8. 8. 2022

Novinka pod lupou: The Sandman (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Sandman (Sandman)
Žánr fantasy, horor, drama
Stanice Netflix
Premiéra 5. 7. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 54 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Neil Gaiman, David S. Goyer, Allan Heinberg
Hrají Tom Sturridge

O čem to je?

Čaroděj se pokusí polapit Smrt, ale místo toho se mu povede uvěznit jejího mladšího bratra Morfea, takzvaného Pána snů. Po letech se dokáže osvobodit, je velmi zesláblý, ale potřebuje napravit následky, které zapříčinila jeho izolace. Nejdřív ale musí získat tři relikvie, které mu byly odcizeny. Natočeno podle komiksu, který napsal Neil Gaiman.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Dooobře, s tím, jak jsem se na pilot těšila, tak jsem tedy zklamaná. Aspoň tím pilotem, seriál ještě úplně nezavrhuji, neboť to vypadá, že se teprve rozjede. Pilot byl ale celkově jedna velká nuda. Hlavní postava „nemluvila“, chvílemi jsem přemýšlela, zda jej nedabuje nějaký starý muž. Ano, bylo mi ji líto a chápu, že scénáristé potřebovali hlavní postavu nějak uvést a vysvětlit, co a jak se vlastně stalo. Ale teda? Chudák malý by se měl pořádně najíst…

Říši snů vládne jeden z Věčných – Sen. Když mu jeden z jeho výtvorů uteče mezi lidi, rozhodne se jej polapit, ale sám je polapen. A to na více jak 100 let. Během jeho nepřítomnosti v říši snů se rozšířila spavá nemoc a všechny jeho výplody se dostaly mezi smrtelníky. Teď po 100 letech musí dát vše do pořádku. Herec mi hodně připomíná Patizóna, ehm Roberta Pattinsona. Takže vzhledově mi je trošku, trošililinečku nesympatický. Navíc chudák herec celý pilotní díl musel prosedět nahatý ve skleněné kouli. Takže jsme mohli krásně vidět jeho vyzáblé tělíčko. Hádám, že najít tak vyzáblého herce na hlavní roli Sandmana byl asi účel, ale za mě by se mohl trošku více najíst.

Kromě upřímně nudného pilotu to ale vypadá, že seriál nebude zas až tak k zahození. Rozhodně neházím flintu do žita a seriál zkouknu celý. Než pilot skončil, tak nám ukázali, co všechno se bude dít v následujících dílech. Dle ukázek to vypadá na řadu nových a zajímavých postav. A byť děj začíná na počátku 20. století, konec je již ve století 21., takže o moderní prvky bude postaráno. Jelikož komiks neznám a nečetla jsem ho, tak jsem zvědavá, jakým směrem bude děj ubíhat a co všechno si pro nás Sen ještě připraví. Tak uvidím, zda to bude ztráta času či nikoliv (čti nikoliv, jak se znám :D). Navíc to herci oblečenému sluší víc :D Tak snílci, jde se snít a čekat, až nás Sandman posype pískem 😊

  • pilotní díl představil problematiku celého seriálu
  • konec navnadil na nadcházející díly
  • podobnost Toma Sturridge s Robertem Pattinsonem
  • hooodně nudný pilot
  • pomalý rozjezd
  • smrt havrana
70 %
Mé hodnocení
Luisa

Schválně jsem si předem nepouštěla trailer, abych byla úplně překvapená z toho, co mě čeká. A musím říct, že jsem po pilotu přemýšlela, jestli to neprubnout a nedat rovnou celou sérii. První díl byl pro mě jako neznalce předlohy naprosto parádní a skvěle navnadil na celý maraton.

Moc se mi líbilo, jak nás těch pár desítek minut provedlo celým stoletím. Už jsem si na začátku myslela, že se příběh bude odehrávat v minulosti, ale opak je pravdou. Moc příjemné překvapení, protože jsem si hned v prvních minutách říkala, že by se mi to více líbilo v přítomnosti.

Hlavní hrdina je parádní. Není to klaďas ani záporák, tvoří ho mnoho vrstev – a jsem si jistá, že to tak bude i s ostatními postavami. Ten mix žánrů a světů mi taky hodně sedl, přidalo to pro mě takový kousek nečekanosti, nevěděla jsem, co přijde dál.

