21. 10. 2022

Novinka pod lupou: Tutto chiede salvezza (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Tutto chiede salvezza (Všechno volá po spáse)
Žánr komedie, drama
Stanice Netflix (Itálie)
Premiéra 14. 10. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Znamená skončit na sedm dní v režimu OSP (povinná zdravotní péče), že jste se zbláznili? Na to se ptá sám sebe Daniele, dvacetiletý mladík s velkou citlivostí, který se po psychotické krizi probudí na pokoji psychiatrického oddělení. Tam se ocitá s pěti spolubydlícími, s nimiž jak si myslí, nemá nic společného. Pod tlakem lékařů, kteří se mu chtějí hrabat v mozku, a v péči sester, které se zdají být cynické a bez zájmu. Sedm dní je však dlouhých, a to, co se zpočátku zdálo jako mizivý okamžik, se postupně mění v jeden z nejintenziv­nějších a nejformativnějších zážitků jeho života. Seriál volně vychází ze stejnojmenného úspěšného románu Daniele Mencarelliho. Trailer

Trailer

A jaký je náš ortel?

Jeden den = jedna epizoda = hromada hluchých míst. Téma hrozně zajímavé, ale bohužel mě to nevtáhlo tolik, jak jsem předpokládala. Federica mám ráda ze Skam Italia, ale možná bych zvolila lepší sebranku těch jeho “spolubydlících” na oddělení. Více mě to začalo zajímat, jakmile se objevila Nina (co jiného čekat, od mého romantikou posedlého já). Sice to byl až samotný konec epizody, ale naštěstí je s automatickým přehráváním Netflix přímo kouzelný.

Celé to pro mě nanejvýš vyzdvihoval poslech italštiny, jinak jsem z toho na vážkách. Vážně to nebylo zlé, což ale nemění nic na tom, že by se podle mě z toho příběhu dalo vytřískat mnohem více. Určitě kouknu i dál, jsem zvědavá, jak to s nimi dopadne, a uvidím, třeba se to ještě vytáhne. Potenciál tam je.

  • italština
  • citlivé téma
  • potenciál
  • nevtáhlo mě to
  • jestli z toho v průběhu nedostanou mnohem víc, bude to velké zklamání
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Ty jo, jak se člověk dokáže vzhledově změnit, když si vytáhne z ucha náušničku. Skoro jako by to byl úplně jiný herec! Pilot mi jinak přišel jako průměr. Dívalo se na to celkem dobře, ale že bych z epizody byla extra hotová, to se taky říct nedá.

Půlka kouzla spočívala v tom, že jsme netušili, co se tu osudnou noc stalo. Hrdina si ale na konci dílu vzpomněl, takže tento prvek tajemna už jsme ztratili.

Líbí se mi zasazení do psychiatrické léčebny. To dává tvůrcům možnost vykreslit různorodé postavy s jedinečnými problémy, které běžně v seriálech nevídáme. Prozatím toho o ostatních mimo hrdinu příliš nevíme, ale doufám, že se v průběhu týdne začne o ostatní zajímat, aby se i vedlejší postavy měly šanci trošku více projevit.

  • psychiatrická léčebna
  • různorodé charaktery
  • flashbacky do bouřlivé minulosti
  • málo prostoru pro vedlejší postavy
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu