14. 1. 2022

Novinka pod lupou: Priznanie (RTVS)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Priznanie
Žánr Drama
Stanice RTVS
Premiéra 9. 1. 2022
Vysílání neděle, 20:30
Délka pilotu 55 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Syrská imigrantka Leila a její roční syn Sámi při putování Evropou opatřením zůsatli na Slovensku, kde požádali o azyl. Dramatický osud matky s dítětem se v nové zemi prolíná s osudem rodiny Važanovcov. Navíc rok po událostech seriálu Hniezdo musí Michal a Kristína řešit neuzavřené záležitosti z ne tak vzdálené minulosti.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Chápu, proč původně RTVS chtěl nechat Hniezdo tak jak skončilo a nijak nepokračovat. Jsem ale zároveň rád, že se nakonec našel takovýto námět, díky kterému vzniklo Priznanie. Toto je u nás na poli seriálů prakticky něco nového a neznámého. Jen se bohužel zatím hlavní linka ztrácí mezi těmi dalšími.

Spousta věcí je tak, jak byly v předchozím seriálu, část jich je ale posunuta úplně jinam, což je super, protože i z uzavřených věcí vychází další zápletky, které ale působí promyšleně a nekřičí z nich nelogičnost. Z nových věcí je tu nastíněna řada problémů, zatím ne na všechny byl dostatečný čas, což je u úvodního dílu pochopitelné, ale mám obavu, aby toho nakonec nebylo moc.

Jsem hodně zvědavý, kam povede závěrečné „odhalení“, protože doufám v něco trochu originálnějšího, než co člověka napadne v první chvíli. Celkově se těším na propojení příběhu Leily a Važancov, její roli v práci a nejspíš i v rodině, protože s Borisem se nejspíš brzo přiblíží další problémy. Za mě, pokud všechny linky dostanou svůj prostor, má seriál velkou šanci napodobit úspěch svého předchůdce.

U obsazení je fajn, že se vrátili původní herci (a tím i postavy), přiznám se, že mě tu překvapil Andy Kummer, úplně jsem zapomněl, že hrál Borisa a vůbec bych ho tu nepoznal. Obdivuju tady Angeliku Sbouli a smekám. Ale trochu mě mrzí, že je tu zase Max Bolf, začínám mít pocit, že na mě vypadne z každého druhého seriálu a už ne jen na JOJ. Myslím, že se brzo některým zajít a bude to škoda.

  • neotřelý příběh
  • smysluplně rozvíjí věci z Hniezda
  • množství témat
  • upozadění hlavní linky
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Nebylo to špatné. Příběh je možná trošku víc telenovelový, než by se slušelo, ale celkově se na to kouká dobře.

Jsou tady opět ti stejní herci, očividně jak Česko, tak i Slovensko nemá žádné nové tváře, které by se v seriálech mohly objevovat. Přijde mi, že ten chlápek s firmou je ve všech slovenských seriálech, které jsem minulý rok do NPL sledovala. Začíná to být už trošku přes čáru, vedoucí castingu by se měli začít trošku víc snažit.

Příběhově je imigrační linka silná, osobní životy ostatních hrdinů už méně. Jsou mnohem slabší především proto, že je vidíme v každém seriálu, nepřináší nic nového. To hlavní děj, to je něco jiného. Postava cizinky je v našich končinách něco neprozkoumaného, přináší to s sebou velký potenciál, jak zábavnou a nevnucující formou seznámit diváky s jinými zvyky a kulturami.

Bohužel její příběh trošku sráží opět to velké nadbytečné drama ohledně pravděpodobně nebezpečného manžela a jeho rodiny. Kdyby je tvůrci nechali mrtvé a soustředili se jen na problematiku získání azylu a začlenění cizinců do slovenské společnosti (např. ukázaná práce v krejčovství), bylo by to mnohem lepší.

  • cizinka a její dějová linka na Slovensku
  • pořád dokola stejní lidi
  • až moc velké drama
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
fabec1222

fabec1222

Hnízdo u nás doma dost bodovalo, takže tohle byla jasná volba. Jako jasně, je třeba říct, že to...
před 2 roky
_-0-_

_-0-_

Další příspěvek k progresivistické výchově populace. Kdyby se něco takového vypustilo v minulosti,...
před 2 roky
Další články k tématu