10. 3. 2022

Novinka pod lupou: Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty (HBO Max)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty (Lakers: Vzestup dynastie)
Žánr sportovní, retro, drama
Stanice HBO Max
Premiéra 6. 3. 2022
Vysílání neděle
Délka pilotu 56 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh sleduje profesionální a osobní životy hráčů basketbalového týmu Los Angeles Lakers. Tento tým pomohl v 80. letech definovat svou éru, a to jak na hřišti, tak i mimo něj. Seriál je adaptací knihy Showtime: Magic, Kareem, Riley and the Los Angeles Lakers Dynasty of the 1980s.

Trailer

A jaký je náš ortel?

HBO se snaží jít retro směrem a mě to hrozně tiltí, tedy vytáčí, pokud to mám udržet v hezké české rovině. Na seriál jsem se těšila, doslova už roky o něm průběžně slýchám, HBO ho vyvíjí opravdu dlouho a postupně oznamuje samá zvučná jména, na která se můžeme těšit.

První díl ve mně ale vzbudil spíše rozporuplné pocity. Na jednu stranu se mi moc líbí téma, sport, osobnosti, fakt, že jde o drama alespoň částečně podle skutečnosti. Na druhou stranu mi ale vůbec nesedí styl, jakým se tvůrci rozhodli seriál pojmout.

V první řadě má celý pilot (a předpokládám že i seriál) retro filtr, takže vypadá, jako by byl skutečně natáčený v 70. letech. Jasně, možná mu to dodá bonusové bodíky za autentický vzhled, protože jsem si skutečně připadala, že sleduju retro dokument. Ale moje oči rozhodně neděkují, už jsem v dnešní době hodně zpohodlněla a nelíbí se mi koukat na obraz, který vypadá jako točený na kalkulačce.

Druhou věcí je pak porušování čtvrté stěny a promluvy do kamery. Tento jev se v seriálech jednou za čas vyskytne a obecně s ním nemám problém. Ovšem tady mi přišlo, že ho násilím cpali do každé scény, ba dokonce se v každé scéně objevil hned několikrát. Když postavy řeknou dvě věty, pak se obrátí do kamery, pronesou svou poznámku, otočí se zpět, pronesou další dvě věty a opět se otočí do kamery, přijde mi to už trošku moc. Hodně rychle mě to začalo vytáčet, ubrala bych tak 80 % a bylo by to fajn ozvláštnění.

  • podle skutečnosti
  • zajímavé postavy
  • retro filtr
  • výrazně rušivé porušování čtvrté stěny
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Jste příznivci L.A.Lakers? Pak to bude pro Vás chuťovka, pokud snesete dobový vizuál včetně filmového zrna a polodokumentární charakter. A ti ostatní se mohou dozvědět něco o basketballu, pokud budou akceptovat až skečovitě pojatý děj s humorem, který moc nepobaví a uvádějícími proslovy do kamery. V pilotu se záhy dozvídáme ,jaký finanční kolotoč se kolem NBA točí, jak se vyjednává z hráči a hlavně dochází k seznámení s největší hvězdou té doby Kareem Abdul-Jabbarem (ten se objevil i v několika filmech a seriálech). Asi může být zajímavé sledovat dění kolem něho a Lakers, ale zřejmě to více ocení americký divák, než ten český. Jedna z hlavních postav pronese větu „věřím v boha kvůli sexu a basketballu“. Tak si asi půjdu pustit Světla páteční noci, těm věřím více, než tomuto seriálu.

  • Historie L.A.Lakers
  • Dobový vizuál
  • Částečně skečovitá forma
  • Proslovy na kameru
40 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu