11. 6. 2022

Novinka pod lupou: Irma Vep (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Irma Vep
Žánr minisérie, drama
Stanice HBO
Premiéra 6. 6. 2022
Vysílání neděle
Délka pilotu 53 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Mira je americká filmová hvězda, která je rozhozená z čerstvého rozchodu. Hrdinka přichází do Francie, kde má natáčet remake francouzské filmové klasiky Les Vampires s názvem Irma Vep. Mira čím dál hůře dokáže stanovit hranice mezi svou osobností a postavou, kterou hraje. Sledujeme nejistou půdu na pomezí fikce a reality, umělosti a autentičnosti, umění a života. Seriál volně vychází ze stejnojmenného filmu z roku 1996.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Jasně, je to teprve rozjezd. Ale nevím, čekala jsem to o dost psychologičtější. Prozatím jde jen o obyčejný seriál, trošku odvážnější drama, ale nic, co by jakkoliv vybočovalo z běžné HBO tvorby.

Hlavní hrdinka je moc pěkná a sympatická. Docela pěkně reprezentuje, čím vším si herci musí v průběhu dnů procházet a jak často musí nasadit falešný úsměv a prostě jen přežít rozhovor, photoshoot nebo akci na červeném koberci.

Ze samotného natáčení seriálu tam toho zatím moc nebylo. Pouze jsme se seznámili s režisérem, který mi vůbec nesedl. Je divný, nepříjemný a očividně labilní potížista. Možná každý zajímavý snímek nebo seriál někoho podobného potřebuje, ale koukat na něj jako divák mě nebavilo. S ostatními postavami jsem neměla sebemenší problém a bude mě bavit sledovat, kam se posunou ony i samotný příběh.

  • většina postav
  • hlavní hrdinka
  • seriál z prostředí natáčení seriálu
  • režisér
  • zatím jen obyčejné drama bez špetky psychologičnosti
60 %
Mé hodnocení
ragelly

O původním filmu jsem jakživ ani neslyšela, natož abych ho viděla, ale Alicia Vikander byla pro mě dostatečným lákadlem k tomu, abych dala šanci seriálu. A rovnou prohlásím, že ona byla taky to jediné, co mě na něm skutečně bavilo.

Zjistila jsem, že asi nemám ráda příběhy na pomezí fikce a reality, tudíž když herci hrají herce a celé se to točí okolo prolínání fiktivních postav a událostí se skutečnými osobnostmi a fakty. Z podobného důvodu mě hádám nebaví ani mockumentary.

Prvně to bylo jako koukat na reálný dokument ze života Alicie, potom se to přehouplo do zákulisí natáčení. Uznávám, že tahle stránka měla něco do sebe, jestli to tak teda skutečně chodí. Bohužel mě to jinak neskutečně nudilo. Nebavily mě ostatní postavy, nezaujal mě ani příběh.

Nevím, jestli to je tím, že neznám ani původní Upíry, ani filmovou verzi z roku 1996, ale tenhle remake remakeu byl pro mě celkově dost nezáživný. V rámci možností zajímavá mi přišla pouze zápletka okolo Alicie s její bývalou asistentkou. Ani u nich mě ale vůbec nezajímá, jak se to vyvrbí.

  • Alicia Vikander
  • pohled do zákulisí natáčení
  • dlouhé, nudné a nezáživné
  • nezajímavý příběh i postavy
40 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Tak s filmovými adaptacemi se nám roztrhnul pytel. Irma Vep už jako film byla pro náročného diváka a u seriálu to bude podobné. Opět se dočkáme pohledu na to, co je umění a co brak a jak je někdy těžké se srovnat s nároky studia (postava režiséra) a jak dokáže role měnit i psychiku herce. Tady se jde na to přeci jen pomaleji, takže „ukecané“ scény s pojišťovnou, která odmítne pojistit režiséra, a pár dalších patří mezi ty nudnější. Ovšem pro pochopení podstaty toho, co se poté budou dít, mají svou důležitost. Naštěstí když se na obrazovce objeví Mira (Alicia Vikander), tak je hned den o něco lepší. I ona ale nemá na růžích ustláno a setkání s bývalkou ve Francii na natáčení filmu Irma Vep ji rozhodí. Ovšem právě scéna jejich společného posezení v hotelu patří mezi to nej, co jsem v pilotu viděl. Prozatím to můj šálek kávy není, ale pokračovat ve sledování budu. Přeci jen tvůrci uvádí, že jde o volnější inspiraci.

  • Alicia Vikander
  • Psychologicky pojatý seriál
  • Scény s režisérem
60 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu