28. 3. 2022

Novinka pod lupou: Pachinko (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Pachinko
Žánr drama
Stanice Apple TV+
Premiéra 25. 3. 2022
Vysílání pátek
Délka pilotu 56 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Min Jin Lee
Hrají

O čem to je?

Seriál sleduje naděje a sny čtyř generací korejské rodiny imigrantů. Epický, leč intimní příběh začíná zakázanou láskou, z které se vyklube srdceryvná sága odehrávající se mezi Koreou, Japonskem a Amerikou, která vypráví nezapomenutelný příběh války a míru, lásky a ztráty, triumfu a porážky. Seriál bude vyprávěn ve třech jazycích: korejsky, japonsky a anglicky.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Osobně mám moc ráda multigenerační ságy a dramata, asi od doby, kdy jsem jako malá sledovala na České televizi Ságu rodu Forsytů. Tento seriál nám v prvním díle ukázal dvě časové roviny, uvidíme, jestli se příběh někdy v budoucnu přesune ještě i do mezidobí, určitě bych to uvítala, sledovat pěkně postupně, jak se časy postupně měnily (v průběhu psaní názoru jsme se dostali už o devět let dál, takže do další „nové“ doby, paráda!).

Každopádně hned od prvních minut je vidět, že toto drama bude mít ambice na ceny. Vypadá jako všechny ty umělecké filmy, které jsem sledovala na přednáškách ve škole. Mám raději mainstreamovější věci, nikdy jsem nebyla člověk, který by dokázal naplno ocenit uměleckou a osobitou tvůrčí kreativitu, protože mi přišlo, že většinou šla ruku v ruce s hodně táhlým a nudným dějem.

Tohle je dost podobné. Hodně pomalé, sází to hlavně na emoce, vizuální stránku a silný příběh. Rozhodně to není seriál, který by získal takový věhlas jako Oliheň, chybí tady ten mainstreamový wow efekt. Na druhou stranu věřím, že ocenění posbírá hodně, takže to tu menší sledovanost částečně nahradí.

  • multigenerační příběh
  • vizuální stránka
  • není pro masy
  • dost pomalé
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Pachinko je v rámci žánru seriálový „blockbuster“, který přináší na obrazovku story o lidech, kteří zažili japonsko korejskou válku a následky s ní spojené. Osudy hlavních postav a jejich rodin začínají v r. 1915 a místy až artové zpracování, všímající si řady detailů, ale i krásné panoramatické záběry, jasně deklarují, co dostaneme ke zhlédnutí. Obsahově se věnuje velká pozornost rodinám a postavám, které svými rozumy a postoji formují hlavní představitele, především když dospívají, ale nejen. Proto je tu větší část věnována dětské postavě Son Džu. A oprávněně. Na jejím životě lze vidět, jak rychle dokáže dítě dospět v okupantském prostředí. Z počátku je potřeba si zvyknout na několik rovin vyprávění, ale záhy se lze ve všem zorientovat, děj nikam „neutíká“, jen na konci pilotu se posune o 9 let dopředu. S tím dostaneme první náznak přicházející love story. Pokud bude seriál i dál pokračovat v intencích první epizody, pak tu budeme mít jednoho z hlavních adeptů na seriál roku.

  • Vše
  • Částečně artový přístup
90 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Tulrika

Tulrika

Nevíte, jestli je to podle knihy? https://www.databazeknih.cz/knihy/pacinko-401574 Tu jsem četla a nějak si...
před 2 roky
ragelly

ragelly

Jj, je to napsáno i na profilu seriálu :) Drama podle bestselleru od Min Jin Lee.
před 2 roky
Tulrika

Tulrika

No jo...hned první věta :-)
před 2 roky
Další články k tématu