19. 1. 2022

Novinka pod lupou: Archive 81 (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Archive 81
Žánr horor, nadpřirozený
Stanice Netflix
Premiéra 14. 1. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 58 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci
Hrají Mamoudou Athie, Dina Shihabi

O čem to je?

Archivář Dan Turner dostane záhadný úkol. Má obnovit kolekci poškozených videokazet z roku 1994. Hrdina začne kousek po kousku dávat znovu dohromady práci dokumentární filmařky Melody Pendrasové, která vyšetřovala nebezpečný kult. Dan se do její práce ponořuje čím dál hlouběji, až je přesvědčený o tom, že Melody může zachránit od hrůzostrašného osudu, kterému musela před 25 lety čelit.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Na tento seriál jsem se těšila, protože mě hlavně nadchl žánr, nebo spíše žánr. A dalo by se říci, že jsem měla od toho velká očekávání, což byla chyba. Námět je dost zajímavý a dá se říci, že i poutavý. Ale jakmile jsem si to pustila, tak jsem celou tu dobu trpěla.

Děj určitě není špatně vymyšlen, jen zpracování už je špatné. Nepřišlo mi to vůbec strašidelný natož hororový. Nadpřirozeno se tu určitě objevuje i spousta otázek, což přidává na tajemnu, ale to je tak vše. Celou dobu jsem si říkala, kdy bude konec a uvažovala, co budu dál dělat. Nedokázala jsem se až tak soustředit.

Ohledně postav, tak o nich si stále nevím co si mám myslet. Jedna je až moc nesympatická a hlavní hrdina je nevýrazný, že člověk neví, co si má o něm myslet. Ale jeho práce, opravování zničeních videokazet, je dost zajímavá. Už jsem uvažovala, že se dál dívat nebudu, ale má to jen osm dílů a ten závěr vyvolal další otázky, takže šanci tomu dám. Ale jestli to bude ve stejném duchu jako ten pilot, tak to vzdám a ani mě to trápit nebude.

  • hudba (snaží se dodat strašidelnou atmosféru, ale spíše se mi líbí, ale pocit strachu nepociťuji)
  • přechod z reality na děj z upravené videopásky, když na kameru v 90. letech točila Melody
  • tajemno
  • Virgil, ten je dost nesympatický
  • nenadchne, pocit nudy
30 %
Mé hodnocení
Janey T

Kazety jako v Kruhu, Anabelle, ztracená Amelie Earhartová. Jo, tady najdete dost odkazů na tajemná témata, přičemž některé vychází i ze skutečnosti. Seriál si hraje na hru o pravdě, kterou mísí s s mystikou, podporovanou thrillerovými prvky. Jako podklad k ději slouží skutečný podcast, jehož doslovnou verzi resp. jeho část uslyšíme již v pilotu. Což jasně sděluje divákovi, co má od seriálu očekávat. Nechybí tu odlehlý dům, byť žádná stará „barabizna“, bez internetu a špatným mobilním signálem, story o mrtvých lidech v činžáku, tajemné zvuky a duch. K tomu se přidávají ty správné zvuky a atmosféra je tu, ale horor nikde (možná v dalších epizodách).Seriál sleduje dvě hlavní dějové linie a) Danovu, která je ze současností a Melody, která je z r. 1994. Zatímco ta Danova je více konzistentní s vazbou na mrtvého otce a flashbacky do dětství, které přináší záhadu s písničkou, b) Melody, která sleduje a natáčí obyvatele jednoho činžáku, je rozdrobena do vícero scén a trochu ztrácí na poutavosti. Nicméně vše se teprve rozbíhá a pokud se obě linky protnou a děj bude lépe držet pohromadě, tak tu máme slušný seriál se solidními herci.

  • V některých momentech správná thrillerová atmosféra
  • Existence Archive 81
  • Herci
  • Rozdrobený děj
  • Hodně postav
70 %
Mé hodnocení
richardK

Velmi dobrý pilot. Mám ráda horory, které se odehrávají na samotě u lesa, což tady dokonale sedí. Celý objekt je osázený kamerami, máme tady tajuplné postavy, agendy, střídání přítomnosti a retro minulosti a pravděpodobně i špetku nadpřirozena.

Podcast neznám, takže netuším, jakým směrem se příběh bude ubírat dál. Líbilo se mi, že hrdina pracuje ve filmovém muzeu – těch prvních cca 10 minut, když jsme sledovali jak a kde pracuje, mi přišlo hodně zajímavých, podobné prostředí a práce se v seriálech vůbec nevyskytuje. Ovšem ani na jeho odcestování na samotu si nemůžu stěžovat, tam to teprve začalo dostávat tu správnou šťávu.

Myslím, že půjde o skvělou volbu pro maraton. Epizoda utekla jako voda a hned jsem měla chuť pustit si další, abych viděla, co se v minulosti skutečně stalo, kde jsou lidi, kteří se v ohni nenašli, a jak to vlastně celé skončí. Příběh mě pohltil, tato novinka si místo ve watchlistu rozhodně najde. Dokázala bych si představit více toho hororového žánru, ale věřím, že naplno vypukne v dalších dílech. Tohle bylo jen takové seznámení, žádných velkých lekaček jsme se zatím nedočkali.

  • ideální pro maraton
  • míchání přítomnosti a minulosti
  • ukázka práce v muzeu filmu
  • zatím nedostatečně hororové
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Moje roční čekání se konečně vyplatilo a Netflix konečně vydal první sérii seriálu Archive 81 a po shlédnutí první epizody jsem s výsledkem nadmíru spokojen, jelikož pilot překonal moje očekávání. Původně jsem se na seriál těšil kvůli zajímavě znějící zápletce, ale hlavně kvůli Dině Shihabi, kterou jsem si velmi oblíbil v druhé sérii Altered Carbon, kde hrála umělou inteligenci s označením Dig 301.

Archive 81 vypadá na velmi zajímavou kombinaci vyšetřování nadpřirozena, konspirace a emotivního thrilleru. Hlavní hrdina je zde najat, aby v odlehlém výzkumném zařízení opravil poškozené videonahrávky, což ze začátku vypadá jako náhodná práce, ale nakonec se ukazuje, že ho s kazetami něco spojuje. Pro práci ho najal záhadný Virgil Davenport a jeho společnost LMG, která může být soukromá, ale nedivil bych se, kdyby se jednalo o vládní agenturu pro vyšetřování paranormálních jevů. Osobně mi tento seriál připomíná svojí atmosférou videohru Control, která je podle mě fenomenální a pokud se v následujících epizodách tohoto seriálu nestane něco debilního, tak si i seriál odnese takovéto hodnocení!

  • vyšetřování nadpřirozena a konspirace
  • Dina Shihabi jako Melody Pendras
  • Martin Donovan jako Virgil Davenport
  • tajemná společnost LMG
100 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Janey T

Janey T

Jsem ráda, že jsem nedala na první dojem z pilotu a dokoukala to celé. Byl to nakonec skvělý kousek :)
před 2 roky
_-0-_

_-0-_

Jjj, o tom to je, proto je často NPL zavádějící.
před 2 roky
Zetha

Zetha

Však už za to schytali na Twitteru hejty, v předloze (podcastu) byla Melody totiž lesba. xD
před 2 roky
Další články k tématu