27. 10. 2022

Novinka pod lupou: From Scratch (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název From Scratch (Od nuly)
Žánr drama
Stanice Netflix (USA)
Premiéra 21. 10. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 53 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriál inspirovaný memoáry je mezikulturním milostným příběhem, který sleduje americkou studentku Amahle „Amy“ Wheelerovou studující v Itálii, která se seznámí se sicilským kuchařem Linem a zamiluje se do něj. Jejich romantický vztah čelí mnoha nepředvídaným výzvám, včetně jejich velmi odlišného kulturního prostředí. Když však Lino čelí vážným zdravotním problémům a budoucnost páru je ohrožena, obě rodiny se spojí a vytvoří tak jednu velkou společnou rodinu, jakou si nedokázaly kdy představit, a dokáží, že láska překračuje všechny hranice.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Stejně vždycky žasnu nad tím, jak jsem někdy superextra nenáročná a někdy naopak neskutečný hnidopich. Po prvním díle odcházím na jednu stranu docela spokojená, na druhou dost znepokojená. Začala bych tím, co se mi líbilo: překrásné prostředí Florencie, spousta výborně vypadajícího jídla, příjemné hudby, umění a outfitů. To vše ale teoreticky souvisí i s tím ne zrovna pozitivním.

Mám totiž pocit, že veškeré tohle italské kouzlo seriál v dalších dílech, pakliže se děj přesune do USA, ztratí. Taky bohužel nejsem fanda dějového konceptu, kdy se hlavní hrdinové dají hned dokupy a vy pak zbytek seriálu sledujete, buď jak se jim daří, či jak jim život hází klacky pod nohy, a pořád dokola. Ještě ke všemu to má být pořádná ždímačka emocí, na což musím být v opravdu výjimečném speciálním náladovém rozpoložení, abych na takový příběh koukla s chutí.

Shrnula bych to tak, že to mohl být krásný film, avšak v této seriálové podobě mi to prostě nesedlo. Moc dlouhé, herci ani spolu neměli ani moc chemie, nevím, spíš zklamání. Nechci tím však celkový děj a seriál obecně hanit, jak jsem psala, je tam několik fajn věcí a věřím, že se najdou romantické duše, které budou spokojené.

  • Itálie, jídlo, hudba
  • všechno nasvědčovalo tomu, že budu nadšená, ale nejsem
  • kdyby to byl film…
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Romantická oddychovka přesně podle mého gusta. Jsem ráda, že Netflix čas od času přijde s podobným nenáročným seriálem, který si staví na chemii postav a nesnaží se být ničím víc.

Tady to funguje krásně. Máme tu sympatické hrdiny v dechberoucím italském prostředí. Postavy mi sedly, to elektrizování jsem mezi nimi cítila přes obrazovku spolehlivě. I vedlejší postavy byly fajn, i když předpokládám, že se v dalších dílech budou měnit.

Tak ve třech čtvrtinách úvodní epizody jsem začala mít strach, že půjde o epizodní antologii. Ten příběh byl vyprávěn hodně rychlým tempem, takže bylo jasné, že čas v Itálii skončí se závěrečnými titulky. Nenapadlo mě, co dál by mohli řešit, než jestli budou spolu / nebudou spolu. Pak jsem se ale dívala na krátký popis dalších dílů a s potěšením jsem zjistila, že hlavní hrdinové budou v centru dění v celé sérii, za což jsem ráda.

Pilot si dokázal udržet mou pozornost od začátku do konce a moje romantické srdíčko zase jednou zaplesalo. Nečekejte od toho nic víc než romantickou jednohubku. Ale v rámci svého žánru seriál funguje skvěle.

  • chemie mezi postavami
  • krásné prostředí Itálie
  • ideální na maraton
  • někoho může odradit, že seriál nepřekračuje hranice romantického žánru, ale mně to nevadí
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Příjemné překvapení o rozdílnosti povah, názorů a zvyků, které chce láska zvládnout. Osud si k tomu také řekne své. Pojetím jde o feel good formu, která ale umí zabrnkat i na dramatickou strunu, byť tu nikdo na nikoho neřve a nelítají tu talíře v kuchyni. Je také zajímavé sledovat, jak reaguje na sblížení Itala s Američankou tmavé pleti okolí, především rodiny. Jak se pořád brání „změnám“, jenž přináší globální svět. Tady si děj dovolí přinést i nevtíravý humor, doprovázený solidními hereckými výkony (rozdíly mezi pravými italskými těstovinami a hamburgerem, otec Amy jako kovboj a další). Jen ta možná i více podstatná část story přichází v dalších epizodách a italská část už přinese i nějaké to řvaní. Hold italská nátura byla vždy filmařsky vděčná, byť bych čekal, že Lino bude rodinu více řešit před svatbou, než po ní. Ale budiž, nakonec tu zazní i hit A. Bocelliho a ten to dokáže „zamaskovat“, včetně trochy nostalgie. Počítám, že From Scratch se bude líbit širší divácké obci, nejen mně.

  • Citově proložený příběh
  • Dramaturgická posloupnost
  • Výběr toho pravého přišel uspěchaně
70 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Pipa22

Pipa22

Vcera na mne vykoukla upoutavka nekde na webu, takze jsem neodolala... Teda ten posledni dil byl take...
před 81 týdny
VK22

VK22

Moc pěkný seriál, dala jsem to na jeden zátah. Slza ukápla :-) Příjemná oddychovka.
před 81 týdny
Další články k tématu