11. 9. 2022

Novinka pod lupou: Fakes (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Fakes (Fejky)
Žánr komedie
Stanice Netflix
Premiéra 2. 9. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 21 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Dvě kámošky omylem vybudují jedno z největších impérií na výrobu falešných dokladů v Severní Americe.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Ze začátku mi příběh trošku připomínal Boo Bitch, ale docela rychle jsem se začala nudit. Tyto dvě hrdinky mě ani trošku nezaujaly a nemám chuť sledovat, jak se dostanou až do té prekérní situace, ze které jsme v pilotu viděli pár flash forwardů.

I když měl pilot jen 30 minut, přišlo mi, že ho sleduju alespoň hodinu. Pořád mi přišlo, že řeší jednu věc stále dokola, ale zároveň stojí na místě a nikam se neposunují. Ono je pravda, že je těžké podobný námět roztáhnout na šest nebo osm dílů. Ale už jsme tu měli nespočet podobných kousků, které dokázaly, že to jde.

Třeba postupem času začne seriál nabírat grády. Ale já nemám chuť pokračovat, abych zjistila, jestli to tak opravdu bude. A taky nemusím vidět všechno, takže jsem na jednu stranu ráda, že alespoň něco nezaujme natolik, abych si to musela nutně házet do watchlistu.

  • je to seriál pro teenagery, kteří se u něj určitě budou bavit
  • já už nejsem cílovka
  • nesympatické hrdinky
  • příběh stagnuje na místě
40 %
Mé hodnocení
ragelly

Část diváků si Fakes určitě získá úvodem, kdy vás pár slov donutí přemýšlet nad tím, jestli je to skutečně podle skutečnosti. To ale k úspěchu nestačí. Osobně jsem z toho úplně na větvi nebyl, bylo tu zbytečně moc skoků, u kterých sice chápu záměr, ale občas kompletně zabíjely příběh.

Docela zajímavou myšlenkou je omluvit vlastně základ celého příběhu něčím dobrým, Zoe jen chtěla do knihovny. Pak se to celé ale nějak zvrhne, začneme tvořit doklady, rozbijeme tiskárnu, poptáváme se po možném prodeji falešných dokladů a tak dále. Najednou se to všechno nabaluje, vytrácí se nádech pilotu a začíná to být spíš uspěchaná první půlka filmu.

Když jsem začínal být rozhodnutý, že se hodnocení bude pohybovat kolem průměru, protože to nebylo nic převratného, ale zároveň taky žádný odpad, přišel závěr. Zakončení mě nakonec přesvědčilo přidat deset procent, protože tento tahák funguje vždycky. Odvyprávím se příběh z jiné perspektivy, fajn, sice si asi každý obrázek už udělal, ale tak možností, jak to může pojmout Becca, je spoustu. Zase stojí za zvážení, jestli vůbec chcete v podstatě druhý pilot.

  • úvod
  • závěr jako klasické lákadlo
  • zbytečně uspěchané na relativně krátký díl
  • pilot obsáhl to hlavní z příběhu
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Přesně takhle nějak si předatavuju teen divnoseriál. Příběh o tom, jak dvě relativně dost nesympatické středoškolačky objevily zlatý důl na výrobu falešných občanek, je vyprávěn divně, sice kreativně, ale otravně. Je to seriál, který sedne pouze určité sortě lidí, není to nic mainstreamového, a já mezi ně tentokrát nepatřím.

Mám to teda zhlédnuto celé. První 2 epizody jsem vnímala, zbytek už jsem měla puštěný převážně jako kulisu. Každá epizoda je v podstatě vykládána z pohledu někoho jiného, střídá se hlavně pohled Zoe a Beccy, které mají každá na stav věcí svoje vlastní vzpomínky. Např. první dvě epizody jsou o tom stejném, ale jednou je ukázáno, jak to vidí Zoe, podruhé, jak to vidí Becca, a obě verze se v dost věcech liší.

Kdo nečte nějaký můj názor poprvé, ví, že promlouvání s diváky do kamery je pro mě deal breaker, který žádnému seriálu neodpustím. Tady to nezachránil ani můj milovaný (a jako blonďák snad ještě víc slizký než na začátcích The 100) Richard Harmon. Což nemění nic na tom, že ten podává s jistotou nejlepší výkon a že jeho Tryst je komplexně a zajímavě napsaná postava, která mě v tom jako jediná bavila.

Celé to končí obřím cliffhangerem, přesto mě pokračování vůbec nezajímá. Dokoukala jsem to jen díky Richarda a příznivé délce epizod. Na papíře to téma znělo jako dobrý nápad, ale ze seriálu jsem zklamaná.

  • Richard Harmon
  • délka epizod
  • komunikace s diváky
  • velmi otravné
  • kromě Trysta samé nesympatické postavy
  • cliffhanger
40 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu