22. 9. 2022

Novinka pod lupou: The Serpent Queen (Starz)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Serpent Queen
Žánr drama, historický, minisérie
Stanice Starz
Premiéra 11. 9. 2022
Vysílání neděle
Délka pilotu 47 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci
Hrají Samantha Morton

O čem to je?

Kateřina Medicejská byla italská šlechtična a francouzská královna. Byla vdaná za Jindřicha II. a měla s ním syny a pozdější krále Františka II., Karla IX. a Jindřicha III. Na francouzském dvoře byla považována za obyčejnou imigrantku. Přivdala se sem jako ovdovělá mladá dívka, od které se očekávalo, že přinese bohatství a zplodí mnoho dědiců. Rychle však přišla na to, že její manžel miluje jinou, starší ženu, ona sama má dluhy a nedokáže počít dítě. Pouze svou inteligencí a odhodláním dokázala udržet manželství a půl století vládnout monarchii lépe než kdokoliv jiný. Seriál je adaptací knihy Catherine de Medici: Renaissance Queen of France od Leonie Friedy.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Když se řekne Catherine de Medici, vybavím si Megan Follows v Reign. Jo, takové geniálně obyčejné historické soapky už se dneska netočí. Tohle bylo zase něco trochu jiného a k mému překvapení mě to vlastně bavilo, ale pouze ve scénách, kdy Catherine vyprávěla, jak se do Francie dostala a jak si brala Henryho. Bylo to nečekaně zábavné, i takové scény jako konzumace manželství byly pojaty v rámci možností komicky a satiricky, a nenuceně vtipné hlášky tam padaly jedna báseň. Vůbec jsem to nečekala.

I když myšlenka a pomerančová analogie byly fajn, příběh v “současnosti” mě naopak vůbec neohromil. Někam tu postavu tmavé pleti a sexismus museli nacpat, jako chápu a jsem ráda, že do té části a ne do té flashbackové, ale i tak to zbytečně ztrácelo své kouzlo. Taky vůbec nejsem nadšená z obsazení, jak mladá, tak stará Catherine jsou herecky výborné, ale hrozně mi nesedly. Ani zbytek postav nic moc, myslím si, že je účelné, aby mě štvali, ale když mě štvou všichni, je to náročné sledovat. Ještěže to bylo fakt odlehčené, komičnost postav (a Adam Garcia, kterého jsem vůbec nepoznala) to celé signifikantně vylepšovala.

Díky Reign mám studování tohoto období v historii za sebou, takže dobové reálie mám v malíku a vím přesně co se stane, kdy se to stane, proč se to stane a s kým se to stane a těším se na to. Ani tady každopádně nečekejte dramatickou nálož historických přesností, spíš takovou modernější a satiričtější verzi dějin opřenou o reálná fakta.

  • satirické, komické pojetí flashbacků
  • bylo to značně lepší, než jsem čekala
  • přežila jsem i jemnou interakci s diváky
  • herecky zvládnuté
  • “současnost”
  • nesympatické Kateřiny
  • neoblíbitelné postavy
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Jsem velmi mile překvapená. Tyto královské historické seriály od Starz mi zatím až tak k srdci nepřirostly, přišly mi všechny na jedno brdo, pomalé, nevýrazné a docela nudné. Tohle je ale úplně jiná písnička.

Hned od začátku bylo jasné, že tady se Starz vydává trošku jiným směrem. Máme tady porušování čtvrté stěny, promluvy do kamery, není to jen klasické historické drama, ale nechybí zde odlehčující, ba až komické prvky.

Hlavní hrdinka je super. Není to žádná romantická zahleděná princeznička, naopak. Sarkasmus a ironie jí není cizí a jde vidět, že to má v hlavě hodně dobře uspořádané a rozum jí nechybí. Moc se mi líbila nejen ve své dospělé verzi, ale i jako teenager, ba možná ještě více. Jak hladce hrdinka proplouvá pro ni zcela novým světem, nad tím nepřestávám žasnout. Myslím, že tohle bude jeden historický kousek, který si v mém watchlistu místo najde. Opravdu jsem se výborně bavila.

  • sympatická hlavní hrdinka
  • scény v mládí i dospělosti
  • porušování čtvrté stěny
  • odlehčené prvky
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Franki

Franki

Co je čtvrtá stena?
před 86 týdny
Franki

Franki

Ten Starz se dal na przeni historie?
před 86 týdny
ragelly

ragelly

Ta, kde je kamera, její porušení znamená, že herci/postavy mluví do kamery k divákovi.
před 86 týdny
Další články k tématu