Vizuálně se mi epizoda taky hodně líbila. Jde vidět, že do toho Netflix dal nemalé peníze, je to jeden z velkorozpočtových seriálů, které si opravdu užíváte všemi smysly. Schválně jsem si ho zapnula v televizi se soundbarem a hned od první chvíle jsem si připadala, jako bych seděla v kině, takže o to lepší zážitek jsem ze sledování měla.

V podstatě nemám, co vytknout. Doufám, že Netflix bude trpělivý a spolu s Gaimanem z toho udělá ucelenou adaptaci s uspokojivým koncem. Ráda si trpělivě počkám na dlouhý vícesezónní maraton, protože věřím, že si ho užiju na maximum.

  • vizuální i zvuková stránka
  • hlavní hrdina a výborně zvolený představitel
  • časové skoky
  • prolínání světů
  • ideální pro maraton
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Na úvod se přiznám, že komiksového Sandmana jsem nečetla, takže pilot hodnotím bez jakékoliv předchozí znalosti příběhu. A musím říct, že mě navzdory drobným chybičkám zaujal.

Hlavní zásluhu na tom má ústřední postava. Morphea sice v pilotu moc věcí dělat nevidíme, protože ho podstatnou většinu stráví mlčky zavřený ve skleněné kleci, ale přesto má v podání Toma Sturridge nesmírné charisma. Zvládá bez problémů hrát očima, a když do hry zapojí ještě svůj správně hluboký hlas, který se k podobné nadpřirozené postavě hodí, s přehledem si pro sebe ukradne každou scénu, v níž se objeví. Jeho parťačka Lucienne zato moc nezaujala, uvidíme, co předvede v příštích dílech. Hlavní záporák ujde, ale znovu platí, že v pilotu nedostal příliš mnoho prostoru. Z ostatních postav, které jsem ještě nezmínila, na sebe vztahuje největší pozornost Charles Dance – protože je to Charles Dance – ale kdo by snad doufal, že se stane jedním z tahounů seriálu, se zlou se potáže, protože jeho postava se v příběhu dlouho neohřeje.

Pilot poslouží jako dobrý úvod do světa Sandmana, byť spousta jeho zákonitostí a pravidel zůstala skrytá. Předpokládám, že je budeme společně s dalšími důležitými postavami objevovat v následujících dílech. V pilotu na nějaký podrobný ponor do jádra věci ostatně ani nebyl čas, protože v průběhu přibližně 50 minut The Sandman stačí zfouknout celé jedno století. Teprve v závěru je jasně naznačeno, že hlavní hrdina bude muset podle všeho čelit pořádnému průšvihu, takže konec epizody funguje jako dostatečné lákadlo na další díly. A kdyby to náhodou nestačilo, o další nalákání se postarají i upoutávky na následující epizody, které sice obvykle přeskakuji, ale tentokrát jsem je zhlédla, tak moc mě první díl zaujal. :)

Na pilotu mě trochu zamrzely historické nepřesnosti, ale beru to tak, že jde o fantasy, potažmo alternativní verzi historie. Hlavní je ostatně charismatický Morpheus a ten rozhodně nezklamal. Takže jsem sice zvědavá na další díly, ale lehce nedůvěřivá, proto hodnocení pilotu prozatím ponechám v lehkém nadprůměru a finální verdikt vyřknu až po zhlédnutí celé první série.

  • Tom Sturridge v hlavní roli
  • atmosféra starých (ne)dobrých časů
  • zasazení do Anglie
  • ačkoliv se toho v pilotu zdánlivě příliš mnoho nestane, stejnak uteče rychle
  • vedlejší postavy, které se zatím tolik neprojevily
  • historické nepřesnosti
  • předpokládám, že čtenáři komiksové předlohy nebudou příliš nadšení ze změn, které seriál provedl (něco málo jsem si o tom přečetla)
70 %
Mé hodnocení
Mad.Awe

S hrůzou zjišťuji, že já asi nemám rád, nebo mě přinejmenším neoslovují televizní zpracování, Neila Gaimana. Já vím, otřesné! Už z Good Omens jsem nebyl úplně na větvi a teď se příběh opakuje.

První, co mě na Sandmanovi praštilo do očí, byl ten laciný vzhled úvodní sekvence, která vypadala jak vytržená z nějaké staré počítačové hry, to jsou na tom opravdu Warner Bros. a Netflix finančně tak špatně? Nebo utratili vše za skvělé herce a na vizuál už nezbylo? Vždyť tohle by (s vypětím všech sil) zvládla snad i Česká televize.

Tempo pilotu je celkem pomalé, ale s takovou plejádou hereckých jmen se to dá skoro odpustit. Prozatím nejhůře mi z toho herecky vychází hlavní představitel, u kterého se dá namítat, že zatím nedostal mnoho prostoru, aby něco předvedl, ale i tak už začínám být na tu jeho duck face alergický. Taky je dost k smíchu, jak se v seriálu 18+ tvůrci urputně snaží neukázat ani milimetr „masa“ a dělají to tak okatě, že tím naprosto zabíjejí vážnost některých scén.

S kritikou vizuální stránky bohužel ještě nekončím. Znáte ty seriály, které jsou z hlediska kostýmů, rekvizit, lokací, světla, barev… tak skvěle dotažené do posledního detailu, že působí až sterilně, bez života? Méně je někdy více.

Naopak více pozornosti bych věnoval ději samotnému, protože už v pilotu se najde spousta nesmyslných drobností, které buď někdo při natáčení přehlédl, nebo vznikly špatným střihem. Např. pokud chcete uprostřed noci nepozorovaně zmizet, asi si nenecháte přistavit odvoz před osvětlený hlavní vchod domu, ze kterého prcháte, ale odchytnete ho už na potemnělé příjezdové cestě… :) Jsem hnidopich? Možná. Možná kdyby mě zápletka dokázala strhnout, nesoustředil bych se na takové detaily.

Další epizody si pustím hlavně kvůli castu, který se jen tak nevidí, a s nadějí, že si mě příběh přeci jen získá.

  • kvalitní obsazení
  • Tom Sturridge a jeho hlas
  • hudba
  • špatné vizuální efekty
  • násilí na zvířatech v záběru
  • pomalé tempo vyprávění
  • zvuk
  • postava Lucienne
  • Tom Sturridge a jeho duck face
  • hrozba hlasu Pattona Oswalta v budoucích epizodách :D
70 %
Mé hodnocení
Tempy

Comics Sandman Neila Gaimana je považovám za jeden z nejhůře uchopitelných pro převedení do filmové/seriálové podoby, podobně jako díla Terry Pratchetta. Netflix výzvu přijal a natočil jednu z nejdražších adaptací comicsu vůbec a na výsledku to je znát. Nakonec se na něm podílel i sám autor. Vykreslení světa „věčných“, který je nad bohy, je alegorií na lidské vlastnosti jako touha, smutek, zášť apod. a těm vévodí králové. Nejmocnějším je Sen, ovládající lidské bytosti od momentu, kdy usnou. A jelikož i závist je věčná (což známe z povedené české pohádky), tak někteří jeho „příbuzní“ se ho snaží sesadit. Nakonec se jim to s pomocí lsti a lidského čaroděje povede a Morpheus je na pár stovek let uvězněn. Jenže to má své neblahé následky, které musí lord Sen po svém osvobození řešit, např. někteří lidé se už neprobudí. Seriál je v podstatě rozdělený do kapitol, které pojí několik příběhů. Ten úvodní (prvních 5 epizod) o polapení Sna je nejvíce temný, řešící tu nejvíce konfliktní část lidského bytí a zabývající se i otázkou, zda je absolutní pravda tím, co lidstvo spasí. To vše v mýtickém balení. Vládci snů jsou totiž ukradeny mocné artefakty, pytlík s pískem, maska a rubín, které mohou leccos změnit. Bez nich je slabý, neschopen obnovit svou říši, tak je chce získat zpět. Při cestě za jejich hledáním se nejvíce ukazují nosné myšlenky comicsu, které v dialozích jsou rozebírány a jejich hodnota mnohdy stojí nad akcí. Epizoda, kdy se rubín dostane do rukou psychicky narušeného člověka (skvělý David Thewlis, kterého jsem si oblíbil už od filmu Dračí srdce) a v podstatě v rámci komorní scény v malé restauraci se rozhoduje o osudu lidstva, je sice zbytečně loudavá, ale velmi trefná. K tomu mrazivý dialog v autě, z kterého naskakuje husina. Další příběh se zabývá dilematem, jak opustit tento svět. opět paráda, která mi hodně připomněla Seznamte se, Joe Black. Zároveň ukazuje, že osamocenost a věčný život není nic moc a zrodí se nepravděpodobné přátelství. Jde o díl, které tentokrát pohladí na duši, emoce nechybí. Poslední epizody přináší opět spletitější a vražednější děj, kde se bojuje o záchranu bortících se světů, kdy se ten snový prolíná s tím, kdy nespíte. Je to příběh o víru snění, který dokáže sny zhmotnit. Nosnou linkou je rozbitá rodina, kdy dojde k odloučení dětí a starší sestra při dosažení plnoletosti se vydá bratra najít a říct mu smutnou zprávu. I v této story se tvůrci zamýšlí nad způsobem, jak dochází k traumatickým událostem a co se v nich děje za hrůzy. Je lepší pokračovat ve snění a zůstat v minulosti, nebo jít dál? Lord Morpheus je před podobným rozhodnutím taky a intriky jeho „příbuzných“ mu v tom moc nepomáhají. Boj o moc je také věčný. Prostě po zhlédnutí pilotu jsem již oči z obrazovky nespustil. Pár věcí mi sice mírně nesedlo a nad slečnou Constantinovou jsem trochu kroutil hlavou, ale na to, o jak těžkou látku k adaptaci jde, jsem mimořádně spokojený. I s hereckým obsazením, kde i ve vedlejších rolích hrají velmi kvalitní herci, kterým vévodí „lord“ Tom Sturridge, a s vizuálem, který má odpovídající kvalitu. Tady jde palec nahoru, částečně i za odvahu, něco takového natočit.

  • Vizuál
  • Herecké obsazení
  • Psychologicky a emočně laděný comics o problémech lidí a jejich snech
  • Postava Constantinové
  • Trochu vleklejší děj v některých epizodách
80 %
Mé hodnocení
richardK

Pro někoho, kdo občas mívá tak živé sny, že si musí přepočítávat prsty na rukou, aby se ujistil, že to není realita (řeknu vám, že Teen Wolf, konkrétně série 3B, mi skutečně dal hodně do života), tohle bylo must-see. Přestože mě kamarádka nabádá, abych se to svoje lucidní snění naučila ovládat, mě ty sny spíš děsí, což ale neznamená, že si o tom ráda něco nezjišťuju a nečtu. Právě proto mi taky téma tohohle seriálu přijde úplně fascinující (komiksy neznám, nesrovnávám).

Po prvním díle nevím zhola nic, ale vlastně vím dost. Jednalo o naprosto perfektní počáteční epizodu, protože příběh bude neskutečně zajímavý (já teda byla dost oddaně zaháčkovaná už v prvních 3 minutách, ale věřím, že esa z rukávu se teprve budou tahat). Tom Sturridge je v roli skvělý a moc se těším i na zbytek obsazení, které se zatím neukázalo.

Spousta efektů, fantasy žánr, zajímavé postavy i děj. Nebylo to určitě to nejlepší, co jsem letos zatím viděla, ale bavila jsem se náramně a vlastně nevím, co vytknout. Jak už je u mě zvykem, obávala jsem se taky té délky, ale ani jsem se nenadála a byl konec, takže obrovský palec nahoru taky za to.

  • fascinující téma snů
  • žánr, příběh
  • Tom Sturridge
  • velmi rychle to odsýpalo
  • první díl je fakt úvod, kde se nic neděje
80 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře17zobraz všech 17 příspěvků
_-0-_

_-0-_

Náš život řídí jediné božstvo. Ano. Bůh evoluce. V rámci zachování smyslu existence nám do...
před 92 týdny
Tempy

Tempy

Člověk by si myslel, že slovíčko „téměř“ naznačí, že je ve skutečnosti řeč o 19. století, které...
před 92 týdny
_-0-_

_-0-_

RECENZE: Matoucí, fascinující i doslovný. Seriál Sandman má mnoho tváří Diskuse k seriálu také...
před 92 týdny
Další články k tématu