastník, ale které diváka do děje vtahuje. Přiznávám, sám jsem byl vyklepaný a čekal na další střelbu (i když už na začátku mi tam něco nesedělo, když to vypadalo, že to schytal batoh, ale zase mozek ví svoje a rozhodně jsem to nebral jako pohodu). Původně jsem si říkal, že tady moc o herectví nemůže být řeč, nakonec to ale beru zpět. Uvěřitelně, i když otravně, zahrát něco takovéhoto, obzvlášť když nejde o profesionální herce, vlastně docela i klobouk dolů.

Trochu je tu cítit něco laciného, co nedokážu nějak popsat, ale čím to křičí, že jde o lokální tvorbu, ale nastíněné otázky to dorovnávají. Bohužel, něco takto šíleného se dotýká vše, jde o důležité téma, na které by ještě víc mohl právě tento seriál upozornit. Je tu toho ale naťuknuto víc a na všechno se v průběhu dílů dostane, takže těch závažných věci je tu rozebíráno dost. #martyisdead to v úvodním dílu vysloveně není, ale přemýšlet to donutí dost. Pokud teda bude tvorba iVysílání pokračovat v tom, co první seriál nastolil, proč ne.

  • upozornění na závažné téma
  • rezonuje a nutí přemýšlet
  • vtáhne do děje
  • Mája
  • grafická stránka
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Šílené, fakt šílené, jaké debility v dnešní době dokážou lidi vymyslet. Žijeme ve světě, ve kterém je násilí, šikana a drsňáctví na denním pořádku, a jak vidno, v dětech se to odráží již od brzkého věku.

Jsem moc ráda, že už mám školu za sebou, že jsem mohla studovat ještě v době, kdy neměl každý smartphone, internet v mobilu a notebook místo sešitu. V době, kdy jsem se nebála jít do školy s tím, že se třeba nemusím vrátit zpátky domů bez újmy na zdraví. Dneska člověk opravdu neví, komu kdy přeskočí v bedně a jednoho krásného dne se rozhodne postřílet své kolegy, spolužáky nebo náhodné lidi na nádraží, v obchodě atd. Člověk aby se pomalu bál vyjít ven.

Spoiler odstavec:

První díl byl hodně silný a emotivní a za jeho rozuzlení jsem měla chuť dát všem těm mladým idiotům pořádně po prdeli. Sakra jak tohle může někoho napadnout? Kdo si řekne, že vzít si falešnou zbraň do školy a namířit ji na spolužáky (včetně zvukových efektů) je dobrý a zábavný vtípek? Sorry jako, ale tohle fakt není vtipné.

Konec spoileru.

Bohužel si nedělám naděje, že by seriál přinesl nějakou výraznou osvětu. Idioti byli, jsou a budou, a bohužel rozumné argumenty na všechny nefungují. Tím, jak jdou technologie dopředu, se bojím, aby nebylo čím dál tím hůř. Ona možná i ta online výuka bude mít něco do sebe, alespoň rodiče můžou mít trošku jistotu, že děti sedící doma na prdeli zůstanou naživu do dalšího dne.

  • atmosféra
  • hodně syrové a nepřikrášlené
  • online stream
  • proč běželi nahoru a ne ven?
80 %
Mé hodnocení
ragelly

“Tady nejsme v Americe, ale v Brně.” Tohle prohlášení ke konci 1. epizody mi přišlo úsměvné zejména proto, že jsem si pár minut předtím řekla úplně to stejné, když Maja na stream ze školy říkala, že škole kralují kluci z florbalového týmu a nějaká dívčí parta “Plastiček” (reference na Protivný sprostý holky, kdo by nechápal). Zajímalo by mě, jestli to u někoho fakt tak chodí, protože u nás na gymplu teda ne a jsem za to teď opravdu ráda.

První díl mě nebavil, nezaujal, ale myslím, že to bylo tím, že mi na první dobrou vůbec nesedly ty postavy (zejména Nessa). Téma mě ale naopak zaujalo, takže jsem si to pustila i dál a doufala, že si k sobě třeba najdem cestu. A ejhle, 3. díl už to byl mnohem lepší, gay linka sice nadmíru předvídatelná, ale to nevadí, protože od toho dílu to za mě šlo nahoru. Postupně se tam objevuje i víc vedlejších postav, které jsou mi díkybohu sympatičtější.

Reálnem, relativní všedností a aktuálními problémy jako je sexuální orientace, šikana nebo sociální sítě mi to připomnělo Skam. I když ty první 2 díly nebyly nic moc, ty další konečně ukazují i to, jak se všichni dostali tam, kde jsou teď po tom útoku-neútoku, proč se to vlastně stalo a co tomu předcházelo. A to bylo dobré.

Kdybych měla hodnotit jen pilot, nepůjdu nad 50 %, ale zbytek z těch 7 dílů, které jsem doposud viděla, byl mnohem lepší. Ti mladí kupodivu fakt umí hrát. Příběhy různě eskalují, zejména na několika party – party a plesy, gró všech teen seriálů, kde se toho vždycky nejvíc stane (a podělá) -, přičemž party to má být taky ukončené, tak jsem zvědavá. Navíc mají jednotlivé epizody jen pár minut, takže to je podívaná všeho všudy tak na 2 a půl hodiny. Rozhodně zajímavý kousek, který doporučuju zkusit.

  • reálnost typu Skam
  • stoupající kvalita
  • dobře zahrané
  • stopáž
  • některé charaktery
  • trvalo to, než jsem se do toho dostala
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
jesmot

jesmot

V podstatě jo, Kajánková na tom pracovala se svými studenty, jeden z kroků, aby to bylo...
před 2 roky
petrSF

petrSF

Gay linka byla fajn, ale jinak mi to moc dobré nepřišlo resp. si dovedu představit mnohem lepší zpracování....
před 2 roky
Tempy

Tempy

Tak dokoukáno komplet a nevím no. Jako snaha přinést do českých luhů a hájů něco novýho se cení, ale... Jsem...
před 2 roky
Další články k tématu