27. 4. 2022

Novinka pod lupou: Yakamoz S-245 (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Yakamoz S-245
Žánr akční, dobrodružný, drama
Stanice Netflix (Turecko)
Premiéra 20. 4. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Poté, co Zemi postihne katastrofa, musí mořský biolog na výzkumné misi v ponorce spolu s posádkou bojovat o přežití, když začne vycházet najevo neuvěřitelné spiknutí.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Yakamoz S-254 je tureckou variací na seriál Za stínem noci, kdy je letadlo nahrazeno ponorkou a Země je zasažena smrtelnou slunečnou erupcí. Nic neobvyklého, že takovéto seriálové klony vznikají, jen je otázkou, zda mají co říct. A odpověď je jasná, v tomto případě ne. A ani nevadí, že jde o ryze béčkový počin, ale když vidíte scény, kdy herec za volantem jedoucího auta má ruce nesmyslně položené na volantu a je až příliš evidentní, že v autě nejede, jen sedí a jakože řídí a takových odfláknutých scén je několik už v pouhých 2 epizodách, které jsem viděl, tak je jasné, že tady se nic extra neudá. Poslouchat pak projev důstojníka ponorky vůči posádce, to fakt ne. Snaha o vytvoření napětí vychází tak napůl, herecky jde také o průměr (béčkový). Nic, balím to. Pro nenáročné podívání to může obstát, ale domnívám se, že oproti originálu jde o zbytečný počin.

  • Hloupé dialogy a scény
40 %
Mé hodnocení
richardK

Apokalyptické seriály jsou přesně podle mého gusta. Tento mi atmosférou i nápadem připomíná Into the Night, jen tentokrát nejsme v letadle, ale v ponorce. Pilot mě hodně nadchnul a těším se, až si pustím i další epizody.

Nejde ani poznat, že se jedná o turecký seriál. Nečekejte žádné romantické drama, tohle je skutečně čistokrevné drama s apokalyptickými prvky. Skupinka lidí na ponorce je fajn, nikdo tam nepřekáží. Líbí se mi, že tam mají i cizince, takže musí v té panice a stresu zároveň i přemýšlet, jak aktuální problémy přeložit do angličtiny, aby všichni byli v obraze.

Pilot je takový rozjezdový, vlastně celou dobu čekáme na to, až se stane ona zásadní událost. Nejlepší je tedy samozřejmě závěrečných deset, patnáct minut, když už i postavy pochopily, co se děje, a musí se přizpůsobit situaci. Věřím, že při maratonu se s přibývajícími díly atmosféra bude stupňovat a dočkáme se zábavného a napínavého apokalyptického thrilleru.

  • apokalyptických kousků nikdy není dost
  • ponorka
  • postavy
  • atmosféra
  • ideální pro maraton
  • je to jen úvod – celou dobu čekáte, až konečně propukne katastrofa a začne ta správná sledovací zábava
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Turecké postapo? Tak to jsem opravdu musela vidět na vlastní oči. Narovinu, překvapilo mě, že to mělo zajímavý storytelling a jak dobře to vypadalo a ani to nepůsobilo turecky (předsudky jsou zlo!). Tím pádem se jedná o již 3. příjemné překvapení v rámci tureckých netflixáckých seriálů (1. Love 101, 2. Midnight at the Pera Palace, pořadí odpovídá jak chronologicky od nejstaršího, tak kvalitou od nejlepšího).

Nejedná se však o nějakou echt scifárnu, jakou byste možná čekali. Je to taková dobrodružná postapo výprava zabalená do směsi romantiky a komedie. Bylo to lehce napínavé, přirozeně vtipné, postavy mi byly sympatické, chemie mezi nimi fungovala, avšak očividné romantické linky z toho dělaly víc vztahové drama než čísté akční sci-fi. Mně to třeba nevadí, ale umím si představit, že někomu ano.

Já si sledování nakonec užívala, až mě docela zklamal závěr. Měla jsem bohužel jinou představu o tom, kam bude děj směřovat (stačilo by si přečíst i druhou půlku anotace o tom spiknutí a zklamání by se nekonalo, tak třeba příště). Až po pilotu jsem taky zjistila, že se jedná o spin-off belgického Into the Night a že Jason George, tvůrce obou seriálů, je ten Jason George z Grey’s Anatomy. Což je asi i onen důvod, proč to nepůsobilo turecky. Každopádně moc souvislostí najednou a než budu jednou pokračovat v tomhle, zkusím prvně dohnat to Into the Night.

  • turecké dobrodružné postapo
  • silný vliv romantiky a komedie
  • sympatické
  • nevěděla jsem, že to je spin-off
  • téma není tak moc využité, jak by mohlo být
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
sonkad

sonkad

Díky za tento komentár, práve ten spoiler rozhodol, že si seriál určite pozriem :)
před 2 roky
Camfourek

Camfourek

Into the Night se mi dost líbilo. Sice mi to přišlo jako když vykradli Kingovy Časožrouty, ale jinak dobrý....
před 2 roky
_-0-_

_-0-_

No a mnohdy ne. Nejen jako v tomto případě (který není běžný), ale také v četných případech, kdy...
před 2 roky
Další články k tématu