18. 1. 2022

Novinka pod lupou: The Journalist (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Journalist (Novinářka)
Žánr drama
Stanice Netflix (Japonsko)
Premiéra 13. 1. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Hlavní hrdinka Annu Matsuda, reportérka Toto Newspaper, známá jako „maverick zpravodajských médií“, se snaží odhalovat problémy moderní japonské společnosti a rozkrývá pozadí vládního korupčního skandálu, přičemž se nenechá odradit ani mocnými, kteří stojí proti ní.

Trailer

A jaký je náš ortel?

S obavami jsem si pustila pilot a mohu říci, že mě to docela zaujalo. Asijské seriály mám ráda, tak jsem byla i zvědavá, jak se tento kousek povede. I když jsem si nebyla jistá, jestli jsem dobře zvolila, protože seriály, kde hraje velkou, dá se říci, hlavní roli politika, mě nikdy moc neoslovily a nebavily. Ale tady jsem příjemné překvapená.

Zde je zobrazena politická scéna – korupce – v Japonsku. Většinou jsem zvyklá na podobné seriály z Ameriky či Kanady. Hudba je dělaná podle dané situace. U rodinné pohody, jde o veselejší hudbu, ale při dramatické scéně, nebo scéně, kdy nevíte, co se stane, hraje dramatická až napínavá hudba. Postavy jsou docela nesympatické, nebo spíše nevýrazné. Takže úplně obrázek o nich si zatím nedokážu udělat.

Nelíbí se mi, jak se slabšími články, kteří nějak spolupracují s vládou, jsou více méně odstraněni do kouta, jen aby pravda nevyšla najevo. Děj mi utekl poměrně rychle a hned mě vtáhl. Má to šest dílů, takže ideální pro maraton. Rozhodně budu pokračovat.

  • hudba
  • politická scéna v Japonsku
  • rychle to utíká
  • ideální na maratón
  • není to podle skutečné události
  • zbavování slabých článků (přeřazení na jinou pracovní pozici – do ústraní)
  • nevýrazné postavy
70 %
Mé hodnocení
Janey T

Z Japonska přichází konečně i hraný seriál, nejen animovaný. A zaslouží si pozornost. Předlohou mu je stejnojmenný a v Japonsku úspěšný film. Na kvalitě se podepsal i fakt, že seriál natočil stejný režisér, který tím pádem dostal možnost více vykreslit osudy postav, které byly zasaženy politickou aférou, jenž otřásá nejvyššími politickými kruhy včetně premiéra a první dámy. Ve svižném pilotu se představí hlavní protagonisté a kauza, která ovlivní prokuraturu, finanční úřad, vládu a vládní agenturu. A tisk je u toho. Pod taktovkou nekompromisní režie sledujeme korupci moci, ovlivňování a využívání státního aparátu ve prospěch vládnoucí politické špičky. V dalších epizodách dochází k částečné ztrátě tempa, jelikož vidíme až analyticky zpracovaný dopad kauzy na život „obyčejných“ lidí, jejich rodin a blízkých , což ale umocní celkový vjem situace a o to více vynikne varující poselství seriálu. Poselství, které má univerzální platnost pro jakoukoliv demokratickou zemi.

  • Dramatický příběh
  • Režie
  • Trochu delší epizody
70 %
Mé hodnocení
richardK

Byla jsem na tento seriál zvědavá, zajímá mě každý televizní kousek z prostředí médií. Ale první díl mě nepřesvědčil o tom, že bych měla pokračovat s celou sérií. Nevím, možná je to tím, že se to odehrává v Japonsku, kde všechno funguje trošku jinak než u nás. To chování lidí je dost odlišné a úplně mi nesedí.

Další problém jsem měla v tom, že mi všichni přišli stejní, takže jsem se hodně ztrácela v tom, kdo je kdo, co je jeho funkce a o co mu vlastně jde. Střet politiky a novinařiny vždy vydá na šťavnatý příběh, ale tady byl na můj vkus podán až moc nezajímavě, suše.

Nemám, co moc dalšího k tomu říct. První díl mě nezaujal a rozhodně mě nenalákal na další sledování. Tento kousek od Netflixu vynechám.

  • herecké výkony
  • propracovaný příběh
  • ztrácela jsem se v postavách i ději
  • pro mě nezajímavé zpracování
50 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu