18. 6. 2022

Novinka pod lupou: Jitřní záře (Voyo.cz)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Jitřní záře
Žánr drama, minisérie
Stanice Voyo.cz (sledujte zde)
Premiéra 10. 6. 2022
Vysílání pátek
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Minisérie sleduje příběh rodiny Junkových, kterým sociálka odebere osmiměsíční dceru, protože alternativní život vyznávající rodina jí dala „nepovolené” jméno Jitřní záře. Po zásahu ombudsmanky se holčička rodině vrátila, ale kauza už si žije vlastním životem. Média situaci interpretují jako střet maloměšťáctví úředníků využívajících byrokratického formalismu ke zkomplikování života těm, kteří se jim prostě nelíbí. Alternativní životní styl Junkových zkrátka provokuje. Jitřní záře se tak záhy stává symbolem zvůle státního aparátu vůči nonkonformním postojům, a zároveň symbolem občanského vzdoru. Kde jsou hranice mezi normálním a alternativním? Kde začíná a končí svoboda jedince rozhodovat o tom, jaký život a podle jakých pravidel povede? Jak má, nebo musí stát zasahovat do rodičovských práv?

Trailer

A jaký je náš ortel?

V pilotu se, kromě úvodního flashforwardu, s Jitřní září nesetkáme, ale nijak mi to nevadilo. Příběh je nutné vyprávět i s těmihle všemi okolnostmi. To, že se někdo rozhodne takhle žít, je pro mě naprosto nepochopitelné a o to zajímavější ke sledování. Ještě zajímavější je, jak moc se to nedá interpretovat černobíle, ať už se víc přikláníte k jednomu či druhému pohledu. Ani jedna strana totiž nemá pravdu, nebo spíš každá má svou vlastní pravdu, za kterou bojuje.

Celé to bylo až nepříjemně přirozené, uvěřitelné, z mého pohledu kvalitní po všech stránkách. Plouhar se pro tuhle roli vyloženě narodil, ne jak ten jeho panák ve Slunečné. Taky bych chtěla zmínit hezké prostředí, a tím nemyslím tu barabiznu, do které se nastěhovali, ale ty záběry krajiny okolo. Za mě to je další povedená záležitost z dílny Voyo, i když to téma rozhodně nebude bavit každého a ne každý na to bude mít nervy.

  • zajímavá nečernobílá interpretace
  • komplexní vyprávění
  • těžké téma
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Ten začátek byl smutný. Hrozně mi bylo líto té holčiny, která se snaží začlenit do společnosti, ale její rodiče ji nutí vyznávat jejich divné názory, hodnoty a styl života. Jasně, dokud ti není 18 a oni tě živí, tak je musíš poslouchat. Ale přijde mi to nefér vůči tomu dítěti, které nemá šanci si vytvořit jakékoliv sociální vazby.

Já vím, že tady ti hippie lidi nejsou zlí. Jsou prostě sví, ale já jim vůbec nerozumím, na vzdálenější notě už jet nemůžeme. Takže nedokážu moc pochopit, jak přemýšlí a soucítit s tím, že svět si jede ve svých zaběhnutých kolejích a jim to občas nevyhovuje. Ale pojmenovat dítě Jitřní záře, to jim snad musí dojít, jaký dopad to na toho člověka bude mít, ne?

Díl se mi jako takový líbil. Je to pěkně natočeno, i příběh není špatný. Jen nevím, komu vlastně mám fandit. Hrdiny nechápu, ale sousedi jsou taky na facku. Určitě ale kouknu i na další díly, už jen abych viděla, jak se dostali z toho statku někam do Španělska.

  • dobře se na to dívá, děj příjemně plyne
  • nedokážu se s nikým ztotožnit
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
_-0-_

_-0-_

"Proskákal" jsem dva díly a přišlo mi to, jako reality show, ve které se soutěží o Darwinovu...
před 100 týdny
ragelly

ragelly

Taky jsem teď koukla na druhý díl a můj názor z článku se ještě umocňuje. V pilotu to bylo takové milé...
před 100 týdny
Další články k tématu