22. 10. 2022

Novinka pod lupou: The Playlist (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Playlist
Žánr životopisný, drama, minisérie
Stanice Netflix (Švédsko)
Premiéra 13. 10. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Životopisná minisérie o tom, jak švédský technologický podnikatel Daniel Ek a jeho obchodní partner Martin Lorentzon způsobili revoluci v hudebním průmyslu díky bezplatnému a legálnímu streamování hudby, když spustili službu Spotify.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Super pilot! Styl mi hodně připomněl Million Dollar Code, který se mi taky hodně líbil. Ony to jsou i podobné příběhy. Jsou založené na skutečnosti a sledují geniální nápad, který má však k realizaci hodně daleko. Hrdinové musí překonat spoustu překážek, aby svou vizi zrealizovali. Všechno trápení za to ale v konečném důsledku bude stát.

Hlavní hrdina je moc sympatický. Upřímně jsem nikdy nezkoumala, kdo stojí za Spotify. Nemám ani čas poslouchat hudbu, takže službu nepoužívám. Základy ale vím, takže mě bavilo sledovat, jaký byl původní záměr, zvlášť v kombinaci s vědomím, jak to celé dopadlo.

Celý díl uteče jako voda. Sledování mě úplně pohltila a kdybych měla čas, hned si zapnu další díl. Tento kousek se Netflixu opravdu povedl. I když to není o hudbě jako takové, dýchne na vás atmosféra doby a budete se chtít dozvědět celý příběh. Super.

  • podle skutečnosti
  • poutavě natočeno
  • ideální pro maraton
  • super téma
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Na úvod musím přiznat, že jde o trochu „divný“ seriál. Pracuje se skutečností, ale ta slouží jen pro vytvoření fikce. Wikipedie to uvedla takto: „Playlist je minisérie dokumentárního dramatu inspirovaná knihou Spotify Untold, kterou napsali Sven Carlsson a Jonas Leijonhufvud pro Netflix. Série režírovaná Per-Olavem Sørensenem vypráví „beletrizovaný“ příběh o zrodu švédské hudební společnosti Spotify spolu s jejími ranými výzvami“. OK, takže Spotify včetně jejího zakladatele Eka a sváry mezi hudebním průmyslem a Pirate Bay (+ dalšími webovými službami) jsou to, co tvoří reálný základ příběhu. A to ostatní, co tvůrci nabalili kolem, je vymyšlené, na což upozorňují i proslovy hlavních postav na kameru , protože jinak méně znalý divák snadno podlehne dojmu, že takto se to stalo. Po pilotu jsem pokračoval ve sledování dalších 2 epizod a každá nabízí pohled na příběh očima jedné z hlavních postav. OK, ale třeba ta třetí, právnická, mi moc nesedla. Pořád je ale středem zájmu dění kolem autorských práv a dopad na hudební průmysl, potažmo umělce, který je tady prezentován mladou, nadějnou zpěvačkou, jenž se zná s Ekem ještě ze střední, jenže Ek je tou dobou už milionář. Sociální podtón tu tedy zazní také, doprovázený skvělou hudbou. Děj střídá pomalejší tempo s rychlejším, využívá i klipově podané scény, takže to má spád a pochválit musím i herce v roli zakladatele Spotify Eka. Co dodat? Že doporučuji seriál ke zhlédnutí a jdu se dodívat na zbylé epizody.

  • Příběh o sváru hudebních konglomerátů s technologickými platformami
  • Postava zakladatele Spotify Eka
  • Výborná hudba
  • Každá epizoda je trochu jinak natočena
  • Některé postavy nejsou až tak zajímavé
80 %
Mé hodnocení
richardK

Spotify nemám a o jeho vzniku nevím zhola nic, takže jsem si řekla, proč se nevzdělat a něco si o tom prostřednictvím této minisérie nezjistit. Hned na začátku mi s Don’t You Worry Child naprosto sedli do noty a zajímavá hudba pokračovala celý díl (vzhledem k tomu, o čem tento seriál je, tak ještě aby ne, že).

Životopisné seriály s pohledem na začátek nějakého start-upu, když jsou ještě ke všemu dobře natočené a dozvím se u nich zajímavé věci, to u mě mají vyhráno. Nejvíc mě ale dostal koncept vyprávění celého příběhu. Každá epizoda je z pohledu jiné, do založení Spotify zainteresované osoby, což je něco, co mě vždycky hrozně baví.

Postavy celkově dobrý, ona v podstatě není potřeba si je nějak oblíbit, spíš stačí chytnout se do příběhu a užít si děj. Taky hrozně ráda poslouchám švédštinu a už se těším, až zhlédnu i zbytek série a všechny dílky skládačky do sebe zapadnou.

  • kvalitní životopisné drama
  • koncept epizod
  • Švédsko
  • hudba
80 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu