7. 6. 2022

Novinka pod lupou: Tom Swift (The CW)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Tom Swift
Žánr Drama, Mysteriózní
Stanice The CW
Premiéra 31. 5. 2022
Vysílání úterý, 21:00
Délka pilotu 43 minut
Předskokan Superman & Lois (Superman a Lois)
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Bohatý vynálezce Tom Swift je vtažen do světa sci-fi konspirace a nevysvětlitelného fenoménu poté, co dojde ke zmizení jeho otce. Tom se vydá na cestu za pravdou a zanechá za sebou přepychový životní styl. Jeho mise si vyžádá časté využívání jeho geniální mysli a smyslu pro inovaci, ale hrdina bude následovat také lásku, romanci, přátelství a jiné záhady, které ve světě ještě nebyly vyřešeny.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Na co já jsem se to zase dal. V rámci přípravy jsem před pilotem sjel ještě ten backdoor z Nancy, už tam mi úplně pojetí Toma nesedlo, ale pořád jsem si říkal, ve vlastním seriálu to bude jiné. A vlastně asi i bylo, horší. Je to hrozná blbost, která si snaží hrát na něco dospělého, ale prostě je to jednou The CW. Hodně mě zajímá vývoj sledovanosti, ale bojím se, že budu zklamaný.

Nevím, jestli byli horší otravné postavy, kde mě nebavilo ani herectví představitelů, nebo scénář jako takový. Pořádně si ani nejsem jistý, jestli tu pro mě byl někdo snesitelný, možná, možná bratránek a Isaac (ten mi asi jen zatím nestihl lézt na nervy). Tom je na facku s tím svým úšklebkem, nechápal jsem to už u Nancy a nechápu to znovu, proč se vysvléká, zrovna v takových situacích. Vždyť to vůbec nedává smysl. Celá postava prostě komplet zabitá. A podobně i zbytek, od kongresmana, neskutečné klišé, přes Clair, až po reverendku.

Po dlouhém přemýšlení mám jedno pozitivum, scenáristé se nevykašlali na to, co začali ještě před pilotem. Skok, představujeme raketu, fajn, druhý skok, otec už je půl roku ve vesmíru, míň fajn. Působí to, jako by celou dobu společnost ležela ladem, nebo jako kdyby nikdo během té doby nic nedělal (vzhledem k tomu, jaká „konspirace“ se tu odhaluje, to moc nedává smysl). No a pak pochopitelně výbuch. Věřil tomu někdo? Ale tak fajn, aspoň tu jako kompenzace bylo zakroucení krkem, doslova.

Celé mi to přijde zbytečně moc přitažené za vlasy. A to jsme teprve u pilotu. Dobry, ať si tu hrají na koncept Tom Swift je budoucí Elon Musk (mezi námi, super obálka časopisu), ale držme to na uzdě. Jako během jediné noci vymyslet nějaký podivný mechanismus bot a vytvořit zbrusu novou látku, která je zázračným mýdlem, to je buď moc a nebo málo. Jo a ještě je to pochopitelně všechno po tom, co stráví noc schovaný kdovíkde, zjišťuje první část pravdy o osudu otce a hroutí se. A kdyby to někomu nestačilo, tak používáme nejmodernější vybavení, umělou inteligenci z dětství, přípravek na kompletní odhlučnění bot, další zázračný sprej. Ne, takto prostě ne.

Aspoň při psaní do příkazového řádku to nebyli úplné blbosti, i když teda co přesně tím jako dělal, když to mělo být super old-school? Je to děs a doufám, že toto nebude další směřování stanice The CW, jinak si pod sebou v rámci Velké pětky podřezává větev čím dál víc. Takže kdo tomuto ještě před uvedením pilotu přislíbil druhou sérii, to je mi záhadou.

  • postavy
  • moc přehnané
  • přetechnizované
  • otravné na každém kroku
40 %
Mé hodnocení
jesmot

Nancy Drew patří k tomu povedenějšímu, co stanice The CW v posledních letech vyprodukovala. Co ale bylo tohle, to opravdu nevím. Jen se mi zdá, že to nemá právo být spojováno s Nancy.

Úplně mám flashbacky na svůj maraton Black Lightninga. Ne zcela proto, že v obou seriálech máme v hlavních rolích herce s tmavou barvou pleti. Ale v tom, jak totožně jsou charaktery postav napsané. To vypadá, jako by scénář psal jeden a ten samý člověk a z nějakého důvodu se rozhodl, že postavy udělá co možná nejnesnesitelnější a nejklišoidnější, jak jen to jde.

Příběh samotný potenciál má. Najdeme tady cool technické věci, které až hraničí se sci-fi, je super vidět, jak daleko se za poslední roky věda posunula. Jen tedy doufám, že seriál nebude mít sedm sezón, aby se příběh zbytečně nepřekombinovával, jak to tak na The CW občas bývá. I tak ale nevím, jestli cool technika dokáže zajistit větší plus, než jaké mínus vytváří tyto nesympatické charaktery postav.

  • technika
  • postavy
  • nedělá Nancy dobré jméno
40 %
Mé hodnocení
ragelly

Spinn-off seriálu Nancy Drew? To zní dobře, tak jaký je dojem po pilotu? Rozpačitý. Otec Toma Swifta, takový černošský Elon Musk, zahyne při letu na Saturn a syn, takový černošský Tony Stark, se rozhodne zapátrat, co se stalo. Ale kdyby náhodou diváka jeho geniální mozek nezaujal, tak ho nechají pobíhat pár minut polonahého (figuru má). No a na rozdíl od Tonyho míří jeho pohledy spíše na pohledné mladé muže, než ženy. Děj se vcelku svižně vydává po konspirační lince, uvidíme pár hightech hračiček, jednu akčnější scénu. Vše ale zkratkovitě a rutinně. Ne, toto nebude, na rozdíl od hlavní postavy, žádný geniální seriál, ale na lehké pobavení asi bude stačit.

  • svižný děj
  • Tian Richards aka Tom
  • rutinní forma
50 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
_karel_

_karel_

Obdivuji recenzenty, že to vydrželi zkouknout do konce. Něco strašnýho.
před 101 týdny
richardK

richardK

Ano, někdy je to opruz. Myšlenka, že to už musím vypnout mně pronásledovala cca od poloviny epizody🤪
před 101 týdny
Další články k tématu