21. 8. 2022

Novinka pod lupou: Five Days at Memorial (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Five Days at Memorial
Žánr drama/miniséri­e/lékařský
Stanice Apple TV+
Premiéra 12.8.2022
Vysílání pátek
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Minisérie se odehrává těsně po hurikánu Katrina a sleduje události, škody a dopady, které hurikán napáchal. Příběh se odehrává v prvních pěti dnech v nemocnici v New Orleans. Vyčerpaní doktoři a sestry byli nuceni činit rozhodnutí o životě a smrti, která je ve snech strašila mnoho následujících let.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Na tenhle seriál nebude úplně jednoduché pokoukání. Hned od začátku víte, že seriál je dle skutečných událostí, které se staly během hurikánu Katrina. Personál v nemocnici nebyl na takové řádění živlu absolutně připraven, a chtě nechtě si s tím musel nějak poradit. Už první epizoda byla ostrá a to byl pouze začátek.

Seriál se snaží diváka vtáhnout do děje od samého začátku, problém ale je, že jak se snaží vysvětlit všechny okolnosti a vztahy, tak působí sterilně a odosobněně. Nezvládla jsem si zatím vytvořit k postavám nějakou větší vazbu. Druhou věcí, která mě rušila, byly prostřihy na skutečné záběry řádění Katriny. Ty tam za mě byly nacpány na sílu a naprosto zbytečně. Příběh sám o sobě je nosný a tyhle prostřihy nepřinesly žádnou přidanou hodnotu.

Casting se povedl na jedničku. Vera Farmiga je jako starostlivá, byť naivní, doktorka perfektní. Personál nemocnice krásně zobrazuje bezmoc, která nastává v okamžiku, kdy je jasné, že jde do tuhého a že to budou muset nějak společně přežít bez vnější pomoci.

Pokud seriál udrží nastavený trend a podaří se mu prodat postavy, aby diváka dostatečně zaujaly, tak se může jednat o jednu z největších událostí sezóny. Apple určitě chce pomrkávat na televizní ceny.

  • podle skutečné události
  • perfektní casting
  • skutečné záběry Katriny
  • odosobnění
60 %
Mé hodnocení
litllewitch

Mám ráda seriály podle skutečné události. A tento po první epizodě vypadá opravdu hodně intenzivně. Samozřejmě se jedná o stále poměrně čerstvé téma, o kterém více či méně slyšeli snad všichni.

Přiznám se, že i když jsem o celé tragédii věděla, nikdy jsem si k ní nevyhledávala více informací. Když člověk něco nezažije nebo se ho to přímo netýká, nikdy si nedokáže tak úplně představit, co všechno daná situace obnáší. Ovšem když jsem sledovala pilot, pocítila jsem tu tíhu závažnosti celého hurikánu. Co to pro všechny ty lidi muselo být za neskutečnou tragédii. Tragédii, která jim vzala nejen domovy, ale také rodinu, blízké a přátele.

První epizodě nechybí působivá atmosféra. I když je to jen úvod do celé akce, cítila jsem při sledování nervozitu, běhal mi mráz po zádech. Příběh mě dokázal vtáhnout a hltala jsem ho plnými doušky.

Mám moc ráda Veru Farmigu a i zde herečka předvádí výborný výkon. Po zhlédnutí prvního dílu jsem si dohledávala trošku víc informací o celé kauze a nikdy by mě nenapadlo, že by tyto postavy mohly projít až takovým problematickým vývojem. O to víc jsem zvědavá na další epizody, kdy se panika, beznaděj a bezmoc budou ještě více stupňovat.

  • herecké výkony
  • intenzivní atmosféra
  • donutí vás to přemýšlet i o tématech, které se vás přímo netýkají
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Pět dní v nemocnici Memorial při a po řádění hurikánu Katrina. Pilotní díl diváka „seznamuje s příchodem“ hurikánu Katrina a v rámci nemocnice se odkrývají první závažné nedostatky, na které, už bylo upozorňováno, ale nikdo je nechtěl řešit. Přístup šéfky krizového štábu je jako vždy, však už jsme pár hurikánů zažili a přežili, tak tento zvládneme taky. Jenže Katrina je daleko větší mrcha, než ty předchozí. Ledacos jde vidět i na dobových záběrech, které se prolínají s momentkami s pacienty a lékaři. Jejich tváří je i výborná Vera Farmiga v roli Anny Pou, která má ten správný výraz ve tváři. O tom, že celý seriál bude ždímat emoce, o tom není pochyb, už jen ta představa, když vidíte, jak se na město a nemocnici řítí „masakr plný vody“. Tudíž je jasné, že ta pravá podívaná se teprve bude odehrávat v dalších epizodách. Sám jsem zvědavý, zda dostaneme od tvůrců trochu jinou podívanou, nebo to bude jen klasické ždímání dramatické látky.

  • Podle skutečné události
  • Vera Farmiga
  • Lékařské prostředí
70 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
zdenicka

zdenicka

Musím říct, že musím souhlasit s názory. Pustila jsem si první díl a jsem ráda, že byly vypuštěny...
před 90 týdny
Další články k tématu