11. 5. 2022

Novinka pod lupou: The Staircase (HBO Max)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Staircase (Schodiště)
Žánr drama, životopisný, krimi
Stanice HBO Max
Premiéra 5. 5. 2022
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 62 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Antonio Campos, Maggie Cohn
Hrají Colin Firth, Rosemarie DeWitt, Toni Collette

O čem to je?

Michael Peterson je spisovatel, válečný veterán a držitel několika medailí za hrdinství. Je to úspěšný muž, manžel a otec. 9. prosince 2001 ale dispečink záchranné služby přijímá hovor, ve kterém Peterson oznamuje, že našel svou ženu Kathleen mrtvou, když spadla ze schodů. Po pitvě se ale rozjede velké vyšetřování a soudní proces. Smrt Kathleen totiž vůbec nebyla nehoda. Seriál je založen na skutečné události.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tohle byl jeden z pilotů, na které jsem se v uplynulém týdnu nejvíce těšila. Mám ráda podobná dramata podle skutečné události, navíc doplněná o parádní herecké hvězdy, které jsou vždy zárukou parádní podívané.

Tak nějak ale po pilotu odcházím trošku zklamaná. Příběh je fajn, ale zdál se mi zbytečně roztahaný a pomalý. Snaží se stavět na emocích a hereckých výkonech, což se mu do jisté míry i daří. Ale tím, že první díl má přes hodinu čistého času a v podstatě nic se v něm nestane, tak to už nedokáže zachránit ani sebelepší herec.

Pilotu ale musím nechat, že ve mně vyvolal zvědavost. Tím, že se jedná o příběh podle skutečnosti, se dá vždy dohledat více informací. Sice si příběh na jednu stranu vyspoilerujete, ale na druhou stranu pak můžete porovnat, co všechno tvůrci do scénáře zapojili a jak si interpretovali dostupné informace. To se mi líbilo např. při sledování The Thing About Pam, kde jsem si taky předem přečetla, co se stalo, a pak se mi líbilo sledovat, jak to bylo zobrazeno v seriálu.

To samé budu mít i u Schodiště, taky jsem se dívala, jak vyšetřování a proces probíhaly dál. Seriál si do watchlistu přidám, téma mi sedí a herci taky. Jen doufám, že tempo začne trošku nabírat, abych u toho neusnula.

  • herecké obsazení
  • podle skutečnosti
  • ideální pro maraton
  • pilot je zbytečně dlouhý, plný hluchých míst, kde to ani herecké výkony nezachrání
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Prvně jsem zvažovala, zda si pustit celý ten stejnojmenný dokumentární seriál o tomto případu na Netflixu, abych se zorientovala, ale dala jsem jen první díl. Na mě je to příliš dlouhé a nejsem zrovna fanoušek true crime, abych to musela vidět komplet. Alespoň jsem si pak ještě šla počíst nějaké podrobné články, pustila si pár doplňujících videí z onoho dokumentu a fakt natěšená ze “soví teorie” se jala do sledování.

Četla jsem, že tohle dílko, totiž Staircase drama od HBO Max, “žije někde mezi autobiografií a fanfikcí na Staircase dokument”, což fakt uznávám a mega se mi to líbilo. V seriálu opravdu využili nejen skutečné události, ale i veškeré další teorie, tím Francouzem natočený netflixácký dokument a jeho okolnosti (např. střihačka milenkou) a také už od začátku zakomponovali důkazy, které se objevovaly až v průběhu a posléze.

Na hereckou sestavu u rodinného stolu ve složení Colin Firth, Toni Collette, Patrick Schwarzenegger, Dane DeHaan, Sophie Turner, Olivia DeJonge a Odessa Young byla radost pohledět, a to ani nemluvím o jejich hereckém umu. Podle toho, co jsem viděla z toho dokumentu, je nutné uznat bravurní ztvárnění celého tohohle ansámblu včetně dalších postav, třeba obhájce Rudolfa.

Otázkou zůstává, kde je pravda. Dodnes kolem toho proudí spekulace a mě zajímá, jak seriál ukončí, takže se na něj rozhodně plánuju dodívat. Pokud vás případ zaujal, zkuste prvně ten dokument a až poté s radostí doporučuju tohle. Bez znalostí okolo je to asi taky fajn, ale ochudíte se o báječný srovnávací zážitek a hromadu detailů.

  • herecké obsazení a věrohodné ztvárnění
  • skutečné události ze všech stran
  • hodně dobře natočené a zeditované
  • jako vždy, hodinová stopáž jedné epizody je na mě prostě příliš
  • bez zhlédnutí stejnojmenného true crime dokumentu na Netflixu je to jen poloviční zážitek
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Už název seriálu říká, co bude hlavním tématem. Ano, jde o schodiště, kde upadne manželka Petersona (Colin Firth) a zabije se. Jde o nešťastnou náhodu, nebo byl za tím úmysl? Policie v tom má poměrně brzy jasno a Petersona obviní. V prvních 3 epizodách tak sledujeme, jak tato událost zasáhla do poměrně početné rodiny, jenž čítá i dospělé děti z prvního manželství. Občasným flashbackovým způsobem nahlížíme do života manželky (Toni Collette) a vztahu s manželem, v rámci vyšetřování pak vidíme práci prokurátorky, která je do morku kosti přesvědčena o vině obžalovaného a scény s ní jsou „nepříjemné“, třeba když zpovídá dceru Petersona. Nesmí chybět ani špičkový obhájce s týmem specialistů. Krůček po krůčku tak dostáváme různé informace, které překlápí misku vah s vinou či nevinou chvíli na jednu, poté na druhou stranu. Potud je vše libůstka, ale trochu zarazí, jak se prokuratura dostala ke klíčovým informacím, pozorný divák asi zapochybuje. I průběh vyšetřování je takový rozkouskovaný, což je dáno i soustředěním se více na rodinu, jenž plní hlavní dramatický oblouk. Zajímavý je tvůrčí přístup ke stylizaci děje, který je klasicky pomalý, s minimem dynamických prvků, s viditelnou snahou působit místy až dokumentárně. Tady se zjevně vše přizpůsobuje faktu, že jde o story podle skutečnosti, za což zvedám palec nahoru. O tom, že jde o povinnost pro příznivce žánru se na seriál podívat, není nejmenších pochyb.

  • Colin Firth a jeho rodina
  • Scény s prokurátorkou
  • Stylizace děje
  • Pomalé tempo
  • Jen 3 epizody
90 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu