9. 3. 2022

Novinka pod lupou: Pera Palas'ta Gece Yarısı (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Pera Palas'ta Gece Yarısı (Pera Palas'ta Gece Yarisi)
Žánr drama
Stanice Netflix (Turecko)
Premiéra 3. 3. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 46 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

V historickém istanbulském hotelu je novinářka Esra vržena do minulosti a musí zastavit spiknutí, které by mohlo změnit osud moderního Turecka.

Trailer

A jaký je náš ortel?

I když cestování časem máme v seriálech zastoupené čím dál častěji, i tak mě seriál velmi příjemně překvapil. Nečekala jsem, že se dočkáme nadpřirozeného prvku, ale rozhodně mi tady nevadil.

Na začátku to vypadalo, že se budeme pohybovat v přítomnosti i minulosti, nakonec to ale působí tak, že se příběh přesunul naplno do minulosti, jak to bylo např. v Outlanderovi. Máme tady hlavní hrdinku, která jako by z oka vypadla jedné z klíčových postav historie. Musí se za ní vydávat, aby dějiny proběhly tak, jak proběhly, a Turecko se stalo svobodnou zemí.

Hlavní hrdinka je sympatická. Sice se možná usmívá trošku víc, než by se v dané situaci hodilo, ale působí příjemně a dobře se na ni kouká. Sluší jí to v přítomnosti i minulosti, ale především skvěle zvládá utáhnout celý seriál.

I když jsem to nečekala, příběh mě upoutal, takže si seriál přidávám do watchlistu, i když k turecké tvorbě obecně netíhnu.

  • cestování časem
  • sympatické postavy
  • příběh v přítomnosti i minulosti
  • možná by tomu víc slušela trošku více vážná nota
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Turci mě nepřestávají překvapovat, a to myslím jenom v dobrém. Jednou z nejlepších novinek za rok 2020 byl pro mě počin také z turecké tvorby Netflixu – seriál Love 101 – a tohle dílo vylepšilo už jen to, když se v něm objevil herec, který hrál Osmana právě v Love 101.

Z celé produkce Midnight at the Pera Palace přímo křičí kvalita, až se mi tomu nechtělo věřit. Krásné záběry, detaily, kostýmy, dobře napsané, obsazené, zahrané. Příběh zajímavý, napínavý a přináší spoustu odkazů na historii. Nejen hotel, ve kterém se děj odehrává, je skutečný, ale podle všeho jsou pravdivé i historky o tom, že Agatha Christie v pokoji č. 411 napsala Vraždu v Orient expresu, a tak podobně. Doufám, že v dalších dílech použijí i ostatní zajímavá jména údajných hostů Pera Palace a jiné dobové reálie.

Mimo všechny ty klady musím ale taky uznat, že jsem byla místy lehce zmatená a že postava hlavní hrdinky byla jako neřízená střela. Vůbec jí nevadilo se v roce 1919 producírovat ve svém oblečení ze současnosti, se všemi hned otevřeně mluvila, a když zjistila, že skutečně cestovala časem, ani na chvíli ji nenapadlo, že by měla své jednání dopředu třeba promyslet, aby nepodělala časové linie, a místo toho byla ještě nadšenější a odvázanější. Na facku.

Jako celek se však jednalo o jedno obrovské příjemné překvapení. Občas jsem se dokonce musela ujišťovat, že je to fakt turecké. Do budoucna očekávám, že to bude ještě zajímavější, a věřím, že se ústřední hrdinka vzpamatuje a v rámci možností zklidní. Nebo v to aspoň doufám. Rozhodně plánuju koukat dál, ten konec k tomu přímo vybízí, a všem milovníkům historie, cestování v čase a krásných dobových míst doporučuju všemi deseti.

  • Istanbul a krásné prostředí
  • historické narážky a fakta
  • zajímavý příběh
  • kvalita
  • hloupé jednání a nevymáchaná pusa hlavní hrdinky
80 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu