7. 10. 2022

Novinka pod lupou: Pět let (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Pět let
Žánr drama, minisérie, webseriál
Stanice Česká televize
Premiéra 26. 9. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 15 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Terezu si David vyhlédl na maturitním plese a po celý zbytek noci měl oči jen pro ni. Potkávají se po pěti letech. David dokončuje medicínu a na jejich společnou noc si sotva pamatuje. Tereza ho obviní, že ji tu noc znásilnil, a chce to použít jako téma pro svůj literární debut. David svou vinu ale odmítá. S událostmi maturitního plesu jsou konfrontováni nejen oni dva, ale i jejich nejbližší okolí. Tereza chce uzavřít kapitolu, David ji nechce ani otevírat. Co se tu noc skutečně stalo?

Trailer

A jaký je náš ortel?

Me too v Česku. Moc se mi líbí téma, konečně tu máme nějakou českou věc, která není stokrát dokola omílaná kriminálka se stejnými tvářemi nebo rodinná nenáročná, možná až podřadná zábava typu Ordinace nebo Slunečná. Seriál cílí na mladší publikum a představuje zajímavý příběh, který vás nutí sledovat dál.

Myslím, že první díl pěkně ukázal realitu současnosti. V seriálech můžeme řešit donekonečna, kdo s kým spí, kdo tvoří jaký pár atd. Ale ve skutečnosti to je všem úplně jedno, co dělají sousedi, lidi, které potkáte na ulici, s kým se drží za ruku, s kým se večer baví v klubu… prostě každý žijeme svůj život a měli bychom se starat o sebe, abychom byli sami se sebou spokojení a šťastní.

Hodně mě zaujal také příběh. Hlavní hrdinka mi přijde hodně falešná, zatím myslím, že si celou kauzu na místě vymyslela, když ji šéfredaktorka odmítla. Na druhou stranu se ke spolužákovi na ulici chovala dost chladně, takže nevím, jsem rozpolcená. Určitě mrknu na další díly, abych věděla, jak to dopadne. Chválím i stopáž, těch 15 minut bylo super, nic se zbytečně nenatahovalo, nenašla jsem hluchá místa. Věřím, že zbytek série mě bude bavit.

  • zajímavý příběh
  • krátká stopáž je tu ideální
  • ukazuje realitu okolo nás, aniž by cokoliv přikrášloval
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Konečně po delší době povedený webseriál, TBH nebylo špatné, ale chyběla tomu hloubka a lepší obsazení. Pěti letům hloubka a sympatické postavy nechybí. Je to jeden ze seriálu, u kterého byste se neměli nechat ovlivnit pomalými prvními epizodami. Kdybych měla hodnotit po dvou epizodách, dala bych tomu max. 50%. Naštěstí po konfrontaci obou aktérů začíná být seriál zajímavý. Mé sympatie měl od začátku David, Tereza byla na facku. Naštěstí se během řešení situace oba trochu měnili a ve výsledku jsem spokojená i s koncem seriálu, oba o něco přišli i něco získali. Myslím, že se tvůrcům podařilo citlivě představit téma, které momentálně hýbe společností.

  • dobře vybrané herecké obsazení, dvacátníky nehrají třicátníci, jak jinde
  • délka epizod
  • celkem dobře napsané dialogy, nehrají si tady na nějaké intelektuály a postavy reagují uvěřitelně
  • z hereckého obsazení mi vadila akorát redaktorka
  • pomalejší rozjezd při představování postav
80 %
Mé hodnocení
zuzak

Ohromné výkřiky nadšení, které se strhly okolo tohohle dílka, mě přesvědčily se podívat. Dívat se na to bez nich, tak jsem stoprocentně spokojenější, protože to nebylo až tak revoluční, jak jsem očekávala. Těžko hodnotit podstatu zpracovávaného tématu celkově, natož aby se to dalo po první epizodě. Na začátku jste jen tak hozeni do něčeho, o čem nic nevíte a na co se vlastně ani ještě nedá si udělat názor.

Jako jo, mělo to něco do sebe. Chválím neokoukané tváře, myšlenku a vůbec její zpracovaní v našich luzích a hájích. Byla tam zajímavá oboustranná interpretace toho, co se stalo, a taky kontrast mezi hlavními představiteli. Slečna se chovala (mně) velmi nesympaticky, zatímco on (na mě) působil jako příjemný chlapík.

Jenomže něco se ve způsobu vyprávění někdy ve ve třech čtvrtinách série zlomilo. Byla bych mnohem raději, kdyby to celé nakonec bylo podáno mnohem méně černobíle, než co z toho udělali. Výhoda je, že se to dá celé zhlédnout bez problému na posezení, takže si na to můžete udělat vlastní názor. Já bych vám to doporučila zejména proto, že by se to nemělo dít a mělo by se o tom mluvit, ale že bych ze seriálu padala úžasem, to se říct nedá.

Největší bombu bych nakonec přece jen dala té redaktorce, případně její paní matce, a ne jemu. Pokud narazíte na něco jiného s podobným příběhem, sáhněte raději po tom. Přesto, když to vezmu kolem a kolem, to pořád dopadlo líp než novinka TBH ze stejné stanice. Tam tu fakt slušně rozehranou partii postupně zkonili úplně.

  • délka dílů
  • kontrast a zajímavá interpretace (aspoň ze startu)
  • udělali z toho hrozně černobílý případ
  • příliš velký hype okolo
  • řada nesmyslů a zbytečností
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Fruiko

Fruiko

Už jsem to rozebíral u sebe ve statusech. První půlka dobrá, druhá se zvrhla do zfilmované učebnice...
před 84 týdny
Lucas

Lucas

Pro mě první půlka dobrá, druhá ještě lepší. Za mě povedenej projekt.
před 84 týdny
Další články k tématu