16. 1. 2022

Novinka pod lupou: Druhá šanca (Markíza)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Druhá šanca
Žánr drama/lékařský
Stanice Markíza
Premiéra 10.1.2021
Vysílání pondělí
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Bezchybný lékař MUDr. Andrej Fabián stojí čelem novému životu, když ho útočník střelí do hlavy, po operaci ztrácí vzpomínky na posledních 12 let. Nejen že musí znovu objevit cestu ke své rodině, ke své profesi a kolegům, najednou se také ocitá na druhé straně a vše vidí z pozice pacienta v nemocnici Bezručova.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Nemá cenu předstírat, že Druhá šanca není snahou Markízy napodobit úspěch konkurenční Nemocnice. Tam kde Nemocnica hraje na city alá Ordinace v růžové zahradě, tak tady se snaží být Druhá šanca trochu dospělejší. Další srovnání se nabízí s novým seriálem Good Sam, který má podobnou premisu, ale tam zatím nemůžu sloužit, protože jsem to neviděla.

Na slovenský seriál se ale prozatím jedná o zajímavý nápad. Máme tu lékaře, který je postřelen příbuzným zemřelého pacienta, a ztratí tak paměť. Resp. si nepamatuje posledních 12 let života. Měli jsme to nedávno i v Nemocnici, ale tam sloužila tato zápletka k odstranění hlavní postavy ze scény. Krom toho lékař v podobě Jána Koleníka ale taky prodělal výměnu osobnosti. Z nesympatického arogantního doktora je nyní sympaťák, který by mouše neublížil. A tak se snaží napravovat hříchy minulosti.

Zbytek bude dříve či později klasicky soapka jako obvykle. Vybere si bývalou ženu, nebo přítelkyni? Spraví vztah s dcerou? Bude stále tak dobrý lékař? Samozřejmě bude ještě lepší! Nevím, jestli je to slovenským prostředím, ale působí to na mě o trochu svěžeji, než když se o něco podobného snaží scénáristé u nás.

Znalci seriálu The Good doctor si povšimnou podobného ztvárnění skvělých diagnostických schopností hlavní postavy. Je to sice jenom takový náznak, ale inspirace je podle mě jasná.

Osobně si myslím, že to bude docela slušná vztahovka, u které vám nemusí za každou cenu umírat mozkové buňky, ale taky nečekejte nic extra. Je to malilinkatý nadprůměr, ale trochu to nadhodnotím.

  • Ján Koleník
  • zajímavý příběh
  • klasická soapka
  • snaha o kopírku The Good doctor
60 %
Mé hodnocení
litllewitch

Tři časové roviny, to mě na chvilku zmátlo. Ale rychle se všechno vysvětlilo, v seriálu se ve výsledku nemáte šanci ztratit, pokud alespoň trošku dáváte pozor.

První díl byl fajn. Hlavní hrdina je sice až moc jako House, až to působí nepřirozeně. Z minulých zkušeností už víme, že kdokoliv se snaží přiblížit charakteru House, tak těžce selhává, což platí i v tomto případě. Ale předpokládám, že v dalších dílech už se bude příběh více odehrávat v současnosti, takže by tato extrémně otravná charakteristika mohla lehce ustoupit.

To drama s nedbalostí druhého doktora, který se po nehodě stává zastupujícím primářem, mi přišlo zbytečné. Nevím, proč se seriály vždy snaží ze všech sil představit nějakého obrovského megazáporáka, abychom pak nekonečně dlouho čekali na to, až je jeho chyba napravena a on po zásluze potrestán. Stejně tak tady nechybí aférky na pracovišti, což je v lékařských seriálech taky dobře provařené klišé.

Ve výsledku jde ale o zábavný kousek, který se rozhodně dá sledovat bez újmy na zdraví.

  • dobře se na to kouká
  • střídání časových rovin není na škodu
  • zbytečně přehnaná dramatická zápletka
  • klasické klišé lékařských seriálů
  • snaha hrát si na House
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Jelikož chci vidět českou verzi se slovenským Maštalírem (logika nikde), řekla jsem si, že tentokrát poprvé zkusím začít slovenským remakem. Minule u Sestriček/A­natomie života a Pánů profesorů jsem to udělala naopak, a protože jsem snad jako jediná na straně českých verzí, řekla jsem si, že to tady prubnu obráceně a třeba zjistím, že na pořadí fakt záleží.

Důležité u zmíněných seriálů však je, že i když mě víc oslovilo české ztvárnění, nebyla úplně příšerná ani jedna podoba. Za to tohle nemělo daleko ke katastrofě. Už dlouho jsem neviděla seriál tak nezáživný a přitom hrající si na jakousi vyšší ligu. Přesně to, co mě bavilo na pilotu Good Sam nedávno, totiž že se nebral příliš vážně, ale figurovala tam taková odlehčená nota, tady bylo naopak. Z té předramatizované hudby, která střídavě zněla od začátku až do konce, se mi chtělo spíš smát, a třešničkou byly ty zpomalené a přibližované záběry, ve kterých Koleník vypadal, že řeší přinejmenším osud celého lidstva.

První docela zajímavá scéna přišla v momentě, kdy hlavní hrdina ležel se ztrátou paměti a ostatní mu začali říkat důležité věci, co se za těch 12 let, které si po nehodě nepamatuje, staly. Tam to bylo i docela uvěřitelné (z Koleníkovy strany, ostatní nuda). Mezi slovenským obsazením ze bohužel nijak zvlášť neorientuju, takže úplně nevím, zda se jednalo o neokoukané tváře, každopádně mě nikdo z nich nebavil, jakože nikdo, což je doopravdy smutné.

Poselství toho, že se ve flashbacku do doby před nehodou choval jako, slušně řečeno, arogantní vůl, a teď najde nějaké svoje ztracené milé já, je sice hezké, ale jako klíčová složka příběhu to pro mě nefunguje. Jestli Češi přijdou s podobným průserem, tak se máme na co těšit. Mám teď chuť zkouknout ještě originál, abych zjistila, jestli z toho takovou tragédii udělali až Slováci, či to zkopírovali i s tou podprůměrností.

  • občasné světlé chvilky herectví Jána Koleníka aneb jednooký mezi slepými králem
  • herecké výkony
  • obsazení celkově
  • předramatizované
30 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu