15. 10. 2022

Novinka pod lupou: Fire Country (CBS)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Fire Country
Žánr drama, hasičský
Stanice CBS
Premiéra 7. 10. 2022
Vysílání pátek
Délka pilotu 42 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Mladý trestanec se zapojí do hasičského programu, ve kterém hledá vykoupení a možné zkrácení trestu odnětí svobody. Spolu s dalšími vězni se po boku elitních hasičů snaží uhasit rozsáhlé požáry v celém regionu.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Měla jsem pocit, že koukám na něco, co mohlo být úplně v klidu novinkou před 8, 10, 12 lety. Maloměstský, rodinně vycentrovaný pilot, ve kterém se nakonec ukáže, že každý je s každým příbuzný, nebo se aspoň každý s každým odpradávna zná.

Přesto mě to téma zaujalo. O tomhle programu jsem slyšela poprvé, tudíž aspoň v tomhle ohledu to pro mě bylo něco relativně jiného. Navíc hasiče já můžu a na rozdíl od té mexické hasičárny na Netflixu v létě (High Heat) bych si tenhle pilot dala klidně ještě 38× (tolik dílů totiž měla 1 série toho mexického průseru).

Extrémně mi ale vadily 2 věci: přepálený heroismus (hlavní hrdina, vězeň, který si odpykává trest, reálně stihnul v pilotu už asi na 4× zachránit půlku města) a opravdu viditelně CGI oheň. Taky přemýšlím, kam až půjdou, když už si v téhle jediné epizodě vypálili půlku okolí městečka Edgewater, kde se příběh odehrává.

Z postav mě bavili Kevin Alejandro a Billy Burke, zbytek nevím nevím, takové nemastné, neslané, hodně černobílé postavičky. Každý tam má svou přesnou úlohu a charakter, kterého se drží, takže klasika. Předpovídám, že tento seriál by mohl ideálně fungovat v momentě, kdy potřebujete u něčeho vypnout a raději řešit cizí problémy z jiného soudku, než ty vaše.

  • hasiči a zajímavý program
  • maloměstské cítění
  • na odreagování
  • přehnané hraní si na hrdinu
  • příliš viditelné CGI
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

První díl mi hodně připomněl australský seriál Fires. Což je super, protože tady taky bylo spousta akce. Jak už to u podobných seriálů bývá, nechybí ani rodinné drama, ale prozatím ho tady bylo o poznání méně než požárů, což je super.

Postavy vypadají sympaticky. Jen jsem si všimla, že je v módě knírek u pánů, což není můj styl, myslím, že s ním všichni vypadají, jako by vypadli ze špatného westernu, a nikomu to nesluší. Ale to je jen moje osobní připomínka, která na kvalitu a zábavnost seriálu nemá žádný vliv.

Epizoda utekla jako voda. Je tu opravdu hodně akce, ovšem tím, že je seriál limitovaný délkou epizod, tak musel z celé prekérní situace vybruslit až nelogicky rychle. Měli jsme tu napínavou scénu, bum a bylo po všem, aniž by nás v tom tvůrci nechali trošku vypotit. Práce s atmosférou kvůli pevné délce dílů maličko pokulhává – v tomto mají streameři neskutečnou výhodu, jeden díl můžou mít na 25 minut, další díl na 55 minut podle toho, co všechno a jakým tempem je potřeba odvyprávět.

  • spousta akce
  • sympatické postavy
  • rychle utíká
  • špatná práce s atmosférou kvůli omezené délce epizody
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Na tenhle seriál jsem byla celkem natěšená z mnoha důvodů. Jednak když to někde hoří a plápolá, tak se k životu probudí můj vnitřní pyroman a dožaduje se sledování ohně aspoň takhle. Pak proto, protože co si budeme povídat, Fire je po jedenácti letech už vyčpělé, Station 19 je úplně stejná telenovela jako mateřské Greys (a já jsem vážně neskonale alergická na patlání se v soukromí postav) a 9–1–1 se věnuje i jiným věcem než jenom hasičům, což na mě občas působí rušivě (byť jejich šílené nehody a záchrany miluju). A v neposlední řadě i proto, že téma lesních požárů a hlavně vězeňských hasičských jednotek tady ještě nebylo. A ano, tyto jednoty ve Státech opravdu existují. Jsou většinou nasazované na méně náročné práce, při kterých by to bylo u vycvičených profi hasičů jenom plýtvání silami (a v neposlední řadě je taky výhodou, že je stát platí naprosto minimálně a když se někomu něco stane.. well asi dovedete představit že lepší vězeň než vzorný hasič že).

Ale protože ani vězeňského hasiče nemůžou do terénu poslat bez aspoň základního výcviku (aby náhodou nenadělal víc škody než užitku), tak je nám v hned v úvodu představen hlavní hrdina. Tomu napřed zamítnou podmínečné propuštění, aby mu právnička namluvila, že když se přidá do programu hasičů, bude mít příště větší možnost, že se propuštění dočká. A na výcvik ho pošlou přesně tam, kam nikdy nechtěl. Zpátky do rodného města, odkud odešel a už se nechtěl vrátit. Takže taková klasická seriálová zápletka. Osudy vězeňských hasičů se pak budou proplétat i s hasiči ze stálé hasičské stanice ve městě, protože jak jsem už psala, obě jednotky musí pracovat v symbióze. Posléze se ukáže proč vlastně Bode (ten vězeň ze začátku o kterém to celé je) odešel z města, jaké má nevyřízené účty a proč se nechtěl vracet. Takže prostor pro propojení lesních požárů (a jakože je to hukot, to vám můžu říct) a osobních dramat je tu veliký a očekávám, že to bude způsobovat třenice. Možná mi ale pro jednou nebude rejpání v osobních životech postav tolik vadit, protože tady je to do děje vpletené tak nějak přirozeněji než u mnou výše zmiňovaných seriálů. Já se na další díl rozhodně těším a jsem ráda, že moje očekávání, která jsem měla z traileru byla vrchovatě naplněna.

  • Spousty známých tváří
  • Neotřelé téma lesních požárů a vězeňských hasičů
  • Billy Burke snad poprvé hraje šťastně ženatého chlapa :D
  • Hlavní hrdina kupodivu vzbuzuje sympatie, i když jsem to původně nečekala.
  • Očekávám velké ohýnky i do budoucna
90 %
Mé hodnocení
andromache
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu