23. 5. 2022

Novinka pod lupou: Night Sky (Prime Video)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Night Sky (Noční obloha)
Žánr sci-fi, drama
Stanice Prime Video
Premiéra 20. 5. 2022
Vysílání pátek
Délka pilotu 52 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Franklin a Irene Yorkovi před lety objevili na svém dvorku zakopanou místnost, která představuje most na zvláštní opuštěnou planetu. Od té chvíle své tajemství pečlivě střeží. Jednoho dne jim však do života vtrhne enigmatický mladý muž a tichý tajný život Yorků se rychle obrátí vzhůru nohama. A místnost, o které si mysleli, že ji tak dobře znají, se stává něčím mnohem větším, než si kdy dokázali představit.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Stihla jsem na posezení první dva díly, protože ten první končí tak, že jsem okamžitě musela sáhnout po dalším. Každá z těchto epizod byla hodně odlišná jak konceptem, tak dějem. Ta první byla obrovská emoční houpačka, kterou jsem vůbec nečekala. Smutný pohled na strasti seniorů, nějaký tajný vchod na jinou planetu a do toho neskutečně otravný soused. Cliffhanger na konci byl parádní a jelikož jsem se na Chaie Hansena, kterého jsem neviděla od dob The 100, mega těšila, nebylo těžké pokračovat.

Druhá epizoda byla zase z jiného soudku. Ten smutný vibe nahradila spíš naděje a hromada nových dějových linek. Jak se vším souvisí ta argetinská matka s dcerou a proč se vypráví i ta linie vnučky? Tolik nových otázek a téměř žádná odpověď. Doteď vlastně nevím, o čem to pořádně je a co se to tam u všech všudy děje. Jako celek ale dobrý, bavilo mě to i přes tu délku, obsazení se povedlo a určitě to dokoukám. Akorát to na mě osobně bylo pramálo sci-fi, je to spíš drama s opravdu lehkými sci-fi prvky.

  • obsazení
  • lákání na sledování dál
  • chvilku je to takové, potom zase takové
  • málo sci-fi a ještě méně odpovědí
  • otravný soused
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Jsem nadšená. Pilot mi přišel mnohem lepší a zábavnější než podobně laděné sci-fi drama Outer Range. Zpočátku jsem měla obavy, protože Sisy vůbec nemusím. Ale jakékoliv obavy se ihned rozptýlily, protože jsem se naplno ponořila do příběhu a užívala si tu kombinaci emočního dramatu s prvky neznáma, které přináší stodola a to, co v sobě ukrývá.

Herecké výkony jsou zde prvotřídní, ale to snad ani nemá cenu zmiňovat, protože se to od takových hereckých velikánů vždy automaticky očekává. Musím ale pochválit také scénář. Sice zde nenajdete žádnou velkou akci nebo dobrodružství, jak to obecně u sci-fi seriálů bývá, ale přesto seriál dokáže upoutat a udrží si divákovu pozornost.

První díl končí cliffhangerem, který mě naprosto pohltil a navnadil na další díly. Zatím si vůbec nedokážu představit odpovědi na otázky, které první díl položil, ale nemůžu se dočkat, až celý seriál dokoukám na jeden zátah.

  • herecké výkony
  • silný scénář plný otázek i emocí
  • atmosféra perfektně vtáhne do příběhu
  • těším se na maraton
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Přítomnost špičkových herců v hlavních rolích (J.K.Simmons a Sissy Spacek) dává tušit kvalitní podívanou. Co nám prozradí první epizody? Manželský pár v důchodu (Irene a Franklin Yorkovi) chodí občas v noci na výlety na jinou planetu přes portál, který je v jejich stodole. Nedozvíme se co, jak proč, ten stav tu je. Při dívání se na „oblohu“ se začínají zamýšlet nad dalším osudem a připravují se na smrt. Nakonec návštěvy u doktora a obvyklé zdravotní problémy, dané věku k tomu vedou. Jejich plány jim hatí nenadálé zjevení se mladého muže Juda. A také zvídavý soused. V rámci příběhu sledujeme i mexickou, tentokrát mladou, rodinu, která má na svém pozemku také portál, jenže prozatím to vypadá na diametrálně odlišnou story. Bohužel celé to má „stařecké“ tempo a děj, kterému chybí nějaký silnější prvek, jenž by upoutal pozornost. I návštěva portálu se skleničkou v ruce je bráno jako pohodička. Jediné, co trochu naruší děj směrem k lepší podívané, je linka s Judem, kdy se opatrný a životem poučený Franklin snaží Juda zbavit, když Irene touží po opaku. Ale na záhadu je zaděláno a baví mně i sledovat herectví hlavních protagonistů.

  • J.K.Simmons a Sissy Spacek
  • Z8hada kolem portálu a Juda
  • Stařecké tempo
  • Není tu wow prvek
  • Linka s mexickou rodinou
60 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Sitheren

Sitheren

Scifi pro důchodce. :D
před 103 týdny
petrSF

petrSF

Herecké obsazení i námět super, ale po třech dílech jsem to vzdal. To pomalé tempo je fakt úmorné.
před 103 týdny
Olivia Caroline Jones

Olivia Caroline Jones

Souhlas. Začínám 5. a pořád se tam nestalo nic zajímavého, co bych neviděla už 3 epizody zpět. Je to...
před 103 týdny
Další články k tématu