8. 2. 2022

Novinka pod lupou: Reacher (Amazon Prime Video)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Reacher
Žánr drama, akční
Stanice Amazon Prime Video
Premiéra 4. 2. 2022
Vysílání pátek
Délka pilotu 54 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Seriál se inspiruje postavami z bestsellerové knižní série od Leeho Childa. Jack Reacher je hrůzu nahánějící obrovský chlap a vojenský veterán, jenž začne vyšetřovat podezřelé aktivity, které ho často vrhávají do nebezpečí. První série vychází z prvního románu The Killing Floor a odehrává se v Georgii.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Reacher je trefa do černého a to se v seriálu moc nestřílí, spíše lámou kosti. A láme je chlapák, který odpovídá románové předloze Lee Childa (mimochodem prezident klubu Mystery Writers Of America). Po zhlédnutí 3 epizod šel seriál okamžitě mezi oblíbené, protože tady téměř vše sedí, jak má. Ale hlavní předností je Alan Ritchson aka Reacher, ta jeho vyvážená grimasa chlapáka, který dokáže nakopat prdel, ale tupec to není, prostě palec nahoru. V jeho osobě spisovatel přitom ztvárnil své představy pomsty, když se například v obchoďáku při nákupech s někým pohádal. Ano, tak vzniknul Reacher, svalnatý 120kg „Hulk“ a přitom inteligentní major americké armády, tulák, který křižuje Ameriku a do cesty se mu občas připlete nějaká ta nespravedlnost. V první sérii jde o smrt jeho bratra v zapadlém městečku Margrave a několika vražd kolem něj. Bystrost a zkušenost vojenského vyšetřovatele se tudíž velmi hodí i když je sám zpočátku podezřelý. Hlavní postavě zdařile sekundují ostatní herci, výborná kamera a dobře nastříhané bojové scény pak dotváří výslednou kvalitu. A jelikož svaly ne vždy stačí, dojde i na zbraň, ale žádná „druhá světová“ se naštěstí nekoná. Vyšetřování si drží spíše komornější atmosféru a rozplétání až rituálních vražd, kdy se u jedné mrtvoly najdou varlata v břichu, tomu jen nahrává. Nechybí ani správně načasované hlášky, dialogy jsou bryskní, jako děj. Jen jediná, ale drobná, vada na kráse by tu byla a to, že se kolem Reachera v podstatě ihned nabalují „okatě vymyšlené“ problémy. I dramatizace některých scén mohla být lepší, obzvláště finále je nakonec více tuctové, než předchozí epizody a patos tu nepříjemně vystrkuje růžky ale kdo máte rádi tento žánr, nebo kombinaci Arnolda a Sherlocka, neváhejte. PS. Filmový Reacher s tváří Toma Cruise se už nechytá.

  • Alan Ritchson jako Reacher
  • Vyvážený děj s akcí
  • Občas trochu kulhá dramatizace
  • Finále
80 %
Mé hodnocení
richardK

Hned od prvních minut mi bylo jasné, že tohle bude seriál pro mě. Nic jsem si o něm předem nezjišťovala, ale dostal mě, chytnul hned na začátku a nepustil až do konce.

Hlavní hrdina je jeden z největších sympaťáků, jaké jsem za poslední dobu v seriálech viděla. Přemýšlím, ke komu bych ho mohla v seriálovém světě připodobnit, ale mám v hlavě aktuálně úplně prázdno. Je cool, chlap jako hora, kliďas, ale nebojí se dát ránu, se skupinkou chlapů si poradí s malíčkem v nose, no a samozřejmě se na něj moc dobře dívá. Co víc si od hlavního hrdiny přát?

Pilot má vtip, akci, zvraty, záhadu a perfektní postavy. Nejen hrdina, ale také členové policejního týmu jsou opravdu fajn, nebyl tady nikdo, kdo by mi nesedl. Přemýšlím, jestli Roscoe náhodou nebude záporačka, což by mohlo být taky hodně super – beru ji tak i tak, s hrdinou mají parádní chemii.

Rozhodně budu koukat dál, jsem nadšená a těším se, až si tenhle maraton užiju.

  • hlavní hrdina
  • ostatní postavy
  • spousta zábavné akce
  • nečekané zvraty
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Reacher je jedna z mých oblíbených knižních postav a když jsem slyšel, že dojde na jeho seriálové zpracování, tak jsem byl nadšený. O to víc, když za seriálem stojí Amazon, který už mi jednou dokázal, že zvládne na jedničku zpracovat knižní postavu, kterou mám rád – Bosche.

Spousta lidí s oblibou kritizuje film o Reacherovi, kdy byl do hlavní role obsazen Tom Cruise. Já jsem se ke knížkám dostal až poté, co jsem viděl první film a i když mi Cruise nevadil, tak musím uznat, že Lee Child ho popisoval jinak. Lee Child ho popisoval víc jako Alana Ritchsona a ten mi tak do role seděl bez sebemenšího problému. Jatka (Killing Floor) jsem četl a Reacher si mě tam získal a nejinak je tomu u seriálu, který mě okamžitě vtáhnul do děje. A přijde mi, že se jim podařilo adaptaci dobře upravit do modernější doby a přitom zachovat základ, stejně jako tomu bylo právě i u Bosche.

Akce rozhodně stála za to a seznámení ve vězení tomu dodalo správný spád. Nenacházím tam v podstatě žádné velké mínusy. Opravdu se těším na to, až si pustím zbytek série. Jen škoda, že to čekání na další (která určitě přijde) bude tak dlouhé. Ale třeba mě to aspoň donutí k tomu, abych si přečetl některé z novějších případů Reachera. Knižních příběhů je něco přes dvacet, takže bych se nedivil, kdyby tady s námi seriál několik let byl.

  • Obsazení Reachera
  • Adaptace předlohy
  • Vtáhnutí do děje
  • Nenecházím
90 %
Mé hodnocení
Pajky
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
cervus44

cervus44

Nejhorší je, že ten první díl je jediný dobrý, čím dále se seriál posouvá, tím jde kvalita drasticky dolů. A...
před 2 roky
Tulrika

Tulrika

Líbí se mi to. Přesně se drží knih a je to vidět.
před 2 roky
Petr Krejčí

Petr Krejčí

Tak proto z něj udělali milion kousků v TItánech :D
před 2 roky
Další články k tématu