3. 8. 2022

Novinka pod lupou: Pretty Little Liars: Original Sin (HBO Max)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Pretty Little Liars: Original Sin (Prolhané krásky: Prvotní hřích)
Žánr drama, horor, teen, mystery
Stanice HBO Max
Premiéra 28. 7. 2022
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 51 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Roberto Aguirre-Sacasa
Hrají Chandler Kinney, Maia Reficco, Bailee Madison, Zaria, Malia Pyles

O čem to je?

Před dvaceti lety série tragických událostí téměř zničila obyvatele městečka Millwood. Nyní se skupinka mladých dospívajících dívek stává terčem neznámého šikanujícího agresora, který je chce donutit zaplatit za hříchy jejich rodičů, ke kterým došlo dvě dekády zpátky… a také za jejich vlastní hříchy.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tohle bude dlouhé, a to se ještě krotím. Ze startu si pojďme připomenout, že rebootovat značku jen 5 let po konci původních Lhářek je fakt hovadina, ale tak prachy vládnou světu. PLL bývalo můj seriál No. 1, na kterém jsem naprosto oddaně ujížděla a který mě v podstatě přivedl do závislostí seriálového světa. Přestože ty poslední (3) série jsem koukala spíš ze setrvačnosti, epizody z Dollhouse patří stále mezi jedny z mých nejoblíbenějších seriálových zážitků.

Začátek měl kupodivu vibe PLL (hudba, noc, záhada), ale postupně to opadalo. Je to dost zmodernizované s na mě příliš hororovými prvky (něco jako nová Sabrina) a ty na sílu tlačené hororové zvuky v pozadí mě akorát tak rozčilovaly, zatímco originál měl ten správný teen dramatický a mystery nádech. Co mě ale dostalo, to bylo intro. Tahle verze původní znělky Secret je boží a asi ještě lepší než originál.

Chválím budget na hudbu obecně, protože soundtrack super, mohlo by tam být normálních písní klidně víc, když jim to tak jde. Naproti tomu kostýmy mě trochu bolí. Někde na IG jsem četla, že lidem vadí, že tyhle slečny nepůsobí, že by měla každá svou vlastní jedinečnou osobnost, jako měly Aria, Hanna, Spencer a Emily, a já si myslím, že to hodně běží a padá právě na garderobě hlavních hrdinek. Buď mi to k nim nesedí (vzhled katolické školačky u těhotné teenagerky s prořízlou pusou), nebo mi přijdou jak přes kopírák (v podstatě všechny ostatní).

Obsazení z Original Sin nesahá původním Lhářkám ani po paty. Bailee Madison je mým trnem v oku už od Sandlerovky Zkus mě rozesmát a otravnými rolemi v The Fosters a OUaT tomu fakt nepřidala. A proč musí být proboha její postava těhotná? Na druhou stranu mě dost zaujala povaha jejího charakteru (scéna v jídelně TOP), takže jsem na vážkách. Vedle toho bezkonkurenčně nejhorší výkon podává herečka se jménem Zaria. Příšerná postava, špatná herečka, nezajímavá linka, nudný potenciální baletní boyfriend a scénáristi jí zrovna nepomohli. Jakmile promluvila, nevěděla jsem, jestli mám zívat nebo ji něčím přetáhnout po hlavě.

Nejvíc jsem se těšila na mého oblíbence Carsona Rowlanda a jsem naštvaná, že měl tak málo prostoru. Sice byl ve všech scénách, kde se mihl, naprosto skvělý, ale stejně doufám, že se postupně rozroste jeho screen time jako u kluků v PLL. Z těch příjemných dojmů bych ještě zmínila Nou, jednoznačně nejsympatičtější z děvčat, a taky překvapivě Tabby (i když pochopili jste někdo tu kameru v šatně?). Mouse pluje někde mezi tím, že je mi herečka nesympatická, ale postava přesně naopak. Ještě bych chtěla zmínit nedostatek otců, sourozenců a jaký je zázrak, že nejlepší kámošky ze střední porodily zrovna všechny dcery ve stejnou dobu a ty se zrovna teď skamarádily. Ale je to pořád vesmír PLL, tam bych moc logického uvažování tahat neměla, takže to nechme být.

Dostáváme se však konečně k jádru pudla. Hororový nádech a modernizaci bych snesla, herečky, jejich charaktery a nedostatek logiky taky, neoriginalitu též, ale co nedávám, je pojetí ústřední zápletky. Ze všeho nejvíc jsem zklamaná z téhle verze “A”. To, že se tam objevuje od začátku v nějakém halloweenském kostýmu, pořád je všude a hlavní postavy je vidí, vůbec neevokuje ty správné mysteriózní pocity jako v PLL. Zlatá černá mikina. A jak s tím souvisí ty mámy, sebevraždy, počáteční SMSky, policie? Je to mega divně zamotané a působí to jako právě ty špatné pozdější linky v PLL.

Karen jako záporačka mě bavila, ale to, co se stalo, se dalo čekat. Spíš jsem rozpolcená z Kelly, jejího dvojčete, o ní fakt nevím, co si myslet. Ale tak všechny typické prvky PLL si to odškrtlo: dvojčata, Halloween, ples, vraždy, záhady, hudba, noc, creepy místa, pořád tma, zamotané vztahy, špatná policie. Už chybí jenom panenky, nové Radley a nějaký ship, který by se skutečně dal shippovat. Ve výsledku lepších 60 %, čekala jsem to mnohem horší.

  • Carson Rowland
  • intro
  • Noa, Tabby
  • soundtrack
  • ale jo, malinko na mě padla PLL nostalgie
  • Imogen, Mouse
  • novodobé A
  • Faran
  • příliš zmodernizované a hororové
  • chyběl mi tam mystery vibe začátků PLL
  • absence logiky, přehršel zázraků a náhod
  • najala bych někoho nového, kdo je bude oblíkat
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Jelikož jsem původní PLL nikdy neviděla, ale pouze slyšela, o čem jsou, tak jsem na toto zpracování byla velice zvědavá. Jakožto člověk, jenž nemůže srovnat zpracování s originálem, jsem tímto pokračováním nadšená. První díl mě tak nadchnul, až jsem ráda, že jsou dostupné ještě další dva díly. Navíc si kvůli němu dám maraton původních PLL, neboť doufám, že jsou ještě v lepším duchu (jak to u originálu bývá) než tento spin-off.

Patero středoškolaček se díky náhodám dá dohromady, aby se postavilo proti královně školy (Karen). Co ale ani jedna z děvčat netuší, tak to, že jsou dcerami dívek, které v roce 1999 zapříčinily sebevraždu jiné dívky. A právě kvůli této události se staly terčem záhadné postavy, jež se je rozhodla pronásledovat. Shodou okolností se vůdkyní skupiny stává těhotná Imogen (její matka byla vůdkyní v roce 1999), které se svět zbortil ve chvíli, kdy její matka spáchala sebevraždu. Docela je mi Karen líto, že se rozhodly jít proti ní. Jelikož ale nevíme, zda opravdu není záhadnou postavou ona či její sestra, tak mám zatím otevřená zadní vrátka. Ano, Karen je prvotřídní mrcha, jak má být, ale je opravdu záhadnou postavou, která dohnala matku Imogen k sebevraždě a přinutila dívky se sjednotit?

Konceptem to vidím tak, že jak se děvčata proti Karen postaví, tak její osud bude podobný nebo stejný jako nebohé dívky z roku 1999. Jelikož ale netušíme, proč dívka kvůli jejich matkám spáchala sebevraždu, tak si nemůžeme být přesně jistí, jestli Karen čeká stejná budoucnost. Mě by to ani nepřekvapilo. Tajně ale doufám, že jakmile děvčata začnou odhalovat tajemství jejich matek, tak se k nim Karen a její sestra Kelly přidají. Konec konců každá z děvčat mají také svojí temnou historii, jenž chtějí chránit, a která by je mohla všechny sblížit ještě více. Pilotní díl nabudil na puštění si dílu dalšího. Je plný záhad a nevyřešených odpovědí. Záhadná postava je děsivá (aspoň pro mě, neboť horory nemusím), ale nechápu, proč se rozhodla terorizovat právě puberťačky. Chce se tak skrz ně pomstít jejich matkám? Jak říkám, původní PLL neznám, tak nevím, zda to u nich bylo stejné. Rozhodně se ale děsivou postavou odradit nenechám a hned se vrhnu na další díl, protože jsem zvědavá, co se vlastně v tom roce 1999 stalo. Také mě zajímá i minulost naší úvodní pětice. Tak šup šup dámy! Jdeme řešit záhadu a plánovat pomstu!

  • tajemno
  • Bailee Madison
  • flashbacky
  • pomalé odkrytí historie děvčat
  • hudební doprovod
  • podkreslování hororové atmosféry pomocí Tabby (fanynka hororů)
  • děsivá záhadná postava (pro mě :D)
  • opakující se historie
  • Karen – typická královna školy s pochroumanou rodinou, která si své mindráky léčí na ostatních
90 %
Mé hodnocení
Luisa

Meh. Původní Lhářky byly super. Samozřejmě po letech schytaly velkou kritiku za to, že nebyly dostatečně rasově vyvážené, takže bylo jasné, že reboot to více než bohatě vynahradí.

Ve výsledku tady máme miliardu postav jen proto, aby všichni byli zastoupení. Bohužel, kvantita výrazně převyšuje kvalitu. Většina z těchto dívek je totiž plochá jako prkno, a to samozřejmě nemyslím vzhledově, ale charakterově. Postavy nemají jiskru a průměrné herecké výkony s tunou přehrávání tomu rozhodně nepomáhají.

Jsem hodně zklamaná z Bailee Madison. Herečku znám a měla jsem radost, když bylo oznámeno její obsazení. Nicméně v prvním díle přišla ledová sprcha. Do své role se vůbec nehodí, odvádí hodně špatný herecký výkon a dost špatně se mi na ni tady kouká. Na druhou stranu ani ostatní dívky nemají žádnou jiskru, opravdu tady není nikdo, koho byste si oblíbili.

Jediné, co seriálu hraje do noty, je fakt, že jde o novinku. Pořád doufám, že se tvůrci poučili z minulých chyb a mají dobře promyšleno, kam se příběh bude ubírat a jak skončí. Aby to nakonec nebylo zbytečně dlouhé a překombinované a smysl nedávající, jak se to bohužel stalo u původního seriálu.

  • teen mystery horor je vždycky šťavnatá podívaná
  • nudné postavy
  • podprůměrné herecké výkony
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Dramaturgie HBO Max se rozhodla opět zabrnkat na strunu kdysi úspěšného mysteriózního seriálu s příměsí dramatu ze střední školy. Výchozí situace je daná, v předchozí sérii se vraždilo a tady taky, jen teď jsou původní aktéři rodiči a otěže přebírají jejich děti. A hned první epizoda je vcelku jízda. Tady se to mele tak rychle, že jsem za chvíli tápal, která dívka kam patří, proč se objevuje zničehonic tajemná postava, co za nástrahy to holky na sebe vymýšlí a jak důležitá je scéna s policajtem, který si užívá orál ve služebním autě atd.. Střih sem, střih tam, pomalu jak v hudebním klipu, jen až úplně na konci je scéna cca 3 minuty dlouhá. Tím pádem není ani čas na nějaké budování napětí a lekačky jsou v podstatě nefunkční. Nejvíce tak funguje napjatá atmosféra ve škole, kde si holky vyhlásí válku a to možná bude ten největší důvod seriál dál sledovat. A k tomu pár hezkých dívčích tvářiček, za kterými se maskuje vražedná touha, včetně trocha nadsázky a odkazů na hororový žánr.

  • Dramatické vztahy ve škole
  • Občasná nadsázka
  • Hezounké tvářičky
  • Méně napětí
  • Zbytečnost některých scén
50 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu