23. 6. 2022

Novinka pod lupou: The Summer I Turned Pretty (Prime Video)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Summer I Turned Pretty
Žánr drama, teen, romantický
Stanice Prime Video
Premiéra 17. 6. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Multigenerační drama sleduje milostný trojúhelník mezi dívkou a dvěma bratry, stále se vyvíjející vztah mezi matkami a jejich dětmi a velkou sílu, kterou představuje ženské přátelství. Jde o dospívající příběh o prvních láskách a zlomených srdcích a kouzelném perfektním létě. Seriál je adaptací románu od Jenny Han.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Knihu Léto, kdy jsem zkrásněla jsem na rozdíl od Všem klukům (filmová adaptace série od Jenny Han, stejné autorky, je na Netflixu) četla, a byť zdůrazňuji, že je neskutečně mnoho kvalitnějších YA knih, pro mnohem mladší ročníky je to určitě fajn letní čtení. Je to takové povrchové, žádné složitosti a ústředním motivem je Bellyina mladická hloupost a posedlost Conradem. Upřímně jsem doufala, že aspoň tuhle nesnesitelnou obsesi v seriálu změní, a světe div se, ona je tam překopaná většina.

A to teď nemyslím vůbec zle. Kniha ani zdaleka nebyla tak dobrá, takže i když je v seriálu změn hromada, drtivou většinu vnímám pozitivně. Mega se mi líbí hlavně to, že do děje v seriálu autorka/tvůrkyně vměstnala rozvinutí ostatních charakterů a jejich příběhy. Dokonce se jí docela povedlo změnit i můj názor na Taylor (tady zatím super, v knize bída). Když už je to tak poměněné, fakt se modlím, ať kvalitnější průběh dostane i již zmíněná “romantická linka” (v knize naivní obsese) a hlavně Jeremiah, moje nejoblíbenější postava, který si zaslouží řádné jednání.

Nejvíc smekám před obsazením. Už u promo fotek jsem žasla, jak skvěle obsadili Belly, protože ta herečka vypadá přesně podle mých představ, a ani ke zbytku obsazení důležitých postav nemám téměř žádné zásadní výhrady (že Nicole byla v knize nesnesitelná blondýna, neřeším). Hudební doprovod je složený víceméně ze samých hitparádových senzací, v čele s Taylor Swift a Olivií Rodrigo. Já raději u seriálů objevuju nové umělce a songy, ale tohle může být pro někoho velkým lákadlem a i já jsem občas ráda, když si u sledování můžu rovnou pobrukovat a nespouštět místo toho Shazam.

Co mi vadilo nejvíc, je pro normální smrtelníky prkotina, ale já se přes to prostě nepřenesu. V knize je aspoň jednou za kapitolu zmíněno, že ten dům v Cousins Beach, kde se vše odehrává, je NA PLÁŽI, že mají svůj vlastní soukromý kousek pláže, že koukají z oken a z verandy na moře, že mají v domě pořád všude písek atd. Třebaže je tady ta zeleň moc hezká, úplně mi to trhá žíly. Druhá věc, která mi v adaptaci chybí, jsou knižní kapitoly z minulých let, kterými je prokládán příběh ze současnosti a kde Belly popisuje události, jež se jim staly třeba ve 12 letech nebo tak. To bylo asi kompletně nahrazeno tou úvodní dvouminutovou flashbackovou sekvencí, což mi teda nestačilo.

Přestože asi vyznívám dost negativně, opak je pravdou. Jako letní feel-good oddechovka z teen prostředí je seriál naprosto ideální. Moje jediná výtka tak jde k tomu, že jsem si celou dobu zvykala na to, jak moc je to jiné a vymyká se to knize – rozhodně doporučuju předem nečíst, kniha za to nestojí a seriál si pak užijete mnohem více.

  • letní feel-good YA
  • bezvadné obsazení
  • populární hudba
  • nepůsobí to tak hloupě a jednoduše jako kniha
  • mám důvěru ve zlepšení i dalších blbých věcí z knihy
  • četla jsem předlohu :D
  • kde je sakra ta pláž??
90 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Po těch letech to určitě všichni víte, ale kdyby náhodou, tak připomínám, že naše názory nejsou snahou vytvářet nějaké „objektivní“ hodnocení nebo konstruktivní kritiku. Jde čistě o naše dojmy a pocity, které nikomu nevnucujeme jako jednu pravdivou pravdu, podle které se všichni musí řídit.

Tohle byl seriál, na který jsem se těšila hned od jeho oznámení. Příběh podle knih autorky, která stojí i za předlohou k filmové trilogii To All the Boys, které jsem na Netflixu jako jedny z mála filmů viděla a které se mi moc líbily. Bylo mi od začátku jasné, že podobně budu vnímat i tento seriál. Ale znáte to, vždycky tam je nějaké to zrnko pochyb, co když to nesplní očekávání a vysoko nasazenou laťku. Po pilotu jdou všechny mé obavy stranou, já jsem nadšená a nemůžu se dočkat maratonu.

Je to přesně ten typ nenáročné romantické oddychovky, která mě tak baví sledovat. Z některých žánrů možná postupně vyrůstám, ale myslím, že tento zůstane v mém srdci navždy bez ohledu na vzrůstající věkový rozdíl mezi mnou a hlavními hrdiny. Pilot představí postavy i prostředí a ukáže základní vztahy a náčrt příběhu, na který se můžeme těšit. Jasně, je to teen červená knihovna, romantický sen většiny dospívajících dívek, které touží najít svou letní lásku jako Sandy s Dannym v Pomádě. Ale je to natočené tak příjemně a sympaticky, že se do toho ponořím naplno i já, která je dvakrát tak stará jako hrdinové na obrazovce.

Pilot utekl jako voda. Ze začátku jsem si musela zvykat na herecké obsazení, především oba bratry. Dokonce jsem byla přesvědčená, že je v názoru budu hejtit. I když uznávám, že bych si dokázala představit sympatičtější tváře, nakonec jsem si na ně zvykla a především Conrada jsem si hodně oblíbila. S Belly mu to moc sluší a nemůžu se dočkat, až budu sledovat, jak si k sobě tvoří cestičku. Jsem si naprosto jistá, že to nebude nic jednoduchého a já to budu stoprocentně prožívat se všemi emocemi, které podobné sledování obnáší. Ale to mě právě baví, vždycky jsou pro mě nejlepší seriály, do kterých jsem naplno citově ponořená a buď si chrochtám blahem, nebo na obrazovku křičím, ať se vzpamatují. A tohle zaručeně bude jeden z těch seriálů. Teď si jen počkat, až zadaptují všechny tři předlohové knihy, ať to mám celé najednou.

  • perfektní romantická slaďárna pro dospívající
  • postavy a nakonec i jejich představitelé
  • atmosféra, hudba, prostředí
  • jsem do toho emočně uvázaná hned od pilotu
  • čekání na kompletní adaptaci všech tří knih
100 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu