13. 2. 2022

Novinka pod lupou: This Is Going to Hurt (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název This Is Going to Hurt
Žánr komedie, lékařský
Stanice BBC One
Premiéra 8. 2. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Adam Kay
Hrají Ben Whishaw

O čem to je?

Seriál s vtipem popisuje srdcervoucí příběh mladého pomocného doktora, který nás upřímně zasvěcuje do svojí vyčerpávající práce. Dozvíme se vše o 97 hodinových pracovních týdnech, o rozhodnutích o životě a smrti a o tom, že parkovací automat v nemocnici vydělává víc než samotní lékaři.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Seriál z prostředí porodního oddělení v nemocnici? To zní jako námět na mé noční můry. Když už přemýšlíte, co všechno se může stát, není nad to vidět to pěkně názorně. A nejen různé komplikace, ale i únavu personálu, kteří mají doslova život matky a dítěte ve svých rukou.

Ono je to samý vtípek, sarkastická poznámka, lítání z jednoho pokoje do druhého… až to najednou taková sranda není a fakt může jít o život. Seriál perfektně znázorňuje všechny tyto roviny a ač to nerada říkám, tak věřím, že se mu daří znázornit realitu.

Hlavní hrdina má svoje mouchy, ale je sympatický. Je to ten typ doktora, který vám nemaže med kolem pusy, ale víte, že udělá vše pro to, aby vše proběhlo v pořádku. Takové postavy a osoby v reálu jsou prostě nejlepší. Jen kdyby ti doktoři a sestry mohli být trošku víc odpočatí 😔

  • sympatický hrdina
  • mix komedie a dramatu
  • seriálů z porodnického oddělení není mnoho
  • asi není pro slabší povahy a vystrašené těhulky
80 %
Mé hodnocení
ragelly

This is Going to Hurt od Adama Kaye jsem četl, ale vůbec jsem nevěděl, že se chystá seriálová verze na BBC a zjistil jsem to vlastně až v týden premiéry. Knížka dobře kombinuje britský humor a nepřiklášluje situaci v NHS, což každého, kdo na britský zdravotnický systém spoléhá, donutí k tomu, aby ji ocenil ještě více.

Ben Whishaw je úplně perfektní volba na hlavní roli. On mě baví snad v každé roli a nejinak je tomu i tady. Úplně v klidu to utáhne sám a umí skvěle podat vtipné komentáře, které autor zakomponoval do knížky. Líbí se mi i to, že se Adama nesnaží dělat víc sympatického, ale vykreslují ho takového, jaký je v knize (a nejspíš i realitě, když je to Kayův příběh).

Fakt, že je seriál zasazený do roku 2006, tedy do doby před Covidem a před Brexitem, musí každého donutit k zamyšlení nad tím, jak to v NHS vypadá nyní, v době mnohem větší krize. Přepracování, nedostatek personálu a také zásob je na denním pořádku a každý, kdo v tom systému pracuje si zaslouží obdiv. Navíc nikdo nemůže vytýkat to, že to není reálné, protože je to založené na skutečném příběhu.

Navíc mě potěšilo i to, že BBC dala celý seriál rovnou na iPlayer a nemusím tak čekat každý týden na novou epizodu. Protože stejně jako kniha, i první epizoda dokáže nalákat k tomu, aby člověk chtěl pokračovat a zjistil co bude dál.

  • Kniha od Adama Kaye a její adaptace
  • Vykreslení NHS
  • Obsazení Bena Whishawa
  • Nic výrazného
80 %
Mé hodnocení
Pajky
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Tulrika

Tulrika

Četla jsem knihy Bude to bolet, doktore? a Už zase sloužím o Vánocích (kterou mi sarkasticky koupila...
před 2 roky
andromache

andromache

Doktor se sarkastickými komentáři? Tak to se podívám :-). Akorát mě to asi ještě víc přiková...
před 2 roky
_-0-_

_-0-_

Rozhodli jsme se totožně.
před 2 roky
Další články k tématu