23. 4. 2022

Novinka pod lupou: Roar (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Roar (Řev)
Žánr Antologie, Drama, Povídkový
Stanice Apple TV+
Premiéra 15. 4. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 30 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Roar vypráví podivné samostatně stojící příběhy vyprávěné z ženského úhlu pohledu. Protože ženy mají co říct.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Už jsem byl jen dvě kliknutí od objednání knížky, pilot mě tak zaujal, že jsem prostě chtěl znát předlohu. Jenže pak jsem otevřel náhled a zjistil, že tu někdo natočil něco úplně jiného. Takže knížka se neobjednávala.

Doufal jsem, že na úvod dojde na tento příběh a nebo na pojídání fotek (vracení manžela taky vypadá super, ale to by asi nikdo jako pilot nedal, stejně jako řešení vlastní vraždy). A byl to správný tah. Otevřená záhada hned z kraje, kterou vlastně sledujeme hlavně z pohledu samotné hrdinky, ale dojde i na pohled okolí. Závěr je až takový hořkosladký, sice vidíme, že se spisovatelka nevzdává, ale vlastně už nevidíme nic jiného. Ale i když mě tento konec trochu štve, jsem za něj rád, je to taková správná forma otevřenosti.

Úplně nevím, co to mají v Apple TV+ s těmito ujetými antologiemi, ale tato vypadá, že by mohla fungovat. Sice už teď vím, že na poslední díl se vůbec netěší, jediným lákadlem je Alfred Molina, ale jinak to vesměs vypadá zajímavě, tak snad nezklame. Zatím mi přijde, že je to takový správný typ ujetiny. S moc příjemným obsazením, na to nesmím zapomínat.

  • Issa Rae
  • dva pohledy
  • co se děje
  • konec
  • nožná trochu moc tlačí na pilu
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Upozornění č. 1: ústředním pojítkem celé antologie jsou ženy, kolem kterých ostatní přicmrndávají. Ženské příběhy a myšlenka, že žena je emancipovaná a silná. Upozornění č. 2: rozhodně se do toho nepouštějte, pokud vám jdou proti srsti divnoseriály, protože akorát s tímhle ztratíte čas.

Pakliže jste si v pohodě odkývali obě informace a chcete dát seriálu šanci, doporučuju si přečíst názvy jednotlivých epizod, nastiňující o čem to konkrétně asi tak bude, poté si prohlédnout k dané epizodě obsazení a nakonec si podle toho vybrat. Jestli vás bude onen díl bavit, směle do dalších, protože podobně uhozené budou hádám všechny. Já nakonec viděla celé 3 epizody, hned vysvětlím.

První díl byl čistě o tom, jak je těžké být Afroameričan. Klíčová slova: rasismus, BLM, Me Too. Pokud vám tohle není blízké, jako že mně tady fakt nebylo, tak doporučuju zkusit jiný díl. Issa Rae je sice kočka, ale pokud do tohohle nejste přímo zainteresovaní, epizoda vás na hezký pohled pravděpodobně neutáhne. Jediné plus je, že to fakt nebylo moc dlouhé, takže to uteklo.

Dám tomu ještě šanci, řekla jsem si a přeskočila 2. díl, protože Nicole Kidman s tím účesem bych opravdu nezvládla. Díl č. 3 s Betty Gilpin a Danielem Dae Kimem byl totální metaforická ujetina, ale svým způsobem, hodně zvláštním, byl vlastně mnohem lepší. Zatímco ten pilot mi přišel divný hrozně nešťastným stylem, tohle bylo divné tak nějak správně.

Moc jsem si tím ale nepomohla v ujasnění, zda mi to sedí nebo ne, navíc jsem se těšila na svou oblíbenou Alison Brie, a tak jsem prubla i tu její epizodu (v pořadí až 6.). Ta byla skvěle obsazená, vtipná, obsahovala popkulturní narážky, měla fajn zápletku, ale pořád byla způsobem sobě vlastním ujetá. Interakce ducha-Alison, Christophera Lowella a HUGHA DANCYHO (kterého jsem NEPOZNALA, proto ty kapitálky) byla výborná! Až mě mrzelo, že to je jen jedna uzavřená kapitola, protože tohle by podle mě fungovalo i jako samostatný seriál (nebo aspoň já bych na něj koukla).

Opravdu těžko hodnotit, protože soudě dle těch tří epizod, které jsem zhlédla já, bych každé dala úplně jiné procentuální ohodnocení. Jo a taky pořád netuším, jestli mi to přišlo jako dobrý nápad, nebo jako naprostá zbytečnost. První díl max. 30 %, třetí asi 50–60 %, šestý s Alison Brie takových hezkých 70 %. Takže dávám aritmetický průměr.

  • metaforičnost, ujetost
  • epizoda s Alison Brie
  • díly nejsou dlouhé
  • každá epizoda je hodně individuální záležitost
  • málokomu některá témata sednou
  • hranice mezi zábavnou a nepříjemnou podivností je až příliš tenká
50 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Že mě ani nepřekvapuje, že se tvůrci rozhodli pro první epizodu antologie zvolit téma rasismu. Hlavní černošská hrdinka, která se musí vypořádat s ignorantskými bělochy, pokud chce udělat díru do světa? Nic jiného tady asi být nemohlo. A navíc je tak plachá a vystrašená, že doslova přestává být vidět. Tím, jak ji všichni přehlíží (protože ji nevidí), se její sebevědomí ještě více podkopává. Začarovaný kruh.

Je pravda, že se nedokážu do její osoby vžít, to ostatně nikdo, kdo má bílou pleť, nemůžeme vědět, jaká úskalí lidem s tmavou barvou pleti život nachystal. Proto se mi nepřísluší, abych téma samotné v názoru hodnotila.

Nezbývá proto, než hodnotit příběh jako takový. A ten byl… no nevím. Takový nic moc. Šlo asi o to, aby se divák zamyslel a představil si paralelu doslovné neviditelnosti s tím, jak se lidé můžou cítit přehlížení v dnešní společnosti privilegovaných. Ale nesedlo mi to, celý koncept mi přišel těžce nedotažený, uspěchaný, a neměl absolutně žádný závěr. Jako by epizodě chyběla ještě druhá polovina, která měla přinést nějakou pointu a zakončení.

Samozřejmě podle prvního dílu nelze hodnotit zbytek seriálu, protože každý díl je o něčem a někom jiném, má svou vlastní hrdinku a herečku. Takže seriál do watchlistu přidám a jsem zvědavá, jak bude kolísat kvalita jednotlivých epizod. Ta první nasadila spíše jen průměrnou laťku.

  • parádní herecké obsazení v celém seriálu
  • neokoukané a zajímavé téma
  • antologie se k tomu hodí perfektně
  • příběh prvního dílu mi přišel nedotažený
  • absence závěru
50 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu