22. 6. 2022

Novinka pod lupou: The Old Man (FX)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Old Man
Žánr drama, thriller
Stanice FX
Premiéra 16. 6. 2022
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 61 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci
Hrají Jeff Bridges

O čem to je?

Hlavním hrdinou je bývalý CIA agent v důchodu, který si žije v tichosti svůj život. Jednoho dne se u něj však objeví zabiják, který se ho snaží odstranit. Aby si zajistil budoucnost, musí se hrdina vypořádat se svou minulostí.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Téma s agentem, který se „zašil“ před minulostí, není nic nového. Jen v poslední době jde o staříky (Taken, Nobody), kteří ale pořád své řemeslo umí. Jednoho takového s tváří Jeffa Bridgese jsme se dočkali i v seriálu. Může konkurovat svým filmovým protějškům? Prozatím trochu opatrně říkám ano, ale má to i své ne. Seriál rozhodně potěší kvalitou a nejen tou hereckou, kdy tu uvidíme další herecké eso Johna Lithgowa. Děj je pečlivě budovaný, od začátku takový nervní, kdy hlavní postava má předtuchu, že se něco zlého bude dít, což umocňují i proslovy s dcerou. Že jde o člověka, jenž pracoval pro tajnou službu, se dozvíme vcelku brzo, nakonec i první mrtvola se objeví záhy. Ale vyvstává otázka ,co se děje a proč. A tady se seriál vydává cestou spíše méně akční, pomalu odhalující odpovědi na otázky. Vedle současného dění se objeví vzpomínky na minulost a hlavně na projekt,, který se stal problémem i po řadě let. Důvod, proč neuvidíme moc akce (dokonce jednu si hlavní postava představovala, aby bylo aspoň trochu vzrůšo) je stáří J.Bridgese, kterému už je přes 70. Vidíme to i při boji s mnohem mladším protějškem, kdy se mladý agent/herec musí krotit, aby se přizpůsobil Bridgesovi (aspoň to bolestivé hekání zase až tak moc hrát nemusí). Proto se tvůrci vydávají cestou konspirační story, která proti sobě svede staré parťáky. Po prvních dvou epizodách sice vládne spokojenost, ale snad toho stařeckého hekání nebude až moc.

  • Hlavní postavy
  • Konspirační story z prostředí tajné služby
  • Občas věk
  • Tempo je pomalejší
80 %
Mé hodnocení
richardK

Další z pilotů uplynulého týdne, který mě dokázal zaujmout a u kterého jsem příjemně překvapená, protože jsem to nečekala. Mám obecně ráda spíše seriály pro mladší publikum s mladším osazenstvem. Ovšem tato novinka dokazuje, že když tvůrci zvládnou vymyslet zajímavý příběh a dodají mu poutavý scénář, tak jsem zaháknutá bez ohledu na to, jestli je hrdinovi 20, nebo 70 let.

První díl začíná poklidně, ale tempo hodně rychle nabere neuvěřitelné obrátky. Nakonec jsem skoro ani nemrkala, aby mi nějaký detail neuniknul. Hlavní hrdina je suprově vynalézavý a hodně dobře se na něho kouká. Spolehlivě dokáže celý seriál utáhnout sám, ani mi nepřišlo, že vlastně za celou dobu pilotu na scéně nebyl téměř nikdo jiný. Ten přechod od lehce senilního důchodce v nebezpečnou zabijáckou mašinu byl nečekaný a poutavý, o to víc, když jsem si předem nečetla obsah.

Rozhodně to bude jeden z kousků, které nemůžete brát jen jako podkres. Čeká nás spousta akce a chytrého plánování, takže by byla škoda o půlku věcí přijít tím, že zrovna děláte něco jiného. Myslím, že půjde o napínavý a zábavný maraton, který si osobně nenechám ujít.

  • stupňování akce
  • poutavý příběh plný tajemství
  • herecký výkon hlavního představitele
  • vycvičení psi zabijáci
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
_-0-_

_-0-_

Použij jiný rozhodovací mechanismus, protože počet korunních lístků u květin většinou odpovídá...
před 98 týdny
_karel_

_karel_

Takže Helianthus annuus. Díky :-)
před 98 týdny
_-0-_

_-0-_

Dobrá volba. Tam bez počítání nevíš, jestli je počáteční počet sudý, nebo lichý :-)
před 98 týdny
Další články k tématu