2. 4. 2022

Novinka pod lupou: Moon Knight (Disney+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Moon Knight
Žánr drama, akční, superhrdinský
Stanice Disney+
Premiéra 30. 3. 2022
Vysílání středa
Délka pilotu 46 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Hlavním hrdinou je ochránce, který trpí roztříštěnou osobností. V jeho nitru žije několik různých lidí, kteří jako by se vynořili z egyptské ikonografie.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Souboj streamovacích služeb se rozjel naplno a divák jenom získává. Další očekávaný seriál z produkce Marvelu je tady a hereckému obsazení vévodí Oscar Isaac a Ethan Hawke. To dokáže přilákat davy. Ale dokáže i naplnit své ambice? Pilot na to šlápne v podstatě hned. Hlavní postava, v níž se kloubí vícero osobností, je obsluha v muzeu, ovšem s prvotřídními znalostmi o Egyptu. Že u ní není něco v pořádku svědčí řetězy přivázaná noha, když jde spát. A pak se začnou dít věci s rychlými prostřihy do děje a přemísťováním našeho hrdiny (a k tomu profláklý song od Wham, takový trapný humor?). Představí se i záporák (Ethan Hawke) se svou schopností. Bohužel se musí dost domýšlet, co se to vlastně děje a různé útržky slov (např. o parazitovi) vytváří trochu chaos a vlastně jsem od scény v muzeu, kde se potkávají obě hlavní postavy částečně rezignovaně čekal na to, co se z toho vyvrbí. A to, co se z toho „vyvrbilo“ na konci pilotu mně zklamalo. Trikově nezvládnutá scéna prostě zamrzí. Prvotní zklamání sice neznamená, že bude celý seriál takový, ale varovný prst je vztyčen. Naštěstí je tu Oscar Isaac a jeho Moon Knight, který přivádí jiný typ hrdiny, prozatím trochu vystrašeného, který sám nechápe, co se to vlastně děje. Scéna s výtahem a starší paní je parádní a domnívám se, že v tomto duchu měl pilot nastínit, oč tu půjde. Takže i když pilot nepřináší úplně wow podívanou, zvědavost vzbudil a doufám, že další epizody už budou více konzistentní.

  • Postava Moon Knighta
  • Efekty
  • Roztržitý děj
  • Závěrečná scéna
60 %
Mé hodnocení
richardK

Dopředu jsem nevěděla, co si o Moon Knight myslet. Hrdinu znám z komiksů jen zběžně, takže s jeho historií nejsem tak obeznámená jako u jiných superhrdinů. Krom toho se na rozdíl od jiných postav ze seriálů MCU neobjevil ve filmech. K seriálu jsem tak přistupovala s jistou nedůvěrou, způsobenou i tím, že Oscar Isaacs, jakkoliv je to dobrý herec, nepatří k mým oblíbencům. Ale nakonec jsem příjemně překvapená!

Moon Knight totiž do zavedeného marvelovského vesmíru přináší zase něco trochu jiného. Konkrétně egyptskou mytologii, rozpolcenou osobnost hlavního hrdiny, který tak postupně bude objevovat svůj dvojí život i zasazení děje. Konečně se nějaký MCU seriál či film odehrává v mém milovaném Londýně, a ne v Americe. To je takové (bez)významné plus navíc. Každopádně okamžiky britského humoru jsem si v jinak spíše temném pilotu vychutnala.

Seriál může ze začátku působit hodně matoucím dojmem, aspoň než dostaneme více náznaků a vysvětlení a uvědomíme si, o co kráčí. To však není nutně na škodu, ostatně i WandaVision byl ze začátku matoucí, a Moon Knight mě díky tomu zaujal, protože jsem chtěla vědět, co se bude dít dál. A pilot ani v tomto ohledu nezklamal, zejména díky závěrečné napínavé scéně s hororovým nádechem. On je Moon Knight ve své první epizodě obecně chvílemi docela strašidelný, a když se k tomu přidá ještě odpovídající soundtrack, atmosféra by se dala skoro krájet.

Jsem zvědavá, jak se s příběhem tvůrci popasují v dalších epizodách. Moon Knight má jistě velký potenciál, snad ho uvidíme častěji a seriál se nebude zabývat pouze osobností Stevena. Na závěr musím zmínit i Oscara Isaacse, který hraje dobře, byť bych si v jeho roli dokázala představit i jiné(ho) herce. Takže jestli jste fanoušky Marvelu či vás zajímá egyptologie a máte rádi prostředí Londýna anebo herce v hlavní roli, seriál minimálně po pilotu mohu doporučit a budu se určitě dívat dál. Už aby tady byl červen a Disney+!

  • Záhadná atmosféra, která upoutá
  • Prostředí Londýna, odlišné od zbytku MCU
  • Občasný humor
  • Moon Knight je frajer (viz závěrečná scéna epizody)
  • Má potenciál do budoucna
  • Soundtrack
  • Oscar Isaacs (ve své roli nezklamal, nejsem však jeho fanynkou)
  • Chvíli trvá, než se to rozjede
70 %
Mé hodnocení
Mad.Awe

Na Moon Knighta jsem se neskutečně těšila už od dob spekulací, že se vůbec chystá. Ne že bych někdy četla komiksy, ale jednu dobu jsem byla závislá na Marvel hrách a právě Moon Knight tam byl jednou z mých nejoblíbenějších postav. Pro příběh v seriálu byl jeho origin, s nímž jsem obeznámena, asi trochu upraven, ale vůbec mi to nevadí, protože naplno věřím, že Kevin Feige a ostatní vědí, co dělají, a alespoň si i já užiju trochu toho zmatku.

Nejdůležitější plus, které musím zdůraznit hned a které převyšuje všechny ostatní klady (a že jich je), je Oscar Isaac. Tohle obsazení je čistým požehnáním. Miluju ho i Marca i Stevena i Moon Knighta i Mr. Knighta. Oscar předvádí skutečně brilantní výkon, a to jsme zatím viděli jen takový chaotický nástin, já už chci vidět všechny!

Taky kostýmy, nebo aspoň to málo, co jsme zatím viděli, vypadají božsky, ale byla to pastva nejen pro oči. Prolínání retro písní (kolik songů s probouzením, sněním a měsícem asi existuje, co myslíte) s egyptskými tóny a původním soundtrackem celý vizuál výborně podtrhlo. A nevím, kdo vymyslel, že Steven bude mít britský přízvuk – myslím, že jsem někde četla, že samotný Oscar -, ale funguje to bezvadně a dodává mu to na té mimoňskosti (přičemž já britskou angličtinu normálně nesnáším).

Ačkoli jsem se již teď u sledování doslova tetelila blahem, klidně poprosím ještě více chaosu, více šílenosti, více temnosti a více humoru. Geniální kombinace. Tohle je další nezvratný důkaz o tom, že MCU je špička, a já jim nejvíc fandím. Jenom teda to čekání na epizodu týdně není nic pro mě, takže si zas raději počkám na celou sérii na maraton, byť už včera bylo pozdě.

Nakonec jsem poměrně dlouho zvažovala své hodnocení, jelikož už teďka cítím, že z toho bude moje srdcovka, ale rozhodla jsem se počkat a zatím nedávat plný počet. Ale věřím, že na to přijde.

  • OSCAR ISAAC
  • všechna jeho alter ega
  • slast pro oči, pro uši i pro mozek
  • chaos, humor
  • příliš rychle to skončilo a kde mám celou sérii?
90 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Já jsem upřímně nadšená. Nečekala jsem od toho nic, tento hrdina pro mě není známý. Ale za mě je to z těch marvelovek asi nejpovedenější, resp. nejzábavnější pilot.

