6. 2. 2022

Novinka pod lupou: In from the Cold (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název In from the Cold (Zpátky z chladu)
Žánr thriller, drama, špionážní
Stanice Netflix
Premiéra 28. 1. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 46 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Během dovolené v Evropě se svou dcerou se život americké svobodné matky od základu změní. CIA ji donutí konfrontovat svou hluboko pohřbenou minulost ruské špionky, která se stala produktem tajného KGB experimentu, jenž jí dal speciální schopnosti. Světem se začíná nést vlna záhadné paniky a vražedných incidentů, které naznačují, že někdo se stejnými schopnostmi zabíjí nevinné lidi. Jenny se vydává z utajení, aby zloducha zastavila, jinak totiž ohrozí svou rodinu a celý život, který si vybudovala.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Jo, tak tohle mě bavilo. Na seriál jsem byla zvědavá už od chvíle, kdy jsem si před pár měsíci přečetla stručný nástin děje a zjistila, že něco takového relativně brzy vyjde. A pilotní díl nezklamal, zvládl upoutat a dokonce jsem po jeho skončení měla chuť si okamžitě pustit další díl, což se mi u seriálů zase tak často nestává. Nakonec jsem tedy odolala, ale In from the Cold určitě dokoukám, a nejspíš se tak stane velmi brzo.

Pojďme ale k přednostem seriálu. Po lehce pomalejším startu, než hlavní hrdinka ukáže svou pravou tvář, následuje opravdová jízda. Pilot od tohoto okamžiku udržuje rychlé tempo a ačkoliv přebíhá mezi několika postavami a dvěma časovými liniemi, nepůsobí matoucím dojmem. Vybudí zvědavost, co se stalo v roce 1994 v Moskvě a také kdo páchá zločiny v přítomnosti. V souvislosti s tím si zaslouží pochválit i úplně první scény, kdy vidíme zobrazené právě ony zločiny, a už to stačí k tomu, aby diváka začalo zajímat, co se to sakra děje? Pilot vytvoří několik záhad, na které se postupně nejspíš dozvíme odpověď.

Herci jsou solidní, nepřekvapivě na sebe největší pozornost strhává hlavní hrdinka Jenny, kterou hraje Margarita Levieva. Líbí se mi, jak herečka dokáže přejít z jedné polohy k úplně jiné. Ze začátku se tváří jako klasická máma, ale postupem času se z ní stane drsňačka, zároveň však nepůsobí nuceně anebo přehnaně. Její mladší verze je stejně zajímavá a palec nahoru za to, že obě herečky k sobě vzhledově docela pasují, takže to vážně vypadá, jako by se z mladé Anyi mohla stát dávno dospělá Jenny.

Pilot si pohrává i s tím, že převrací očekávání diváka. Tak například když jde Jenny na svou misi, automatický předpoklad je, že onoho chlapíka bude svádět, aby dosáhla svého. Ona ale svůj cíl naplní úplně jiným, rychlejším a prozaičtějším způsobem, který zároveň funguje, takže příběh není tak předvídatelný jako u jiných děl. Totéž se ostatně vztahuje i ke konci epizody, kdy si divák říká, jak z té situace Jenny vyvázne, a ono ejhle, obří cliffhanger na konci!

Jediné, co mě tak na pilotu trochu rušilo, jsou ty přechody do minulosti, konkrétně jejich vizuální pojetí. Vždycky to tak zvláštně probleskne a nedívá se na to úplně nejlíp, takže mě to trochu rušilo od sledování a bojím se, že by z toho při častějším použití mohla bolet hlava anebo oči. To je však jen drobná chybka na kráse, In from the Cold mě v pilotním díle vážně bavil, a navíc jde tento seriál snadno použít do letošní seriálové výzvy, což je vždycky plus. :)

  • Hlavní hrdinka v mladší i starší verzi
  • Vyvolá zvědavost kvůli nezodpovězeným otázkám
  • Chytlavý úplný začátek
  • Vzbuzuje nutkání sledovat dál
  • Dokáže překvapit, je chytřejší, než se tváří
  • Po prvních scénách tempo lehce zpomalí, než se na scéně objeví Anya
  • Rušivé vizuální pojetí přechodu vyprávění do minulosti
90 %
Mé hodnocení
Mad.Awe

Morfologická změna bolí a dochází u ní železo-tak jsem zase chytřejší, jen by mně hodně zajímalo, proč všechny takové experimenty musí mít na svědomí Rusové. Ti se hold té nálepky zloduchů nezbaví. Takže další agentský seriál, který míchá žánry, je tady. Výsledek je však rozporuplný, byť je tu vidět snaha o kvalitní počin. Oč jde? O agentku, která ve 20 letech bravurně zvládla těžké případy a pak zmizla. V době, kdy založila rodinu a má dospívající dceru, ji objeví CIA a donutí ji ke spolupráci. Jenže tělo už není tak ohebné a vše dost bolí, ironický nadhled tady nechybí. Hned na úvod pilotu se stanou podivné vraždy, pak střih a seznamujeme se s hlavní postavou a její dcerou. Posléze přijdou na scénu agenti a začne se objevovat špionážní linka s morfologickým experimentem. Dojde i na solidně sestříhanou bitku. Vlastně dojde na všechny ingredience akčního a špionážního žánru. Bohužel i na vzpomínání na ruskou minulost, která se vleče (flashbacky by stačili). Tempu neprospívá ani přílišné zaměření se na problémy mezi matkou a dcerou (a obecně dceru). Casting je také spíše průměrný. Ale největší slabinou je, že se už v druhé epizodě začíná vytrácet jakákoliv obava o „osud světa“.

  • Vizuální efekty
  • Akce, pokud k ní dojde
  • Vztah matky s dcerou
  • Obsazení
  • Drama se nekoná
40 %
Mé hodnocení
richardK

Seriál ze začátku vypadal jako nová a poměrně zábavná a vydařená verze The Americans. Ale nenechte se mýlit, všechno není tak jednoduché a obyčejné, jak se na první pohled může zdát. V tomto seriálu se prolínají různé žánry, které byste spolu na první dobrou asi úplně nečekali.

Každopádně i bez toho překvapivého závěru bych pilot hodnotila hodně dobře. Hlavní hrdinka se mi moc líbí, ať už je v popředí její slušňácká, nebo nezkrotná divoká část. Dobře se na ní kouká a její bojová scéna byla parádní. Seriál spolehlivě dokáže utáhnout sama, agent CIA jí nesahá ani po kotníky. Ale jo, i ostatní postavy jsou v pohodě, nikdo mi tady nevadil ani nepřišel zbytečný.

Jediné, co mě spíše zklamalo, byla dějová linka z minulosti, která mě až tolik nebavila. Předpokládám ale, že se bude vyskytovat skrze celou sérii, abychom pochopili, jak se z Anyi stala Jenny. O vývoji příběhu už víc říkat nebudu, abyste nepřišli o překvapení. Ale rozhodně budu koukat dál, jsem zvědavá, jak příběh nakonec dopadne.

  • hlavní hrdinka
  • zajímavý a nečekaný zvrat
  • bojová scéna
  • dějová linka v minulosti není tak zábavná
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Přišlo mi to v našich končinách dost vychvalované, tak jsem se na to těšila. Začátek pecka, intro velká pecka, potom jsem se začala mírně ztrácet. Nebylo to špatné, ale ruské flashbackové části mě nebavily, i když chápu, že k vysvětlení příběhu jako celku to být musí, a ani ten děj okolo dcery nebyl nic poutavého. Hlavní hrdinka byla dobře zahraná, protože jsem jí na začátku věřila tu spořádanou mámu, ale nevěřila jsem jí, že zvládne i tu bojovou část. Nakonec překvapila a spíš teď přemýšlím, jak ta postava zvládla tolik let v Americe předstírat milující ženu v domácnosti, protože nakonec na mě působila jako psí čumák.

To, co se sebou udělá než jde do akce, tomu říkám proměna. Mezi fází matky a špionky je udělaný očividný rozdíl, že bych ji fakt nepoznala. Kam se hrabou brýle Clarka Kenta. Připadala mi ale s krátkými vlasy a vším tím makeupem o dost starší a nesympatičtější a celkově si ve výsledku nejsem jistá, jaký z ní mám dojem. Čekala jsem, kdy se projeví, co je teda na ní tak speciální, a nemůžu ani říct, že by mě to extra překvapilo nebo nadchlo. Zajímavé to bylo určitě, něco podobného jsem ale čekala.

Agent CIA a hacker mě vedle ní bavili naopak hodně, i když v jejich případě se jedná o dva naprosto typické, do škatulky zapadající charaktery každé špiónské party. Celkově má pilot akční děj, docela slušné zvraty a nenudí, mi tam však prostě cosi chybělo. Určitě to plánuju dokoukat, i kdyby jen proto, abych zjistila, jak to extempore sakra vysvětlí své dceři, a taky mě víc zajímá ta sci-fi stránka se schopnostmi. Snad se tomu budou pořádně věnovat.

  • agent a hacker
  • sci-fi
  • celkově jiné, zajímavé
  • hlavní hrdinka
  • nenadchlo mě to
  • linka flashbacků a linka dcery
  • něco mi tam chybělo
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Jenny17

Jenny17

Žádné očekávání jsem neměla a seriál si vybrala do výzvy. Já jsem spokojená nebylo to špatné .o)
před 2 roky
Další články k tématu