18. 4. 2022

Novinka pod lupou: Tokyo Vice (HBO Max)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Tokyo Vice
Žánr drama, krimi, thriller
Stanice HBO Max
Premiéra 7. 4. 2022
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 57 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Tokyo Vice se soustředí na Jaka Adelsteina, amerického novináře, který se pustí do tajné policie v Tokiu, aby odhalil korupci v jejích řadách. Seriál zaznamenává Jakeovo každodenní snažení v zkorumpovaném Tokiu, kde nic a nikdo není skutečně tím, jak to vypadá.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Obecně asijské prostředí a kultura mě moc neberou, takže do Japonska zasazenou novinku vnímám možná trošku chladněji než ostatní sledovatelé. Každopádně i přesto, že mě místní zvyky nechávaly chladnou, pilot jsem si vesměs užila. Rozhodně to nebylo tak zdlouhavé, jak jsem si původně myslela.

Velký vliv na to má jistě i fakt, že hlavní hrdina je Američan, který svou vlastní osobnost a kulturu promíchává do zcela odlišného prostředí. I když je stěhování se na druhý konec světa v současné době stále rozšířenější, v seriálech to až tak často nevidíme. Samozřejmě tím nemyslím cizince v USA, to naopak je předmětem každého druhého seriálu. Ale že by se Američani stěhovali jinam, to už tak zvyklé není.

Také se mi líbí, že se jedná o retro kousek, který je zasazený na sklonek minulého tisíciletí. Žádné smartphony a internety, ale stará dobrá investigativní žurnalistika s notnou dávkou nebezpečí. Pilotu se pěkně podařilo představit hrdinu a jeho práci v novinách. Počáteční flash forward byl taky povedený, docela mě zajímá, jak se hrdinovi podařilo udělat tak velký skok během tak krátké časové doby.

Co mě naopak tolik neoslovilo, to byla japonská policie, resp. celá krimi složka. Do krimi podsvětí seriál bude zabředávat čím dál víc, což je možná jediné, co mě od případného dalšího sledování odrazuje. Ale minimálně pár dalším dílům ještě šanci dám.

  • Američan v Tokiu
  • retro zasazení
  • prostředí
  • scény v novinách
  • japonské podsvětí
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Jméno Michael Mann u tohoto seriálu? Tak to je třeba zbystřit. Dnes už legendární režisér a producent toho moc netočí, tak co nám připravil tentokrát? Že by jeho nový počin odkazoval na filmové Miami Vice, které mně osobně uhranulo a už jsem jej viděl několikrát? Dvě úvodní epizody ale „říkají“ něco jiného. Dějově se rozkoukávají tak ,jako mladý Jake, který se rozhodnul přestěhovat z amerického Missouri do Tokya a dělat novinařinu, konkrétně kriminální rubriku. Proč do Japonska se nedozvíme, možná v dalších dílech, ale žije tam již 3 roky a naučil se výborně řeč. Divné je, že po přijetí do největších novin Japonska se dopouští několika faux pas, související s japonskou mentalitou, jako oslovování nadřízeného. I další jeho působení je mírně naivní, kdy ho detektiv „opije rohlíkem“ a on uvěří jeho banálnímu vysvětlení, proč někdo krade kalhotky. A tak pomalým tempem, ale precizně zrežírovanými scénami, se seznamujeme s postavami a fungováním japonské společnosti, což bude asi důležité pro budoucí vývoj. Už jenom pozice novináře je jiná, než jak ji obecně známe, kdy si dává na ruku identifikaci a bez jakýchkoliv omezení vtrhne na místo činu. Ne, radostí, prozatím neskáču, ale opatrně se těším na další epizodu a věřím, že začne přituhovat. Konec druhé epizody to aspoň naznačuje.

  • Režie
  • Poctivě budovaný děj
  • Tempo
  • Pár scénáristických drobností
70 %
Mé hodnocení
richardK

Nebudu se tvářit, že jsem si to nepustila proto, že jsem byla zvědavá na Ansela Elgorta, protože to je přesně ten důvod, pro který jsem si to vůbec zapla. Na druhou stranu to, že se rozhodnu na něco kvůli někomu podívat, ještě neznamená, že to zvládnu celé, natož že se mi to bude líbit, že.

Zjistila jsem u toho spoustu věcí. V první řadě jsem se ujistila v tom, že v Japonsku (a obecně v Asii) je to úplně jiný svět, který je sice fascinující sledovat, ale na mě je tam všechno a všeho jedním slovem MOC a žít bych tam rozhodně nechtěla. Pak třeba to, že Ansel musel objevit fontánu mládí, protože vypadá na vlas stejně jako v jeho průlomovém období teen rolí, nebo to, že v Japonsku se nevraždí (koukněte, pochopíte).

Úvodní epizoda končí nejasně, takže jsem hned sáhla po té druhé, kde se konečně začalo pozvolna objasňovat, jak se vůbec celý děj může dostat tam, kde odstartoval v tom flashforwardu na začátku. Zaháknout mě však zahákli. Celou dobu jsem ale přemýšlela, jestli mu to vlastně nakonec všechno stálo za tu námahu, kterou podstoupil, ještě když je to podle skutečnosti. Každopádně obdivuhodné, jak ze strany reálného Jakea, tak ze strany Ansela, který se prý kvůli roli naučil japonsky (!), a fakt dobře natočené, se zajímavým, originálním příběhem.

Když já tu toho Ansela furt omílám, tak to není proto, že bych byla jeho zarytá fanynka, spíš jsem každou jeho rolí víc a víc zmatená v tom, co si o něm myslím, a proto chci vidět vše, kde se mihne. Tady je můj verdikt takový, že to skvěle utáhnul, přestože celý seriál opravdu leží a běží na něm. Kromě něj mě bavil i výborný trojlístek herců ve složení Ken Watanabe, Rachel Keller a Rinko Kikuchi. A nejlepší zpráva na konec: přežila jsem bez újmy i přes tu šílenou délku!

  • zajímavý příběh dle skutečné události
  • dobře natočené
  • překvapivě Ansel Elgort
  • Japonsko
  • pomalejší vyjasňování
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
foruska

foruska

Já krimi moc nemusím, tenhle kousek mě ale docela baví. Hodnotit si ale troufnu až to uvidím komplet....
před 2 roky
Další články k tématu