První díl je natočený zajímavým způsobem, který upoutá a udrží si pozornost diváka. Nikdy totiž nevíte, co přijde jako další, takže vás to nutí sledovat dál a dál. A najednou je konec. Uteklo to hrozně rychle a rozhodně bych si hned pustila další díl, kdybych mohla. Pro maraton to bude naprostá lahůdka.

Měla jsem obavy z hlavního představitele, kterého jsem naposledy viděla v dramatu Scenes from the Marriage od HBO. Nicméně obavy mě rychle přešly, protože je to hodně sympatický týpek, navíc skvěle zahraný. Bez problémů zvládá utáhnout celý příběh sám, ostatních jsem si zatím ani nijak moc nevšimla.

Co se mi líbilo nejvíc, to byly prostřihy mezi scénami. Velkou část akce jsme vlastně vůbec neviděli, jen jsme viděli náznak toho, co se blíží, pak přišel střih a hrdina jen spolu s námi nevěřícně koukal na to, co se stalo a co se aktuálně děje. Působilo to hodně poutavě a částečně i komicky, a navíc to k charakteru hlavní postavy dokonale sedí, takže za mě velký palec nahoru.

Celkově jsem hodně nadšená. Nečekala jsem nic moc, ale byla jsem velmi příjemně překvapená a můžu říct, že se na maraton těším nejvíc ze všech Disney+ marvelovek.

  • hlavní hrdina
  • prostřihy akčních scén
  • náznak komediálního odlehčení, které v Marvel filmech miluju
  • ideální pro maraton
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Egypt. Egypt. Egypt. Všude samý Egypt. Vypadá to, že si stěžuji, ale ve skutečnosti Egypt přímo miluju! Jakmile mi někdo řekne, že je v ději zahrnut Egypt, jsem jeho. Egyptem jsem přímo posedlá, a proto jsem se na seriál extra těšila. Bohužel mi pilot připadal zmatený a zatím se v něm nedokážu přesně zorientovat.

Hlavní hrdina mi připadal jako takový ňouma, který trpí náměsíčností a dostává se do prekérních situací. V jednu chvíli mi ho bylo strašně líto, neboť netuší, co se kolem něj děje. A když začne slyšet dva rozdílné hlasy v hlavě, je ještě zmatenější. Do toho po něm jde banda lidí a on nemá tušení proč. Navíc se dostává i do komických situací, kde jsem se neudržela a musela se smát. Jako např. když utíkal před vyznavači Ammit, kdy zažíval výpadky a ocital se v různých situacích, které byly komické. Tedy aspoň pro mě, pro něj byly extra stresující. Chudák malý. Nevýhodou ztráty pojmu o čase jsou výpadky a tím pádem i ztráta reality. Jako například zmeškané rande, kdy jsem hlavního hrdinu extra litovala.

Jakmile se ale začne děj rozjíždět, zjišťujeme různé souvislosti a nám začínají zapadat kolečka do sebe. Závěr prvního dílu mě rozhodně nažhavil na pokračování a jsem zvědavá, co si pro nás připraví dále. Těším se na vysvětlení všech dějových linek a záhadných okolností, do kterých se Steven (hlavní „hrdina“ pilotního dílu) dostal. Kdo je Marc? A ten druhý hlas v hlavě, který Marca podporuje? Jak se z hlavního hrdiny stal „bílý rytíř“? Co je zač? A hlavně – kdo je náš hlavní hrdina? Marc nebo Steven? To všechno nám může nabídnou pokračování a já se těším jako malá holka.

  • Egypt
  • „otevřený“ konec prvního dílu, který přinutí diváka čekat na vysvětlení v pokračování
  • různé osobnosti a přízvuky hlavního hrdiny
  • zmatený pilotní díl
  • pomalý rozjezd
80 %
Mé hodnocení
Luisa
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Sitheren

Sitheren

Disney seriály mají většinou špatný pilotní díl a děj graduje. Jinak souhlasím s poslední scénou to...
před 2 roky
Další články k tématu