6. 5. 2022

Novinka pod lupou: Gaslit (Starz)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Gaslit
Žánr politický, životopisný, retro
Stanice Starz
Premiéra 1. 5. 2022
Vysílání neděle
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Moderní verze aféry Watergate. Seriál vypráví dosud promlčené příběhy a ukazuje zapomenuté postavy tohoto skandálu – od Nixonových podřízených až po práskače, kteří nakonec celé tohle zkažené impérium potopili.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Aféra Watergate je takové mé guilty pleasure mezi historickými událostmi, smím-li to tak říct. Je fakt, že ve školách se o tom dozvíte pramálo, zdali vůbec, a i přesto, že já si vždycky s radostí načítala věci do dějepisu nad rámec učiva, k Watergate jsem se podrobněji propátrala až pár let zpátky díky mému milovanému Timeless (konkrétně 1×06 “The Watergate Tape”, naprosto geniální věc).

Od té doby jsem tímhle skandálem lehce posedlá, takže Gaslit bylo must-see. Je to pohled odjinud, než bych na první dobrou očekávala – tudíž buď pohled přímo Nixona, nebo naopak druhé strany okolo vyšetřování Bernsteinem a Woodwardem z Washington Postu. Tady se na kauzu podíváte hezky od začátku prostřednictvím méně známého jména z Bílého domu, Johna Deana, který do toho zpočátku ani nechtěl být zapletený a kterého jsem si neskutečně oblíbila. Ze 3/4 za to mohl jeho představitel, neříkám že ne. Dan Stevens je v roli naprosto k sežrání.

Jména jsou obecně tahounem celého tohohle počinu. Julia Roberts je hvězda, to všichni víme, avšak z nějakého důvodu mě tady bohužel ona ani její linka nezaujaly, i když vím, že je ústřední a zajímat by mě měla. Když už, tak si pro sebe veškerou mou pozornost ukradl její manžel v podobě Seana Penna. Trojlístek postav, které mě nejvíc bavily, uzavírá skvělý Shea Whigham jako Gordon Liddy.

Pokud s aférou Watergate nejste dopodrobna obeznámení, nejsem si jistá, jestli budete v obraze. Být to můj případ, byla bych podle mě ztracená, ale třeba vám křivdím a třeba na tom ani nezáleží. Tak či onak, doufám, že další díly rozjedou více akce a té “špionáže”, čímž to bude postupně lepší a lepší, než jen tohle pilotní nakouknutí pod pokličku.

Jsem teď do toho skandálu zase natolik ponořená, že si musím jít počíst a pozjišťovat nové okolnosti z pohledu postav, které mi přinesl pilot. Opět mě tady štve, že na zbytek série musím počkat, jelikož bych si to nejraději hned pustila na posezení (a to i přes tu zabijáckou délku epizod). Nebýt však Watergatem fascinovaná, asi si to moc neužiju.

  • aféra Watergate
  • nezvyklý úhel pohledu na věc
  • Dan Stevens, Sean Penn, Shea Whigham
  • nezaujal mě charakter Marthy Mitchell
  • pilotní vykecávací náhled
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Mám trošku podezření, že tohle drama zůstane v našich končinách spíše přehlížené. Ona americká politická historie hodně táhne za oceánem, ale nás se až tak nedotýká, mnozí z mladé generace ani neví, co se tam za poslední roky všechno dělo a děje.

Přesto je škoda, že se tento seriál s největší pravděpodobností nedostane do širšího povědomí. Je totiž moc hezky udělaný. Jedná se o další velkorozpočtové drama, které táhne uměleckými kulisami, působivými kostýmy, hereckými projevy i kvalitním scénářem. Začínám mít pocit, že nová sezóna cen bude mít hodně nabité kategorie, protože co tady obecně poslední dobou vidím za povedené kousky, tak to vypadá, že se budou předhánět v tom, kdo si pro sebe vítězství ukradne.

Trošku mi to připomíná pár let starou minisérii The Comey Rule, která vypadala dost podobně. No a samozřejmě se hodí také srovnání s čerstvou novinku The First Wife, zdejší výrazná role Marthy Mitchell by do příběhů prvních dam krásně zapadla. I vizuálně jsou tyto seriály dost podobné, takže pokud máte rádi tento typ politických dramat, rozhodně nesáhnete Gaslitem vedle.

  • kinematografická stránka
  • herecké výkony
  • silný scénář
  • působí umělecky
  • není pro masy
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Gaslit v čele s hvězdným obsazením plní, co slibuje. Oživuje aféru Watergate z pozice účastníků a jejich rodin, kdy se vytvářeli mikro příběhy, o kterých nemáme ani tušení. V příběhu resp. pilotu hraje hlavní roli generální prokurátor John Mitchell s ženou a lidé z jeho administrativy. Hned na úvod se nám dostane proslov, jak je důležité mít silnou Ameriku s ukázkou demonstrace(ruka nad hořící svíčkou). Jde o důležitý úvod, abychom pochopili, koho to máme před sebou. Mitchell totiž vyhlásil boj pouliční kriminalitě (záběr na černocha, který se*e) a demonstracím proti válce. Zároveň je šéfem prezidentské kampaně Nixona a hodlá využít všechny prostředky k znovuzvolení, když popularita Nixona upadala. Na scéně se objevuje G.Gordon Liddy (Shea Whigham), John Dean (Dan Stevens) a Jeb Magruder. A začnou kout pikle, jenž dokonce mají název – Operace Gemstone. Pilot přináší několik skutečně výtečných momentů, jenž jsou podpořeny vybroušenými dialogy a postupně odkrývá povahové rysy všech zúčastněných a jejich pozice v této vysoké hře. Nechybí ani taková libůstka, kdy se Dean seznamuje na večírku s nezletilou dcerou Mitchellových a nabídne ji žvýkačku, ona mu cigaretu. Musím pochválit i správně zvolené momenty z osobního a rodinného života, kdy přilétne facka, pak druhá a další den je ve skříňce obálka s „omluvou“. Dalo se čekat, že to bude seriál na úrovni a pokud divák zná aféru z filmů, nebo tisku, tak si tento pohled dozajista vychutná. A kdo ji nezná, bude spokojen neméně, ale těm doporučuji si o tom něco přečíst.

  • Herci
  • Dobový vizuál
  • Watergate
  • Částečná znalost aféry je nutná
  • Něco bych možná vyšťoural, ale tohle mně baví, tak nic
80 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu