29. 9. 2022

Novinka pod lupou: Monster: The Jeffrey Dahmer Story (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Monster: The Jeffrey Dahmer Story (Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera)
Žánr krimi, minisérie, životopisný
Stanice Netflix
Premiéra 21. 9. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 49 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Ryan Murphy, Ian Brennan
Hrají Evan Peters

O čem to je?

Minisérie vypráví příběh jednoho z nejznámějších amerických sériových vrahů, na kterého pohlíží očima Dahmerových obětí. Ponoří se hluboko do neschopnosti policie a apatie, která umožnila rodákovi z Wisconsinu zabíjet několik let bez následků. Seriál ukáže nejméně deset případů, kdy byl Dahmer téměř zadržen, ale nakonec opět puštěn na svobodu. Údajně ho policie i soudci přehlíželi díky tomu, že byl dobře vypadající, upravený běloch.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Z podobných kousků mě vždycky hodně mrazí. Tady jsem ale byla překvapená, nevěděla jsem, že za seriálem stojí Murphy a jeho kolegové. Přiznám, že bych to podle stylu seriálu ani netipovala. To ale není výtka, první díl byl parádní.

Samozřejmě tomu dodává na hloubce, že jde o příběh podle skutečnosti. Když to sledujete a uvědomíte si, že se to opravdu stalo, úplně se vám svraští žaludek. Jak můžou být lidé schopní udělat něco takového? Jak se z nevinných dětí můžou stát sérioví vrazi? Hlava mi to nebere.

Evans odvádí perfektní výkon. V roli ho nesnáším – a to je dobře. Hlavní hrdina je odpudivé monstrum, kterému přejete jen to nejhorší za to, co všechno udělal tolika nevinným lidem, zcela vědomě a plánovaně. Z ostatních postav jsme zatím moc neviděli, ale hlavní představitel dokáže vše spolehlivě utáhnout sám.

Celým seriálem se táhne tíživá atmosféra. Upřímně jsem byla ráda, že ho hned na začátku dopadli, protože bych nechtěla sledovat šest nebo kolik dílů tady toho řádění. Přece jen, pokud se příběh dále vrátí do minulosti v rámci flashbacků, už to nebude tak drsné, jako když čekáte na moment, kdy ho konečně chytnou.

Určitě plánuju koukat dál. Jsem ráda, že jednou nevznikl „jen“ dokument, ale máme tady dramatizaci. Osobně preferuju hrané kousky, takže za mě maximální spokojenost.

  • hlavní představitel
  • velmi tíživá a napínavá atmosféra
  • při sledování skoro až cítíte všechny ty hnusy
  • pro mnohé to může být až moc silné a expresivní
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Obsazení Evana Peterse byla opravdu snadná trefa do černého. Perfektní herecký výkon! Jenom… já ho jako žeru, ale dejte mu už někdo, a tím nemyslím Ryana Murphyho, nějakou roli třeba v romantické komedii, nebo prostě něco nenáročného, ať se taky někde zase zasměje (pořád se modlím za jeho návrat do Quicksilvera).

Casting chválím i mimo Evana a hlavně děkuju tvůrcům za obsazení Michaela Beache do role, kde mu fandím (detektiv). Už bylo načase, abych mu začala odpouštět 3. sérii The 100. Celkově velmi naturalistické, realistické a smekám před kvalitou, ale musím se přiznat, že bez dalších dílů se asi obejdu. Psychologické thrillery můžu, to ano, ale vocaď pocaď. Ještě horší by to bylo už jen kdyby se čekalo než ho konečně dostanou celou sérii. Špičkový seriál, který si zaslouží pozornost někoho, kdo si to užije komplet.

  • Evan Peters
  • vysoká kvalita
  • naturalistické
  • na mě až moc psycho, jinak bych hodnotila výš
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Fruiko

Fruiko

Tohle vynechám, ale teď jsem dopsal Netflix Topku a evidentně to na lidi funguje jako magnet.
před 85 týdny
Deaneira

Deaneira

To se dalo čekat, je toho plný TT a pokud jako mé okolí někdo poslouchá opravdové zločiny tak logicky...
před 85 týdny
Tesa.

Tesa.

Perfektné spracovanie. Zatiaľ som videla iba štyri časti, ale veľmi sa mi páči to balansovanie medzi uhlami...
před 85 týdny
Další články k tématu