10. 1. 2022

Novinka pod lupou: Women of the movement (ABC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Women of the movement
Žánr drama/minisérie
Stanice ABC
Premiéra 6.1.2022
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 85 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Marissa Jo Cerar, Devery Anderson
Hrají Adrienn Warren

O čem to je?

Šestidílná minisérie sleduje Mamie Till Mobley, která zasvětila svůj život hledáním spravedlnosti pro svého syna Emmetta Tilla poté, co byl brutálně zavražděn. V roce 1955 byl tehdy čtrnáctiletý Emmett mučen a zavražděn, a to údajně za to, že pozval mladou bělošku na rande. Seriál vychází z knihy Emmett Till: The Murder That Shocked the World and Propelled the Civil Rights Movement od Deveryho S. Andersona.

Trailer

A jaký je váš ortel?

ABC, potažmo Hulu, začíná nový rok pěkně zostra. Příběh Emmetta Tilla, který byl v pouhých 14 letech zavražděn za to, že se podíval na bělošku a pozval ji na rande, je sám o sobě hodně silný. A tvůrcům se ho daří převést na televizní obrazovky se vším všudy.

Tísnivá atmosféra 50. let 20. století, která v té době pro černochy v Americe panovala, na vás dýchne z prvních záběrů. Krásně je tu oddělen do jisté míry svobodný život v Chicagu oproti Mississippi, kde se musíte doslova bát o holý život. Poznáte to i stylizací, kdy v Chicagu je všechno veselejší a barevnější, kdežto Mississippi postrádá barevný kontrast a vnímáte spíše každodenní šeď.

Musím pochválit herecké výkony, které jsou skvělé. Casting se povedl na jedničku a všechny role všem sedí. Obzvláště představitel Emmetta byl krásně nevinný a roztomilý.

U seriálu je potřeba počítat s tím, že má pomalé tempo a postupně buduje napětí. Na druhou stranu se pak stane nejzásadnější moment epizody, na který čekáte, mimo záběr. Možná bude okázán v druhé epizodě? Chápu, že to může být umělecký záměr, ale závěr epizody kvůli tomu působí antiklimaticky.

Celkově se jedná o velmi dobrý úvod seriálu, který bude chtít aspirovat na televizní ceny. Pokud vás zajímají historické seriály, tak je tohle pro vás dobrá volba.

  • Tísnivá atmosféra
  • Herecké výkony
  • Pomalé tempo
  • Nejzásadnější moment epizody se stane mimo obrazovku
  • Pilot nepřekvapí, protože víte, co vás čeká
70 %
Mé hodnocení
litllewitch

Zase trošku jiný pohled na rasovou problematiku 50. let. Naposledy jsem podobné téma viděla tuším v Lovecraft Country, ale tam to bylo říznuté akcí a démony. Tady máme čistokrevné drama, které hraje především na city. Příběh podle skutečné události opravdu dokáže chytnout za srdce, když se zamyslíte nad tím, jak těžký život lidé mají jen kvůli tomu, s jakou barvou pleti se narodili.

Minisérie je velmi kvalitně natočená, skoro bych ani netipovala, že jde o seriál, který vysílá jedna z komerčních stanic. Kostýmy, prostředí, kamera – všechno funguje perfektně. Svým tempem mi připomíná spíše britská dramata. Celé je to hodně pomalé, v podstatě za celou dobu nevybočí z předem nastavených kolejí, takže pro mě bylo poměrně těžké udržet si pozornost po celou dobu.

Každopádně další díly určitě zkusím, jsem zvědavá, jak to dopadne.

  • technická stránka
  • postavy
  • podle skutečné události
  • hodně pomalé
  • nevybočí z přímých kolejí
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
litllewitch

litllewitch

Díky za zajímavý článek.
před 2 roky
_-0-_

_-0-_

Rádo se stalo :-)
před 2 roky
ragelly

ragelly

Tato informace se v seriálu taky objevila a měla značný dopad na vývoj celého...
před 2 roky
Další články k tématu