13. 5. 2022

Novinka pod lupou: Clark (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Clark (Clark: Hvězdný zločinec)
Žánr drama, akční, krimi
Stanice Netflix (Švédsko)
Premiéra 5. 5. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 56 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci
Hrají Bill Skarsgård

O čem to je?

Seriál natočený podle námětu autobiografie Clarka Olofssona sleduje Clarkův osud od raného dětství až do současnosti. Notoricky známy gangster zahájil svou zločinnou kariéru v šedesátých letech a stal se jednou z nejkontrover­znějších osobností ve švédské historii. Byl několikrát usvědčen z pašování drog, pokusu o vraždu, napadení, z vykradení několika bank a strávil více jak polovinu svého života za mřížemi, přičemž za sebou nechával stopu zklamání, trauma a zlomená srdce. V sedmdesátých letech díky němu vznikl výraz „stockholmský syndrom“, když během nepodařené loupeže ve Stockholmu musel vzít rukojmí. Od té doby si udržel status kriminální celebrity a donutil celé Švédsko, aby si si ho zamilovalo…

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tak tohle byla dobrá ujetina. Nemohla jsem z toho spustit oči, účel pilot rozhodně splnil a ačkoliv jsem si podle popisu obsahu nemyslela, že bych měla ve sledování pokračovat nad rámec prvního dílu, opak je pravdou. Tato minisérie si u mě rozhodně místo najde.

Téměř stoprocentní zásluhu na tom přitom má hlavní hrdina, resp. jeho představitel. Postavu totiž hraje dynamicky, energicky, prostě šíleně, ale v tom nejlepším slova smyslu. Nikdy nevíte, jakou hlášku řekne jako další, nebo co udělá – je úplně nevyzpytatelný. A navíc okouzlující!

Seriál kombinuje akci, drama, ale nebojí se ani odlehčených komických prvků, které sem sází hlavně ve scénách, kdy se hrdina snaží někoho okouzlit nebo se vykecat z maléru. Celé to funguje naprosto perfektně, smějete se, koukáte s otevřenou pusou a ani nemrkáte, aby vám náhodou něco neuteklo.

Takhle se mají dělat životopisné seriály podle skutečné události. Najít si něco výjimečného a na tom postavit nejen příběh, ale také styl seriálu. Tady se to opravdu povedlo, těším se na další díly.

  • hlavní hrdina a jeho představitel
  • perfektně ladící mix žánrů
  • nemůžete z toho spustit oči
  • podle skutečné události
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Tahle úchylárnička s tváří jednoho z rozsáhlé herecké rodiny Skarsgårdů rozhodně není pro každého. Já mám různé divnoseriály ráda, ale zrovna tohle můj šálek čaje jaksi nebyl, a proto hodnotím tak, jak hodnotím, i když si nemyslím, že to je celkově špatné.

Zcela nestranně však musím pochválit dvě zásadní věci. V první řadě to luxusní obsazení protagonisty. Bill má fakt OBŘÍ charisma a bez něj by to celé stálo za starou bačkoru. Takhle se mi to sice netrefilo do vkusu, ale aspoň jsem si užívala jeho výkon, takže to se povedlo. Druhá věc, která je taky hodně důležitá, je super zpracování. Jde vidět, že na editaci si dali fakt záležet.

Škoda, že mě nebavil i ten děj. Příběh zněl na papíře zajímavě, ale spíš si o vzniku stockholmského syndromu půjdu přečíst ty články, než že bych chtěla koukat dál. Ještě mi řekněte, jestli to, že závěrečné titulky jely opačně, je švédská specialitka, nebo to tak měl výhradně tenhle seriál? Netuším, ale to je přesně ta divnost, která se mi líbí. Jo a švédštinu zbožňuju.

  • Bill Skarsgård
  • zpracování
  • švédština
  • teoreticky to znělo dobře, ale ve finále mi to nesedlo
  • moc dlouhé, nebavila jsem se
50 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Clark Olofsson, gangster a celebrita, který je znám především díky spojení se Stockholmským syndromem. Zároveň jde o sebestředného hajzlíka, jehož mottem je nepracovat a bavit se. A přesně tak k jeho osudu přikročili i tvůrci seriálu, jako k non stop zábavě. Nechybí humor, sex, vizuální efekty s klipovitými střihy a Bill Skarsgård, který i typově Clarkovi odpovídá. A jak jsme i upozornění, jde o 50% pravdy, ale i lži, nicméně to, co v seriálu vidíme, se zakládá na skutečnosti, jen způsob, jak k tomu dochází a co se děje kolem, už je „přibarvený“. Dramatická linka je tady napojena na rodinu, především na otce, který je také hajzlík a celým dějem se nese jen jako někdo, kdo nezvládá výchovu a je příčinou, proč se z Clarka stane gangster (matka v jeho dětských časech se psychicky zhroutila). A musím říct, že do 4. epizody mně to hodně bavilo, ale pak přichází zlom právě v epizodě, která dala světu syndrom emoční závislosti na pachateli. Od té chvíle jakoby tvůrci zařadili ještě větší rychlost a humor začíná být občas přepálený. Vzhledem k tomu, že celá story je silně navázána na Clarka, začíná se opakovat i dějové schéma a byť se režie snaží ledacos zakrýt, úplně se to nepovede. Např. jeho vztah k ženám je jako přes kopírák a tak několikrát vidíme mrknutí na ni a už se hledá nejbližší možnost si „zašpásovat“, tudíž nepřekvapí jeho 4 děti s několika ženami. Po zhlédnutí všech 6 epizod nakonec musím konstatovat, že jsme sice dostali zábavný seriál, ale posléze klouzající po vlnách povrchnosti. Tady je hodně na divákovi, jak to balancování mezi realitou a výmyslem zvládne, nicméně nejde tvůrcům upřít, že záměr přivést na obrazovku méně typickou story o gangsterovi, kdy se zasmějete více, než v nějaké komedii, se povedl.

  • Story podle skutečnosti
  • Bill Skarsgård
  • Dynamické pojetí
  • Místy až přepálený humor
  • Některé scény jak přes kopírák
70 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu