21. 5. 2022

Novinka pod lupou: The Time Traveler's Wife (HBO Max)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Time Traveler's Wife (Zakletý v čase)
Žánr drama, mysteriózní, romantický, SciFi
Stanice HBO Max
Premiéra 15. 5. 2022
Vysílání neděle
Délka pilotu 51 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Sledujeme příběh Claire a Henryho. Jejich vztah je narušen, protože Henry trpí vzácnou chorobou a samovolně cestuje do minulosti a do budoucnosti. Když tak Henry potká Claire poprvé, ona ho zná už 14 let a ví, že se stane jeho manželkou. Jak se ale s něčím takovým vypořádat, když je tu navíc předzvěst toho, že se máte bát o svůj holý život?

Trailer

A jaký je náš ortel?

Claire a Henry jsou taková nesourodá dvojka, která mě hned chytila. Těším se víc na jejich postupný vývoj, ale už takto si to užívám a bavím se. Linka odehrávající se v době, kdy Henry potkává Claire poprvé je zatím nejslabší, ale to je dost tím, že se v ní zatím nic moc nedělo, oba jsou dost takoví nejistí a jak jdou časově tak nějak proti sobě, v této podobě se vidí poprvé, takže to trochu drhne. Každopádně toto je něco pro mě, líbila se mi tato myšlenka už v případě Doctora Who, kde to byli River Song a Doctor, kdo se potkávali v podivném pořadí, a tady je to koncentrované a strašně super.

Užívám si, jak se nepotkávají jen Claire a Henry, ale taky Henry s Henrym napříč časem. Někdo ze scifi kruhů by asi mohl mít problém s paradoxy a kdo ví čím, ale mě to tu baví. Je totiž super, že se seriál nezaměřuje jen na jedno období, ale vidíme příběh napříč životem, to jak si Henry při vypořádávání s cestováním pomáhá, že musí čelit své smrtelnosti (asi nás čeká jiný konec než v předloze).

I v dalších dílech to rozhodně bude romantika jak něco, ale to pro mě nikdy nebyl problém. Dvojka mě baví a je perfektní, že musí řešit všední problémy, i když mají ještě eden obří nevšední.

Zatím moc nevím, co si myslet o scénách na kameru, takže tam bych možná viděl drobné mínus, ale zase se mi líbí, takže tak něco mezi. Vysloveně mínus tady asi žádné nevidím, sice to není stovkový pilot, ale je u mě hodně vysoko a těším se už teď na další díly. Myslím, že to bude super dramaticky romantická jízda. A málem bych zapomněl, chválím popisky, kolik komu právě je. Hodí se a vypadají pěkně.

  • popisky věku
  • nesourodost Claire a Henryho při prvním setkání
  • očekávaný vývoj představ
  • chytí a nepustí
  • rozhovor na kameru
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Na seriál Zakletý v čase jsem se opravdu těšila, a to nejen proto, že hlavního hrdinu ztvárňuje můj oblíbenec Theo James, ale i proto, že jsem před lety viděla původní film i četla knižní předlohu. Pokud si dobře vzpomínám, tak kniha je psaná formou deníku hlavní hrdinky a rozhodně mi v paměti moc neutkvěla. Za to film ano, a to díky hercům hlavních představitelů – Eric Bana (Henry) a Rachel McAdams (Clare). Proto jsem skákala radostí jako malá holka, když jsem se dozvěděla o seriálu a že v něm hraje další můj oblíbenec.

Hlavním hrdinou je skoro třicetiletý knihovník Henry, který je zahořklý životem, neboť se bojí budoucnosti. A není se čemu divit. Vždyť skáče časem do různých časových období a vždycky mu jde o život. Světem mu ale otřese mladičká Clare, která když Henryho poprvé uvidí, málem začne skákat radostí do stropu. Nic netišící Henry se tak dozvídá, že Clare už 14 let navštěvuje. Tak, jak se Henry snaží sžít s novou situací, tak tak se Clare učí o Henrym, na kterého se už 14 let těší, až se s ním setká. Je to typická romantická slaďárna, která ne každému je po chuti. Naivní Clare si Henryho vystavila na piedestal a když se setká s jeho mladší verzí, nedokáže se smířit s tím, že není takový, jak si ho pamatuje. Ale ani Henry to nemá lehké. Vždyť mu nějaká ženská tvrdí, že je jeho manželka z budoucnosti a Henry na budoucnost myslet nechce, neboť je nejasná a děsivá.

Jelikož základní koncept znám, tak mi pilot dějově nepřekvapil. Některé scény jsem i čekala a těšila se na ně. Co se mi hodně líbilo, tak to, že si tvůrci pohráli s dějovou linkou a nebáli se prolínat jednotlivé časové úseky dohromady. Což někomu může krásně zamotat hlavu a bude potřeba si díl zopakovat. Naštěstí aby nám to tvůrci ulehčili, tak je ke každé nové scéně prozrazen věk hlavních hrdinů. Z důvodu skoků v čase si myslím, že bude seriál lepší vidět až jako celek, neboť by z toho mohl mít pozorovatel jednoduše guláš. Také jsem zvědavá, jestli budou chtít natočit pokračování. Dle mého názoru se bude jednat o seriál s jednou sérií, ale člověk nikdy neví. Třebas nás tvůrci překvapí a všechno nám hned neprozradí a budou to chtít natahovat. Rozhodně si ale myslím, že by seriál mohl mít potenciál (no tak, jsem ženská a nahatý zadek Thea můžu sledovat pořád dokola :D).

  • Theo James
  • rozdílné věkové nalíčení hlavního hrdiny
  • nahatý zadek hlavního hrdiny
  • příroda ve scénách s maličkou Clare v 6 letech
  • kontrast vztahu Henryho a Clare před a po manželství
  • lehce se dá ztratit v toku děje
  • očekávaná naivita hlavní hrdinky
  • kvůli skákání v čase bude asi lepší se na seriál podívat jako komplet nebo možná jednou dvakrát po sobě
90 %
Mé hodnocení
Luisa

Bude mít nabitá seriálová sezóna dalšího favorita divácké oblíbenosti? Už film si mně získal, po pilotu to vypadá, že totéž seriál asi nedokáže. Ve srovnání s filmem si jde trochu jinou cestou, co mně však překvapilo, že hned v pilotu se objeví veškeré informace z 2× delšího filmu. Ambientnější poloha herců ve filmu je v seriálu spíše živelnější, o něco více sexuchtivá, s přímými proslovy do kamery, nad kterými jsem vytřeštil oči. Už dopředu jsem měl obavy z Rose Leslie, jejíž romantické podání je na hony vzdálené filmové Rachel Mc Adams a když se setká se svým milovaným, tak poměrně rychle kráčí do postele. Co se scifi linky týče, pilot odhalil řadu informací tak, aby se divák rychle zorientoval, protože další vývoj přinese překvapení, ke kterému je nutné vše znát. Navíc tvůrci občas používají i nápovědu, tudíž se v ději neztratíte. Ale působí to tak nějak ukvapeně. V rámci děje se tvůrci snaží o vytvoření vizuálně podmanivé atmosféry, která řadu scén schovává pod pláštík tmy, ale s nasvícením, kdy pády Henryho na zem, či kapotu auta zabolí, ovšem také je pořád nahý (a dopadnul hodně krát). A k tomu scény z dob mladé Clare, či Henryho, kdy scéna s přineseným oblečením byla ve filmu jedna z nejdojemnějších, tady nemají ten emotivní dopad. Pilot je za mnou a prozatím jsou pocity smíšené, navíc mám trochu obavy, že už první díl přinesl značný obsah a následující děj se bude až moc soustředit na Henryho problém (kdo viděl film, ví), ale to zjistím v dalších epizodách. Jsem si ale jistý, že řadě diváků, navíc nepolíbených filmem, se seriál bude líbit.

  • Romantika protkaná cestováním v čase
  • Až moc sexuálně laděné
  • Dětské scény s Clare nemají tu „filmovou“ dojemnost
  • Hodně ukvapené
60 %
Mé hodnocení
richardK

Tohle byl pro mě jeden z nejočekávanějších seriálů tohoto roku. K příběhu mě pojí poměrně silné pouto. Knihu a následný film jsem si totiž vybrala jako téma pro svou bakalářku. Koukala jsem na to a četla to milionkrát, až mi z toho hlava přecházela. Když jsem zjistila, že bude seriál, byla jsem nadšená… a taky z toho, že už mám bakalářku pár let za sebou a nemusím do ní komponovat další, řekněme poměrně komplikovaný prvek.

Hned od první minuty mi bylo naprosto jasné, že si seriál zamiluju. Nebudu ho porovnávat s filmem, který byl taky perfektní. Tohle je prostě seriál, má víc času ponořit se do příběhu, seznámit nás s postavami, netlačit na pilu, ale budovat si atmosféru tak, abychom si hrdiny ještě více zamilovali a prožívali jejich příběh naplno.

Seriálu se perfektně daří zachytit tu jedinečnou romantickou atmosféru z knihy. Dost tomu napomáhá výborné herecké obsazení, povedený scénář, ale také výrazná hudba, která tomu dodává tu správnou jiskru. To abych už teď začala nakupovat kapesníčky na maraton, abych měla dostatečnou zásobu. Po prvním díle jsem nadšená a moc se těším na celý seriál.

  • herecké obsazení
  • parádní scénář
  • romantika se špetkou humoru
  • hudba
  • celý koncept a potkávání sebe sama
100 %
Mé hodnocení
ragelly

Někdy se vzácně objeví seriál, na kterém mě zaujme oboje příběh i herecké obsazení. The Time Traveler's Wife je dobrým příkladem. Znám oboje knižní předlohu (výborná) i filmovou verzi z roku 2009 (rovněž podařená). K pilotu jsem tak přistupovala s mírnými obavami, jestli se podaří zopakovat kouzlo již dvakrát přečteného/zhléd­nutého, ale první díl příjemně překvapil a určitě budu seriál sledovat dál!

Hlavním příběhovým trumfem je bezpochyby cestování v čase, které hlavní hrdina neovládá, nemá kontrolu nad tím, kde a kdy skončí příště. To do příběhu vnáší prvek nepředvídatelnosti, protože Henry ani jeho láska Clare si nejsou jistí, kdy se znovu uvidí a na jak dlouho. Navíc cestování časem v Henryho podání není žádná procházka růžovým sadem, naopak se k němu poutá více nebezpečí. Seriál tak minimálně v první epizodě zdařile kombinuje oboje napětí i romantiku. Jisté náznaky (kaluž krve, závěr samotný) pak dávají najevo, že na Henryho čeká v budoucnu ještě něco horšího, a já jsem zvědavá, jak se seriál s touto prozatím neurčitou hrozbou vypořádá. Přece jenom už je to nějaký pátek, co jsem četla knihu a viděla film, takže si nepamatuji každičkou zákrutu děje… a seriál si knižní příběh navíc může pozměnit k obrazu svému, to je další věc.

Příběh tedy zvládne zaujmout, zejména pokud máte stejně jako já rádi seriálu typu Doctor Who se vším tím wibbly-wobbly-timey-wimey… stuff. Jsou tu jisté styčné body s Doctorem Who, třeba dívka, která čekala (jsem jediná, kdo si během rozhovoru Clare s Henrym v kavárně vzpomněl na interakce mezi Jedenáctkou a Amy? Asi ano.), zápisník, kde Henry zaznamenává, kdy se objeví příště, a samozřejmě motiv romance rozvíjené napříč časem. Jinými slovy, potenciál pro pořádně zamotaný příběh tu je a já jsem zvědavá, jak se s ním seriál popasuje v dalších epizodách a jaké dějové kličky představí.

The Traveler's Wife by však byl sotva poloviční bez hereckých výkonů. I zde mě seriál potěšil, protože oba herci v hlavních rolích patří mezi mé oblíbence, takže vidět je hrát spolu mě těší dvojnásobně. Theo James od dob Divergence hodně herecky vyrostl a rozdílné fáze Henryho života (neboť ho vidíme v různém věku) zvládá zahrát s přehledem. Jen mi nepřišlo moc realistické, jak ho namaskovali jako staršího, ale za to herec samotný nemůže. Rose Leslie také nezklamala, jde vidět, že během herecké pauzy rozhodně nezapomněla, jak hrát, a s Theem jí to klape. Po první epizodě je předčasné soudit, ale myslím, že by Clare a Henry mohli být můj nový oblíbený seriálový pár!

Ať se na to dívám jakkoliv, pilotu nemám moc co vytknout. Herci dobří, příběh poutavý, tempo by chvílemi mohlo být svižnější, ale nedá se říct, že bych se nudila, a navrch je tu vydařený soundtrack (zvláště se mi líbilo zakomponování písně Shape of My Heart). The Traveler's Wife mě v první epizodě zaujal a to vysoké hodnocení si zaslouží, byť si zde nechávám určitou mezeru jako prostor pro zlepšení. :)

  • Pořádně zamotaný, ale zároveň srozumitelný příběh
  • Cestování časem! (pro fanoušky)
  • Herecké výkony (mezi ústředním párem chemie funguje)
  • Soundtrack
  • Cliffhanger na konci dílu (ve stylu: co se to sakra stalo?!)
  • Tempo by v pár scénách mohlo být svižnější
  • Divný make-up staršího Henryho
80 %
Mé hodnocení
Mad.Awe

Jsem si téměř jistá, že tohle bude slavit úspěch, ale mě to bohužel neohromilo. Filmová adaptace byla fajn, převážně protože Eric Bana, ale do žebříčku mých oblíbených filmů bych se ho ani neobtěžovala zařadit, natož aby skončil třeba někde v první půlce. Seriál staví na odlehčené notě, což mi bylo sympatické, a nahotě Thea Jamese, na což si taky nestěžuju.

Ne tak slavné to potom bylo se vším ostatním. Rose Leslie mi připomíná horší kopii Emmy Stone (kterou mám fakt ráda), a i když má i Rose hezkou tvářičku, což většina diváků či divaček ocení, mě nebaví a není mi v roli sympatická. Avšak nejhorší na tom bylo teprve to, že jsem z ústřední dvojice necítila žádnou chemii, protože jsem asi divná, a jelikož tam na tom stojí v podstatě vše, úplně mi to zkazilo celý dojem z příběhu. Každý zvlášť někde jinde dobrý, ale tady jako pár vůbec.

Samotný koncept cestování v čase v tomhle pojetí vyvolává nekonečno otázek, což ono cestování v čase dělá i jinde, ale zlaté pravidlo, že nemůžeš cestovat tam, kde už existuješ. Na druhou stranu se mi to, že musíte aspoň minimálně zapojit mozek, abyste chápali, a ne, že půjde vše kontinuálně jako po másle, líbilo.

Objektivně bych ohodnotila výš, ale subjektivně mě pilot ani nenalákal na sledování dál. Navíc se to bude hrozně táhnout. Už ani ten film nebyl zrovna nejdynamičtější, tak co teprve seriál.

  • je se na co koukat, ať už preferujete nahého Thea Jamese, nebo Rose Leslie
  • hodí se vyvinout aspoň minimum mozkové aktivity
  • Rose a Theo spolu jako pár absolutně nefungují
  • natáhnutí na seriál
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu